Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lärarnas riksförbund positivt till lärarassistenter

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund. Foto: EXPRESSEN

Liberalerna vill anslå 475 miljoner kronor till landets kommuner för att anställa lärarassistenter – runt 3 000 stycken.

Något Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, är positivt till.

– Det är bra – om pengarna används på rätt sätt, säger hon i Expressen TV.

En del av januariöverenskommelsen mellan Liberalerna, Centerpartiet och regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna är en satsning på att anställa fler lärarassistenter i skolan.

Lärarassistenterna ska avlasta lärarna, så att de kan ägna sig åt att undervisa och förbereda lektioner i stället för att vara rastvakter och kopiera papper.

Till exempel anser Liberalernas avgående partiledare, Jan Björklund, att det behövs ungefär en lärarassistent på sex lärare. 

”Vill börja från höstterminen”

Så många kan dock inte anställas redan i höst, har han sagt till DN.

– Men vi vill att det börjar från höstterminen och att vi har en ambition att anställa några tusen till att börja med, har Jan Björklund förklarat.

Han räknade med att det krävs mellan 300 och 500 miljoner kronor för att genomföra satsningen på lärarassistenter under höstterminen.

Nu har Liberalerna gått ut med att de ska infria sitt löfte, och vill anslå 475 miljoner kronor till landets kommuner för att anställa jus lärarassistenter. Det skulle räcka till 3 000 redan till höstterminens start.

Lärarnas riksförbund positivt

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, har tidigare ställt sig positiv till Liberalernas förslag om att anställa 18 000 lärarassistenter.

Men den tänkta avlastningen innebär två stora risker, har Åsa Fahlén också konstaterat:

– Man kan inte bara plocka in vilka som helst.

”En ohållbar situation”

På onsdagskvällen var Åsa Fahlén gäst i Expressen TV.

Hon började med att kommentera lärarnas tuffa situation i skolorna. Framför allt när det gäller antalet anmälningar om hot, rån och fysiskt våld.

– Vi får in rapporter från våra medlemmar att det på vissa ställen är en ohållbar situation. Det drabbar eleverna i första hand, både de som utsätts för våld och hot men också de runtomkring. Det gör ju att lärarnas arbetsmiljö också drabbas. Och vi får en skola som inte kan leverera det som den är tänkt att leverera, säger Åsa Fahlén.

”Bra om det är på rätt sätt”

Hon fick sedan frågan om de många utlovade miljonerna till lärarassistenter.

– Det är bra – om pengarna används på rätt sätt. Till exempel om en lärarassistent är som en mentor, och tar de arbetsuppgifter som en lärare inte behöver göra. Man följer upp frånvaro och tar kontakt med de elever som inte sköter sig.