Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lärare våldtog och ofredade elever

Döms till 4,5 års fängelse.
Den åtalade läraren.
Nu faller domen i Borås tingsrätt.
Foto: Lovisa Waldeck
Läraren har åtalats för brott mot 15 barn. Bilden är en arkivbild.
Foto: Thomas Karlsson / DN TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som läraren sökte hjälp för sin dragning till barn utsatte han ett stort antal elever för brott på den skola där han arbetade. 

Först skyllde han allt på barnen innan vändningen kom i utredningen – när polisen hittade bilder som visade övergrepp.

Nu har domen fallit i tingsrätten – han döms till 4,5 års fängelse för bland annat ett fall av våldtäkt mot barn. 

Den 27-åriga mannen arbetade vid en låg- och mellanstadieskola i Borås kommun när han begick övergreppen han åtalats för.

Mannen var en omtyckt kollega – och lärare. Vilket åklagaren tror är en anledning till att det tog lång tid för sanningen att komma fram.

27-åringen själv sökte vård för sin dragning till barn och blev rekommenderad att lämna sitt arbete, något som han inte gjorde.

Under lärarens tid på skolan fanns varningssignaler, då han haft flera samtal med skolans rektor gällande gränslöst beteende och att ”vara för mycket kompis” med eleverna.

Kallade eleverna ”drama queens”

I polisens tidiga förhör med mannen nekade han helt och skyllde han på eleverna som vittnat om övergrepp och kallade dem bland annat för ”drama queens”. 

När polisen under utredningens gång hittade starka bevis i form av övergreppsbilder i hans telefon ändrade 27-åringen sin historia och har erkänt delar av brotten han åtalats för, men nekar till de flesta och menar att beröringen inte varit av sexuell natur.

Åklagaren hade under sin slutplädering yrkat på sju års fängelse – på onsdagsförmiddagen föll domen i Borås tingsrätt. 

Mannen döms till 4,5 års fängelse för en lång rad åtalspunkter.

”Tingsrätten dömer läraren för ett fall av våldtäkt mot barn men bedömer, utifrån vad som befunnits bevisat, de två andra gärningarna som allvarliga fall av sexuellt ofredande. Dessutom döms läraren för två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, ett stort antal fall av sexuellt ofredande, barnpornografibrott och viss annan brottslighet. Han frikänns från ansvar för ett mindre antal brott.” skriver rätten i ett pressmeddelande. 

”Tvärtom fortsatte han med insikt” 

Samtliga tre fall av våldtäkt mot barn som åklagaren ville att läraren skulle dömas för var riktat mot samma barn, gällande de två fallen som bedöms som mindre grova brott skriver rätten att det mot bakgrund vad som sagts i förhör inte är styrkt: ”att handlingen når upp till de krav som i praxis ställs för att beteckna en handling som en sexuell handling. 

När rätten resonerar om straffet framgår det att läraren under rättegången ville ha ett kortare straff för att han ”till följd av psykisk störning haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande” och att han sökt vård.

Tingsrätten skriver att det är positivt att han sökt vård men tillägger också att han inte följde råden han fick och att det inte finns anledning att åberopa bestämmelsen i brottsbalken:

”Det står samtidigt klart att han, fullt medveten om problematiken, valde att inte följa vårdgivarens upprepade råd att avsluta sin anställning. Tvärtom fortsatte han med insikt i saken, att utsätta eleverna för en stor risk, vilken också kom att förverkliga”

Åklagaren: ”Glädjande att de lyssnat på barnen”

Åklagaren Andreas Lennartsson säger efter domen att den till stora delar är glädjande.

– Jag tycker i stora drag att det är en glädjande dom på så sätt att tingsrätten gått på min argumentationslinje i stora drag och det är glädjande att de lyssnat på barnen och värderar deras uppgifter som jag tycker man ska göra, säger han.

Han menar också att straffets längd blir logisk i förhållande till vad tingsrätten dömer mannen för och har inte tagit ställning till om han kommer att överklaga. 

Lärarens advokat Lars Almlöf säger att han inte heller tagit ställning till ett eventuellt överklagande.

– De (rätten) har i vissa avseenden delat vår bedömning av gärningarna i vissa fall inte. Det stora är i alla fall att de inte tagit någon som helst hänsyn till de förmildrande omständigheterna men däremot de försvårande omständigheterna. Vi tycker generellt att straffvärdet ligger något för högt, säger han. 

GT har varit i kontakt med offrens målsägandebiträden som inte vill kommentera domen i nuläget. 

Se också: 

Så många brott anmäldes i Sverige förra året

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.