Lärare sparkad efter kritik på Facebook

Publicerad
Uppdaterad
Läraren trodde att hon skrev för sina vänner på Facebook.
Men när hon kallade eleverna för "bakteriebomber" såg alla - och hon fick sparken.
- Jag är teknisk, men gick ändå bet, säger hon.
Amerikanska läraren June Talvitie-Siple var för snabb på att uttrycka vad hon kände på Facebook.
Läraren trodde att hon skrev för en mindre vänskara och familj när hon kallade eleverna för "bakteriebomber".
– Det var ett skämt då jag hade varit sjuk väldigt ofta, säger June Talvitie-Siple enligt CBSNews.
Och hon kallade föräldrarna för "arroganta snobbar."
– Det har varit väldigt mycket konflikter och rörigt, säger hon.

Kritiserar Facebook

Hon skrev även att hon "inte alls såg framemot ännu ett år på Cohasset Schools" i Massachussetts.
När skolkommittén fick nys om det var jobbet som gav nästan 700 000 kronor i årslön som bortblåst.
Nu riktar hon kritik mot Facebook.
– Jag hade ställt in i mina privata inställningar för att blockera bland annat studenter, men när Facebook gjorde ändringar så var det öppet igen, säger hon.
– Och jag märkte det inte då jag inte använder Facebook så mycket.
Personen på bilden är inte läraren June Talvitie-Siple. Foto: Maja Suslin / ScanpixJune Talvitie-Siple uppmanar andra att vara mer försiktiga.
– Jag är teknisk, men gick ändå bet. Du måste vara uppmärksam på när de gör ändringar. Och jag har lärt mig att allt du skriver på sociala medier som Facebook kan bli offentligt, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag