Inspirerar. Foto: Foto: Morgan Norman/Tv4
Inspirerar. Foto: Foto: Morgan Norman/Tv4

Läraren: Lek inte Solsidan

Publicerad
Uppdaterad
Barnens "Solsidan"-lekar blev för mycket för läraren.
I ett brev till föräldrarna skriver läraren att det barnen ser på TV påverkar deras världsuppfattning.
"Jag blir självklart väldigt nyfiken på vad det är dom leker på rasterna?" skriver Josephine Bornebusch, som spelar Mickan, på sin blogg.
Josephine Bornebusch bloggade i veckan om brevet som hon fått av en vän, vars dotter går i den aktuella skolan.I brevet varnar läraren för att barnen, som går i årskurs tre, har börjat leka "Solsidan" på rasterna.

"Inget barnprogram"

Hur lekarna går till framgår inte.
"Åker dom Segway? Eller leker dom att dom shoppar öppet köp på Schuterman och har på tok för mycket fritid?" skriver Josephine Bornebusch undrande.
- Det är ju verkligen inget barnprogram, men barnen verkar ju gilla det. Det är nog enkla historier som de kan förstå, säger manusförfattaren Jacob Seth Fransson.
I brevet uppmanas föräldrarna att låta sina barn vara barn. Det är något som barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén reagerar starkt på:

"De är barn av sin tid"

- Man behöver inte hjälpa barn att vara barn, de är barn, säger hon.
- Däremot är de barn av sin tid och tiderna förändras hela tiden. En del av vår tid är "Solsidan".
Alfvén föreslår att föräldrar och lärare utnyttjar tv-seriens genomslagskraft:
- De borde ta tillfället i akt och prata med barnen om vad familjen tycker om de här frågorna som tas upp.
Expressen har sökt Josephine Bornebusch.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag