Den handskrivna lappen kan hjälpa polisen att hitta försvunna Engla. Foto: ROGER SCHEDERIN
Den handskrivna lappen kan hjälpa polisen att hitta försvunna Engla. Foto: ROGER SCHEDERIN

Lappen kan leda polisen till Engla

Publicerad
Uppdaterad
Den handskrivna lappen kan hjälpa polisen att hitta Engla.
Tre flikar med 10-åringens nummer har försvunnit - men ingen vet vem som tagit dem.
- Vi tittar på det. Vi jobbar på bred front och ser över alla tänkbara scenarion, säger Sven-Åke Petters vid polisen i Dalarna.
Nu är det över två dygn sen 10-åriga Engla försvann. För första gången någonsin fick hon i lördags lov att cykla hem själv från fotbollsträningen. Men hon nådde aldrig fram.
Bara några hundra meter från hemmet hittades hennes cykel inslängd i skogen. Spår från en bil som rivstartat gör att polisen misstänker att hon kidnappats.
Och för varje minut som går – utan att Engla hittas i skogarna runt hemmet – ökar misstankarna om att hon utsatts för brott.

Lappen ett spår

Den handskrivna lappen är ett av polisens spår. Genom den skulle en eventuell gärningsman kunnat få kontakt med den 10-åriga flickan.
– Vi tittar på det, säger Sven-Åke Petters.
Polisen har begärt in och fått samtalslistor från mobiloperatören för att kunna kontrollera alla nummer som ringts från och till Englas mobil.
– Även om vi inte hittat mobilen kan vi få de uppgifterna. Vi jobbar brett och kan inte släppa något.

Erbjuder lapp

På anslagstavlan på kursgården i Stjärnsund, där Englas mamma är föreståndare, finns den handskrivna lappen. Engla och hennes bästa kompis från skolan satte upp den tillsammans i höstas. De erbjuder sig att hjälpa till med lättare trädgårdsarbete för 20 kronor i timmen.
Nederst på lappen finns flikar med två telefonnummer. Ett går till Englas mobiltelefon, samma mobiltelefon som polisen förgäves försökt pejla i skogarna kring Stjärnsund.

”En snäll och gullig tjej”

Under söndagen saknas tre lappar med telefonnummer. När Expressen nämner detta för kompisens mamma blir hon alldeles kall.
– Oj, den lappen hade jag alldeles glömt bort. Det väcker ju en del tankar då du nämner den, säger hon och tillägger efter en stunds tystnad:
– Usch, vem som helst kan ju ha stått där och tagit lapparna med flickornas nummer, säger hon.
Kontaktade någon flickorna med anledning av anslaget?
– Nej, min dotter sa att de inte hade fått något napp.
Kompisen och hennes familj flyttade till Stjärnsund för bara ett drygt år sedan. Direkt blev Engla och flickan vänner.
– Engla är en så snäll och gullig tjej, säger mamman. Det som hänt är fruktansvärt, säger hon.

Kartlägger tidigare dömda

I går var det totalt 200 människor som sökte efter Engla i området kring hennes hem. Samtidigt arbetar en grupp poliser med inre spaning efter teorin att flickan utsatts för brott.
Sökarbetet för att hitta Engla fortsatte i natt.
Åtta polismän fanns i tjänst och genomsökte bland annat vägnätet i området på nytt.
I går greps en 42-årig man på sannolika skäl misstänkt för människorov.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag