Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läraren till eleven: “Hör av dig när du ska strippa”

Senaste nyheterna med Expressen TV.
Arkivbild. Skolan på bilden har inget med nyheten att göra.
Foto: Thomas Karlsson/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Telefonsamtal, sms och sexuella inviter.

Läraren i 60-årsåldern har jobbat i Gävleborgs län – nu kan han bli av med legitimationen.

– Han har brustit i att iaktta respekt för elevers personliga integritet och i att för hålla sig professionell i kontakten med elever, säger Skolinspektionen i sin utredning.

Händelserna som ledde upp till att läraren i 60-årsåldern läraren hamnade under utredning av Skolinspektionen inträffade mellan åren 2011 och 2021. 

Under ännu fler år har mannen varit verksam som lärare i olika skolor i Gävleborgs län, främst i högstadiet.

I Skolinspektionens utredning blir det tydligt att läraren under många års tid bland annat kontaktat elever utanför skoltid, men också haft en jargong på lektionstid som upplevts som obehaglig.

Kallade elever för ”hjärtat”

Redan i mars 2011 fick läraren en skriftlig varning för ”fel och försummelse i arbetet”. Då hade han kontaktat en elev – först via sociala medier och sedan ringt upp hen och sagt att ”du är så in i helvete lat och bara ljuger, det vet alla på skolan”.

Under den här tiden ska läraren också ha skickat meddelanden till flera elever där han bland annat kallar dem för ”hjärtat” och ”gumman”.

För skolans kurator ska elever ha berättat att de även känt sig obekväma på lektionstid. Det rörde sig då om skämt på enskilda elevers bekostnad, utbrott och sexuella kommentarer.

”Du måste höra av dig när du ska strippa”

2021 jobbade läraren på en annan högstadieskola där fler elever vittnat om samma sak.

I juni 2021 ska läraren bland annat ha kontaktat en av sina elever på kvällstid och skrivit ”Ta det lugnt med killarna, alla klarar inte av en heting som du” och fortsatt med:

”du måste höra av dig när du ska strippa, nattinatt”. 

Kan bli av med legitimationen

Läraren har erkänt till en del av de sexuella skämt som elever berättat om. Han menar själv att det är hans alkoholmissbruk som är orsaken till att han tagit kontakt med elever utanför skoltid.

Skolinspektionen gör däremot bedömningen att det inte finns belägg för att en eventuell missbruksproblematik är orsaken till hans agerande. Utredningen visar också att lärarens olämpliga beteende fortsatt trots att han blivit tillsagd av sina arbetsgivare. 

De yrkar därför på att lärarens legitimation ska återkallas, och i andra hand på att han ska få en varning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.