Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läraren Stellas varning för självmordsleken på nätet

Stella Westerberg anser att det är viktigt att föräldrar har en god kommunikation med sina barn om deras internetvanor.
Jessica Silverplatz varnar också för fenomenet.
Foto: Privat
Så här kan utmaningarna i den så kallade leken se ut.
Foto: Skärmdump

Nu sprids varningar för den uppmärksammade självmordsleken i sociala medier.

Enligt varningarna befaras spelet nu ha kommit till Sverige.

– Det är mycket barn gör på internet som föräldrarna inte har koll på, säger Jessica Silverplatz, 27.

Spelet kallas "Blue whale" och började spridas på nätet 2013. Det ska ha sitt ursprung i ryska sociala medier. Namnet syftar på strandade valar – som liknas med självmord.

Spelet går ut på att den som utsätts får femtio uppgifter - alltifrån att inte prata på ett dygn till att se råa skräckfilmer och att skada sig själv. Den sista uppgiften är att begå självmord på ett specifikt vis. 

Bilder på självförvållade skärsår har spridits i sociala medier med spelets hashtags.

Spelet drivs av såkallade "administratörer", som uppmanar spelare att utföra uppgifterna. En 21-årig man från Ryssland som tros ligga bakom spelet har gripits efter att han ska ha uppmanat minst 16 personer att begå självmord, enligt Daily Mail.

"Blue whale"-fenomenet har rapporterats från en rad olika länder, bland andra Argentina, Chile, Spanien och Kenya. 

Tidigare i år nåddes Finland av rykten om spelet, något som finsk polis anser bör tas på allvar. En 14-årig person som sajten Yle intervjuat har påträffat spelet.

– Det fick min kompis att skära upp sina handleder, säger 14-åringen till sajten.

Nu sprids varningar också i Sverige.

"Vidrigt"

De som nu varnar för "Blue whale" i sociala medier menar att fenomenet har tagit fäste även här i Sverige. En av de som varnar för spelet är 27-åriga Jessica Silverplatz från Söderköping.

– Det känns vidrigt. Jag tänker att det är ungdomar som säkert redan mår dåligt som kanske fastnar i en sådan sak. Det fick mig att må illa att man utnyttjar ungdomar som redan mår dåligt. Varför? För nöjes skull? Det är ju bara sjukt, säger hon.

"Det är ett spel som ungdomar lockas in i där man under 50 dagar får nya utmaningar, allt från att skada sig själv genom att skära sig i armarna, vakna vid 04 på natten och titta på utvalda hemska skräckfilmer och sista utmaningen är att ta sitt liv", skriver Jessica på Facebook.

Jessica delar också skärmdumpar på spelets regler och bilder på vad som uppges vara självorsakade skador. Enligt personen kan de som försöker dra sig ut ur spelet hotas av "administratörerna" – för att deltagare ska bli rädda och fortsätta spela.

Vill varna andra

En annan person som spred varningen vidare är 51-åriga Stella Westerberg från Skärplinge. Hon har länge arbetat som lärare och oroar sig för barn som mår dåligt och fångas upp av den här typen av trender.

– Jag tycker det är lämpligt att föräldrar pratar med sina barn om vilka sidor de är ute på. De får inte vara rädda för att gå till föräldrarna och berätta om något händer, säger hon.

Jessica Silverplatz är orolig att varningarna inte ska tas på allvar, och tycker det är viktigt att vara extra uppmärksam.

Hur tror du att man kan motarbeta fenomen som detta?

– Jag tror överlag att man måste jobba med den psykiska hälsan hos ungdomar. Det är många som mår dåligt, jag hade också problem när jag var yngre. Uppmärksamma när någon mår dåligt och ta tecknen på allvar. Vuxna måste prata med sina barn om sådana saker som sker då och då.

"Prata med era barn och ungdomar i er närhet. Man tror lätt att 'nåt sånt skulle aldrig mitt barn göra', men man vet aldrig!", skriver Jessica avslutningsvis i sitt inlägg.

– Var uppmärksamma på omgivningen runtomkring, även andra ungdomar – inte bara era egna barn. Det är mycket barn gör på internet som föräldrarna inte har koll på.

Här får du hjälp om du mår dåligt

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

MIND: Mind.se. Telefon: 90101.

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

Kuratorn: De vuxna har ansvaret att hjälpa

Tips från Bris kurator Catarina Nylund till barn som är oroliga för en kompis som kanske pratar om självmord eller mår dåligt:

# Om din kompis har självmordstankar så är det allvarligt och hen behöver hjälp. Men det är aldrig ditt ansvar att helt själv hjälpa din vän.

# Försök få din kompis att ta hjälp av vuxna. Det är de som har ansvaret att hjälpa.

# Vill din kompis inte ha hjälp av vuxna så sviker du inte hen om du berättar för en vuxen ändå. Tvärtom gör du helt rätt.

# Att har en vän som bryr sig är viktigt när man mår dåligt. Att du finns där räcker långt.

# Ta hand om dig själv! Mår du också dåligt blir det svårt att vara ett stöd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.