Martin Valfridsson och Åsa Regnér under pressträffen. Foto: Anders Wiklund/TtMartin Valfridsson och Åsa Regnér under pressträffen. Foto: Anders Wiklund/Tt
Martin Valfridsson och Åsa Regnér under pressträffen. Foto: Anders Wiklund/Tt
Åsa Regnér är ansvarig minister för tiggerifrågorna. Foto: Vilhelm Stokstad/TtÅsa Regnér är ansvarig minister för tiggerifrågorna. Foto: Vilhelm Stokstad/Tt
Åsa Regnér är ansvarig minister för tiggerifrågorna. Foto: Vilhelm Stokstad/Tt
Regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson. Foto: Roger VikströmRegeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson. Foto: Roger Vikström
Regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson. Foto: Roger Vikström
Bland annat föreslås i rapporten att länsstyrelserna ska få samordningsansvar för utsatta EU-medborgare. Foto: Per WissingBland annat föreslås i rapporten att länsstyrelserna ska få samordningsansvar för utsatta EU-medborgare. Foto: Per Wissing
Bland annat föreslås i rapporten att länsstyrelserna ska få samordningsansvar för utsatta EU-medborgare.  Foto: Per Wissing

Länsstyrelsen föreslås få ansvar för tiggeri

Publicerad

Tiggerisamordnaren Martin Valfridsson står fast vid att inte skänka pengar i muggen.

I den rapport han lämnade över till regeringen föreslås länsstyrelserna får ett övergripande ansvar för att stötta kommunerna.

Samtidigt visar rapporten att mellan 70 och 100 barn ingår i gruppen om virka 4700 personer.

– Barn i en så utsatt grupp riskerar att vara de som far allra mest illa, säger han.

Under ett års tid har regeringens särskilde samordnare för utsatta EES-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige, undersökt situationen både i Sverige och utomlands.

Han har under året bland annat besökt Rumänien där många av de människor som kommer till Sverige för att tigga kommer från.

I juni förra året fanns både han och ansvarig minister barn-, äldre- och jämställdhetsminister på plats i Rumänien för att teckna ett avtal med landet om deras fattiga medborgare.

Och på fredag reser Åsa Regnér till Bulgarien för att skriva på ett liknande avtal.

– Det fokuserar mycket på jobbskapande, social inkludering liksom jämställdhetsfrågor, säger Åsa Regnér.

På måndagen överlämnade Martin Valfridsson sin utredning till regeringen som nu ska ta till sig innehållet.

- Regeringen fortsätter att jobba med frågan på nationell nivå, på EU-nivå och bilateralt, säger Regnér.

Länsstyrelsen ska få samordningsansvar

Bland annat föreslås i rapporten att länsstyrelserna ska få samordningsansvar för utsatta EU-medborgare. Samtliga länsstyrelser bör enligt förslaget upparbeta en lägesbild, som sedan ska samlas in av Stockholms län som ska ansvara för en nationell lägesbild av situationen.

Martin Valfridssons rapport riktar in sig på de omkring 4700 personer, och i denna grupp ingår 70-100 barn.

I cirka 10 av landets kommuner finns det barn från den utsatta gruppen. Ofta beror det på vilka signaler den specifika kommunen sänder ut, menar samordnaren.

Kommuner som erbjuder skolgång och tillåter barn på härbärgen lockar till sig barnfamiljer.

– Barn i en så utsatt grupp riskerar att vara de som far allra mest illa. Jag tycker inte att vi ska uppmuntra den här gruppen att ta med barn till Sverige om man inte kan säkerställa en bra bostadssituation, säger han.

Valfridsson anser inte att dessa barn ska erbjudas skolgång, förutom i särskilda undantagsfall, till exempel där det berörda barnet har vistats i Sverige under en längre tid.

– Jag tycker inte att vi generellt ska erbjuda skolgång för dessa barn, säger Valfridsson.

Han menar att det är viktigt att inte upprätta särskilda boplatser för utsatta EU-medborgare.

"Svensk polis måste ta ett steg fram"

Samhället måste ha en strikt attityd när det gäller att bosätta sig på annans mark, säger samordnaren.

– Det är straffbart. Det går inte att ha en lagstiftning som vi inte tillämpar, säger Valfridsson som själv var på en bosättning senast förra veckan.

Han vill se en skärpning hos polisen.

– Det finns inget alternativ. Svensk polis måste ta ett steg fram där, säger han.

Valfridsson står fast vid sin och Åsa Regnérs uppfattning att det är bättre att skänka pengar till en organisation som verkar i hemlandet än att ge pengar direkt i muggen.

Han nämner bland annat kampanjen Hjälp människor som tigger.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Beatrice Ask välkomnar förslaget om länsstyrelserna men vill sätta mer press på regeringen.

- Jag stöder förslaget att ge en myndighet särskilt ansvar att stödja kommunernas och andras arbete med detta framöver. Men regeringen måste givetvis snabbt komma med förslagen som förenklar reglerna för att avhysa illegala bosättningar. Därutöver anser vi Moderater att kommunerna måste kunna förbjuda tiggeri på platser där det stör den lokala ordningen, säger hon.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag