Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lärarförbundet till Borg: "Kom och jobba som mattelärare"

Finansminister Anders Borg (M) får kritik efter att han talat illa om svenska lärares pedagogiska kunskaper.
Foto: Suvad Mrkonjic

En rad lärare har visat ilska mot finansminister Anders Borg (M) efter hans kommentarer om att de har "osedvanligt dålig pedagogik".

Nu stämmer Lärarförbundet in i kritiken – och har bjudit in finansministern till att praktisera som mattelärare.

– Vi hjälper honom gärna att fylla de kunskapsluckor kring läraryrket som han olyckligtvis har gett oss exempel på, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet till Expressen.

"Okunnigt", "tjänstefel" och "över gränsen".

Kritiken mot finansminister Anders Borg (M) har varit stenhård efter hans uttalanden om den svenska skolan. Ministern förklarade bland annat att det behövs fler undervisningstimmar eftersom de svenska lärarna är för dåliga på att lära ut. Han hävdade även att skolorna har "gjort mer av grupporienterad flumpedagogik". 

Flera lärare reagerade starkt på Borgs kommentarer och nu kritiseras han även av Lärarförbundet.

Förbundet: Har dålig kunskap

Ordförande Eva-Lis Sirén misstänker att Anders Borg är i behov av kompetensutveckling och förbundet bjuder därför in honom för att kortpraktisera som mattelärare.

– Det finns många skickliga matematiklärare och det vill vi visa Anders Borg. Han har mycket på sitt bord, så vi hjälper honom gärna att fylla de kunskapsluckor kring läraryrket som han olyckligtvis har gett oss exempel på, säger Eva-Lis Sirén till Expressen.

Ute på tunn is

Under seminariet berättade Anders Borg att svenska elevers försämrade matematikkunskaper beror på att de ägnar för lite tid åt att räkna i skolan. Finansministern förklarade att det inte går att "känna mattetalen" och att det inte hjälper att "hela gruppen håller varandra i händerna".

Kommentarer som Eva-Lis Sirén inte ger mycket för.

– Det tycks vara nödvändigt med omvärldsorientering men Borg bör nog fokusera på det han anses vara kompetent för, Sveriges finanser, och då kan han passa på att använde de starka finanserna till att locka fler lärare till yrket, så garanterar man jobb och tillväxt även i framtiden, säger Eva-Lis Sirén.

Anders Borgs pressekreterare säger till Expressen.se att de ännu inte tagit del av inbjudan till lärarpraktiken och därför ännu inte kan kommentera den.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.