Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lärarens löneprotest: Gav alla elever A i betyg

En högstadielärare i Göteborg varnas efter att hon satt högsta betyg – A – på alla sina elever.
Foto: Henrik Isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En högstadielärare i Göteborg varnas efter att hon satt högsta betyg – A – på alla sina elever.

Totalt rör det sig om 300-350 elever, enligt kommunens utredning av händelsen.

Bakgrunden ska vara en lönetvist där läraren fått veta att elevernas dåliga resultat var ett skäl för hennes dåliga löneutveckling.

”Orkar inte med alla lögner och dubbelmoral, alla får betyget A från mig. Slut”, skrev läraren i ett meddelande till skolledningen.

Det var mot slutet av höstterminen förra året som skolledningen på en av Göteborgs högstadieskolor började misstänka att allt inte gått rätt till vid betygssättningen av en stor del av skolans elever.

En av lärarna i matte och NO hade satt högsta betyg, A, på samtliga sina 300-350 elever. Det gällde även elever som terminen före hade fått en så kallad F-varning, en varning om att eleven riskerar att inte få ett godkänt betyg över huvudtaget.

Den arbetsrättsliga utredningen visade att läraren några veckor före betygssättningen hade hamnat i konflikt med skolans biträdande rektor om sin lön. 

Orolig förälder

Hon ska då ha fått förklarat för sig att lönen är ”kopplad till prestation och att elevernas måluppfyllelse är en indikation på hur väl man som lärare presterar”. Och den aktuella lärarens elever verkade inte klara sig lika bra i hennes ämnen som i andra lärares ämnen, fick hon veta.

”NN blev då upprörd och biträdande rektor beskriver att diskussionen låste sig. Mötet avslutades utan samförstånd”.

Några dagar senare kontaktades biträdande rektor av en förälder till en elev som tidigare fått en så kallad F-varning, men nu plötsligt blivit utlovad högsta betyg – ett A. Det började också sprida sig oroväckande uppgifter om att läraren till sina kolleger sagt att hon nu skulle ge alla sina elever A i protest mot skolledningen.

Ytterligare ett par dagar senare slog skoladministratören larm om att läraren skrivit in betyget A på samtliga sina elever, i skolans datasystem.

Förtroendet kraftigt skadat

Enligt den arbetsrättsliga utredningen inleddes nu ett omfattande arbete för att under stor tidspress få läraren att ändra sina betyg innan de slutligt skulle vara fastställda.

Tillsammans med en kollega fick läraren då ändra alla betyg, utifrån de anteckningar hon gjort om varje elev före lönetvisten. 

Enligt skolan har alla elever till slut fått korrekta betyg i sina terminsbetyg. Men det gör inte att läraren slipper disciplinära följder.

Hon får nu en skriftlig varning. 

Kvinnan säger att hon agerade som hon gjorde för att uttrycka sitt missnöje över verksamheten och för att uppmärksamma rektorerna om missförhållanden. Hon har lyft fram att hon inte fått tillräckligt med stöd i klassen.

Enligt Grundskoleförvaltningen har läraren ”använt sig av betygssättningen för att ge uttryck för sitt missnöje” och förtroendet för henne är ”kraftigt skadat”.

Gav falskt besked

”Att på detta vis använda sin myndighetsutövning som betygssättande lärare som en påverkansmetod ses som högst anmärkningsvärt och inte att betrakta som förenligt med uppdraget som lärare.”

Förvaltningen ser det också som allvarligt att läraren gett föräldern till ett barn som fått en så kallade F-varning, ett falskt besked om att förälderns barn liksom alla andra elever ska få ett A. Detta besked ska, enligt utredningen, också spridit sig till andra föräldrar, bland annat i en Facebook-grupp.

Expressen har varit i kontakt med läraren i fallet, som menar att konflikten rör sig om att ett glädjebetyg till en elev, och att det var det som gjorde att hon tog beslutet att ge alla sina elever A i betyg. Hon vill inte kommentera ärendet i övrigt. 

Expressen har också pratat med rektorn på skolan, som inte heller vill kommentera ärendet utan hänvisar till grundskoleförvaltningen i Göteborg. Grundskoleförvaltningen svarade via mejl att ärendet är avslutat och utagerat. 

Skolprotesterna sprider sig – nej till nya toaregler

Elever i England motsätter det tillstånd som behövs för att gå på toa under lektionstid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.