Länsstyrelsen dokumenterade aldrig felen efter valrysaren

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT Nyheter avslöjade hur rösträknare skickades hem efter att de gjort fel i registrering av röster och personkryss.

Bland annat ska det ha lagts till kryss på valsedlar – men ingen särskild politisk favorisering misstänks i nuläget.

– Vi kan inte se något bevis för att det ska vara något annat än rena felräkningar, säger enhetschefen Åsa Ryding på Länsstyrelsen Stockholm till SVT.  

Samtidigt finns det ingen dokumentation på vilka fel som faktiskt begicks. 

Det var efter valrysaren som SVT kunde avslöja hur flera fel begicks under rösträkningen i Stockholm. 

Det var när Länsstyrelsen skulle gå in och kontrollräkna rösterna från vallokalerna som flera fel gjordes, och ett antal rösträknade skickades hem.

– Vi har skickat hem ett antal personer där vi kunde konstatera att det inte blivit rätt, och de rösterna är omräknade, berättade Åsa Ryding, Länsstyrelsens avdelningschef i Stockholm, till SVT Stockholm då.  

Dokumenterade inte felen

Nu kan SVT berätta att Länsstyrelsen aldrig dokumenterade vilka fel som begicks under rösträkningen och de extra kontrollräkningarna. Länsstyrelsen förde inga dokument över omräkningarna utan suddade bara ut de felaktiga siffrorna i blyerts. 

En räknare som SVT har pratat med säger att några av felen var kryss som har lagts till på valsedlar, en annan person säger att kryss-summan för partier fördelades slumpmässigt ut på olika kandidater.

Men det finns inga dokument.

Enhetschefen på Länsstyrelsen Åsa Ryding säger till SVT att de inte misstänker att något politiskt parti favoriserades av felen, men hon kan inte uttala sig om det rör sig om medvetna fel från några av rösträknarna: 

– Det kan jag överhuvudtaget inte bedöma. Det vi kan konstatera är att det var fel, men vi kan inte se något bevis för att det ska vara något annat än rena felräkningar, säger hon till SVT.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.