Lärarens hyllade brev sprids på Facebook

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Föräldrar borde försöka inte stressa upp sig för mycket. Ha lite is i magen och fundera över vad skolan ska vara till för. Om man lägger stor tyngd vid uppfostran och praktiska frågor tar det tid från pedagogiken", säger Margareta Liljequist.
Foto: Christer Järeslätt

Föräldrar, förvänta er inte att vi ska uppfostra era barn. Mejla inte hela tiden. Ifrågasätt inte allt vi gör.

Lita på oss. Vi vet vad vi gör.

Budskapet från läraren Margareta Liljequist har delats nästan 6 000 gånger på Facebook.

– Om vi vill höja skolans status måste vi tänka över vad vi vill att lärarna ska göra. Ska vi svara på mejl eller ska vi utveckla, undrar hon.

En lärare är ingen dålig förebild för att hon lyssnar på Kartellen. En lärare har rätt att göra stavfel i veckobrevet utan att anklagas för att vara inkompetent. En lärare ska inte behöva hålla extra utvecklingssamtal i mataffären.


Margareta Liljequist.
Foto: Foto: PRIVAT

Så skriver Margareta Liljequist i det inlägg som nu sprids snabbt i lärar- och föräldrakretsar. Statusar som "Så bra skrivet", "Föräldrar, LÄS!" och "Lite eftertanke till alla föräldrar med barn i skolan..." följer med.

Mejlen stjäl lärarnas tid

Liljequist vill ha mer tid till lärarjobbet. För att nå dit vill hon ha föräldrarnas hjälp på tre punkter:

 Uppfostra era barn hemma. Det är er uppgift att lära dem säga tack för maten och ursäkta.
Sluta mejla lärarna om mötestider och info ni kan hitta på andra sätt. Det stjäl enorma mängder tid.
Ifrågasätt inte lärarnas arbete av ren rutin. Lita på pedagogerna vet hur de ska göra sina jobb.
 

Tappar föräldrarnas ansvar

Redan när Margareta Liljequist skrev statusen i vintras blev den omtalad på Facebook. Nu har den tagit ny fart.

– Det är sådant otroligt fokus på skolan och lärarna. Man tappar vilket ansvar hemmet har, att vi har delad vårdnad om barnen, säger Liljequist, som är språklärare på högstadiet och pedagogisk utvecklingsledare på Runbacka skolor i Sollentuna.

Nu har statusen nått 6 000 delningar på Facebook, något hon absolut inte hade väntat sig. Såväl föräldrar som lärare kommer fram och pratar om inlägget.

– De säger "men Gud, sådär har jag gjort själv". Folk har känt igen sig från alla perspektiven, även elever.

Finns det någon enkel lösning?

– Föräldrar borde försöka inte stressa upp sig för mycket. Ha lite is i magen och fundera över vad skolan ska vara till för. Om man lägger stor tyngd vid uppfostran och praktiska frågor tar det tid från pedagogiken, säger Margareta Liljequist, som själv är förälder.

Efterlyser gemensam kraft

Hennes bästa tips är föräldramöten där barnen är med.

Föräldrar, lärare och elever måste gemensamt tänka: Vi vill alla vårt bästa.

– Och lärare måste vara tydliga med vad vi förväntar oss av föräldrarna. Det här är ingen känga. Det är en tankeställare till alla som har med skolan att göra.


LÄS HELA MARGARETAS FACEBOOK-BREV:


"Tror att alla lärare i Sverige skulle vilja snabbspola fram två veckor nu! Till alla föräldrar där ute! Gör en god gärning nästa år och avlägg följande nyårslöften:
När mitt barn säger att läraren har varit orättvis ska jag först fråga vad mitt barn gjorde precis innan...

När jag inte kommer ihåg viktig information som jag redan har fått tidigare mejlar jag först en annan förälder innan jag mejlar läraren.

Jag måste komma ihåg att varje liten sak jag ber läraren att fixa tar tid som istället skulle kunna ägnas åt att planera och utvärdera bra undervisning som gynnar mitt barn.

Om mitt barn har fyllt tio år är det fullt kapabelt att själv fråga läraren om diverse saker och bör kunna ta ansvar som inte bör läggas över på mig som förälder eller på barnets lärare. (Förutsatt att barnet inte har en diagnos eller är allvarligt sjukt.)

Om en lärare ringer för att berätta om något som har hänt i skolan ska jag alltid utgå från att läraren ringer för att hen är orolig och bryr sig om mitt barn, och inte bara för att klaga.Tro det eller ej... Lärare har viktigare saker att göra än att ringa och gnälla för gnällandes skull...

Om jag har synpunkter på undervisningen ska jag hålla ut ett tag innan jag hör av mig, lita på att det faktiskt finns en pedagogisk tanke med det man gör i skolan och även fråga mig själv: Vem är det som är läraren?

Jag lovar att jag aldrig ska lägga över föräldraansvaret på lärarna. De ska fostra demokratiska medborgare, uppfostran står vi för hemma.

Jag ska tänka på hur jag pratar om skolan, undervisningen och lärarna hemma! Attityden till skolan byggs hemma och ett ständigt ifrågasättande för ifrågasättandes skull är inte det samma som att tänka kritiskt.

Jag ska komma ihåg att positiv feed back och konstruktiv kritik är ett bra sätt att kunna förändra och påverka!

Jag ska aldrig skälla på mitt barn, läraren eller mitt ex under barnets utvecklingssamtal, och aldrig ta ett viktigt samtal på mobilen under samtalet.

Jag ska lära mitt barn att man får tänka vad man vill, men inte säga vad man vill om man kränker andra. Att man ska visa respekt för äldre samt vara ett föredöme för yngre. Att man ska behandla alla lika oavsett ursprung, kön, klass och sexualitet. Att man hälsar och säger tack för idag!

Om mitt barns lärare gör ett stavfel i veckobrevet ska jag inte tro att det innebär att läraren är inkompetent, utan stressad.

Om jag får veta att mitt barns lärare tar en cigg ibland, går på krogen och lyssnar på Kartellen på fritiden, ska jag inte anklaga läraren för att vara en dålig förebild, utan mänsklig. (Såvida läraren inte gör alla ovannämnda saker under lektionstid.)

Om jag träffar mitt barns lärare på Ica ska jag inte se detta som ett tillfälle till ett extra utvecklingssamtal.

Avslutningsvis: Jag ska inte bara fråga skolan vad den kan göra för mig utan ibland också fråga vad jag kan göra för den! Positivt engagemang är det bästa en förälder kan ge!

Vet ej om jag har fått med allt! Lägg gärna till fler löften som kan hjälpa föräldrar att bidra till skolutvecklingen genom att minska den onödiga belastningen på skolpersonalen!"

Tycker du att lärare ska slippa prata med föräldrar på fritiden?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.