Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lärarens brev om Boris Johnson till pappa Stanley

Boris Johnson hade svårt att följa regler, även som ung, enligt brevet från läraren på Eton.
Foto: MARTYN WHEATLEY / I-IMAGES / POLARIS IMAGES
Ilskan är stor i Storbritannien efter festerna på 10 Downing Street.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT

Den unge Boris Johnson tyckte att han stod över alla regler och blev förnärmad när han kritiserades.

Brevet från läraren på Eton om den brittiska premiärministern har blivit viralt efter festskandalerna på 10 Downing Street.

1982 skrev Martin Hammond, lärare i klassiska studier på Eton, ett brev till Stanley Johnson – den brittiska premiärministerns far. I brevet klagar han på den då 17-åriga Boris Johnson för hans problem med auktoriteter.

”Boris har antagit en skamligt nonchalant inställning till sina klassiska studier. Det är en fråga om prioriteringar, vilket de flesta av hans skolkamrater inte har några svårigheter att följa. Boris verkar ibland förolämpad när han kritiseras för vad som handlar om grova misslyckanden att ta ansvar och samtidigt överraskad när han inte utsågs till 'Captain of the School' för nästa period. Jag tror att han ärligt tror att det är korkat av oss att inte se honom som ett undantag, någon som borde vara fri från de förpliktelser som gäller alla andra”, skriver läraren i brevet.

https://twitter.com/lettersofnote/status/1094970662828101632

Trots de hårda orden fick Boris Johnson stipendium för att läsa vidare i just klassiska studier på anrika Balliol College i Oxford.

Boris Johnson har bett om ursäkt

Brevet, som plockats fram av journalisten och författaren Andrew Gimsom, sprids nu efter skandalerna kring festerna som hållits på 10 Downing Street samtidigt som resten av Storbritannien – efter beslut av Boris Johnson och hans regering – har varit hårt nedstängt under pandemin. 

På onsdagen bad Boris Johnson om ursäkt för den spritfest som han under 25 minuter var med på i trädgården på 10 Downing Street under nedstängningen, men han hävdade samtidigt att han trodde att det var en arbetsrelaterad sammankomst. Han hävdar också att han inte fått det mejl där medarbetarna bjöds in – och uppmanades att ta med sin egen sprit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.