Langare och dagisbarn möts i knarkrondellen

Barnen på Möllevångsskolan och förskolan Källan möter dagligen knarkförsäljarna. ”Vår 14-åring vågar inte titta på folk hon möter”, säger en av föräldrarna som Expressen har träffat i Malmö.
Foto: Lisa Mattisson
Barnen på Möllevångsskolan och förskolan Källan möter dagligen knarkförsäljarna. ”Vår 14-åring vågar inte titta på folk hon möter”, säger en av föräldrarna som Expressen har träffat i Malmö.
Foto: Lisa Mattisson

MALMÖ. Elise och hennes tioårige son pistolhotas. Polisen föreslår att de borde flytta.

Runt en rondell i centrala Malmö längtar till och med drogförsäljare efter mer polis.

– Dom kallar mig pappa.

Barägaren pratar om ett tjugotal ökända killar, hälften så gamla som honom själv, som cirkulerar ett stenkast från hans bar. Där ligger den numera rikskända "Knarkrondellen", men barägaren tar saken med ro.

– Jag vet hur man ska hantera dem. Vi har ett avtal. Jag ringer inte polisen och de kommer inte inom tjugo meter från min bar.

"Hej pappa" eller "hej ammo", arabiska för farbror, hälsar killarna respektfullt mot barägaren. För att skapa en god relation måste man lära sig hur man ska ta dem, menar han, och nickar mot rondellen där en av killarna släpar på en rosa damcykel.

Killen med den rosa cykeln har hela tiden uppsikt över några illaluktande återvinningskärl, hans bror över några elskåp. Där lägger killarna plastpåsar med gräs, förpackningar med tramadol och paket med kokain – men för kokainet går de i väg lite mer i skymundan. På så sätt kan de sälja utan att behöva ha varorna på sig. Affärer görs upp i bilfönster – bilarna kan målmedvetet ha kört långt – eller direkt på gatan med förbipasserade drogsugna. Men att sluta uppförandeavtal med cyklande knarkförsäljare är inte alltid lätt.

– När jag var på semester stod min fru i kassan. Henne gav de sig på, kallade henne hora och skapade problem. När jag kom tillbaka fick jag dem att be om ursäkt. De sa att de inte visste att hon var min fru och att de misstagit oss för att prata med polisen.

Salma Afash, 23, restaurangchef: "Jag känner mig rädd när det är mörkt. Speciellt i själva rondellen. Du vet aldrig om någon ska fråga om du vill köpa någonting. Att försäljningen pågår medför risk för våld säljare emellan och gäng emellan. Om det till exempel används vapen i uppgörelser är jag rädd att skotten ska träffa oskyldiga. Polisens policy mot drogförsäljare måste skärpas. De får inte låta dem gå runt fritt som nu. Jag älskar Sverige men polisens mjukhet förstör Sverige! Lagarna visar för mycket medmänsklighet mot brottslingar, de släpps för lätt. Jag vill inte att polisen ska vara våldsam men polisen borde definitivt ges mer auktoritet. Jag jobbar nära här och bor också ganska nära och jag ser inte poliser så ofta bara när något har hänt, jag ser dem inte bara kolla läget."
Foto: Lisa Mattisson

Alla har inte lika lätt för att sluta liknande avtal.

Ett par våningar upp på Kristianstadsgatan sitter tre småbarnsföräldrar. Elise, Lena och Andreas. De talar om hur deras barn förändrats i takt med att rondellen rekryterat nya arbetare. F-9 skolan Möllevångsskolan och förskolan Källan är särskilt drabbade eftersom langarna vilar i porten till dagiset från lunchtid när de vaknar, och utanför skolan senare under dagen. Föräldrar tränger sig försynt fram mellan säljarna när det är dags för hämtning. Säljarna värmer sig också inne på Familjens hus och i Röda korsets second hand-butik som ligger längs Norra Parkgatan.

Elise, Lena och Andreas barn vill inte ensamma gå till och från skola och aktiviteter längre. Både Elise och hennes son, som då var 9 år, har pistolhotats.

De går alla tidigare från jobbet för att följa barnen överallt. Och barnens kroppsspråk är inte som förut.

– Vår 14-åring vågar inte titta på folk hon möter. Det blir att man stirrar ner i marken. Att möta en blick är ett kontaktförsök. Varje dag får hon frågor om tramadol eller kokain. Jag har också börjat stirra i marken. Värst att se är deras totala bristen på försök till att dölja vad de håller på med. Jag blir förbannad varje dag när jag går förbi försäljningen över att det inte finns någon som helst rädsla för att åka fast. De bara kör, säger Andreas.

– Förra sommaren kom de med en hushållsvåg och knät och satt och vägde upp gram helt öppet, fyller Elise i.

Hon forstätter:

– Jag brukar möta blickarna. Jag försöker stirra argt på dem. Häromdagen gick en haltande säljare förbi. Som svar på mitt stirrande drar han upp tröjan och visar en pistol i linningen, säger Elise.

Lena ser hur vuxenvärldens insatser för området smulas sönder när möjligheterna till pengar i rondellen är så synliga.

– Man vill ju vara med och hjälpa Malmö. Inte bara se på när drogerna tar över och fler och fler stadsdelar faller. Läxläsning, ungdomsträning, stadsodlingar. Allt det arbetet går om intet när de unga ser nya fina BMW och Mercedes som kör väldigt fort, det ser ju coolare ut.

Elises söner är 10 och 7 år. En eftermiddag lämnar deras pappa dem en kort stund på en fotbollsplan två kvarter från rondellen. Han ska bara sätta på ugnen uppe i lägenheten.

Under tiden spelar storebror med några killar i äldre tonåren och lillebror tittar på bredvid. Men så blir spelet lite för ivrigt. Storebror råkar sparka på en av killarnas ben. Stämningen blir som förbytt.

Plötsligt håller tonårskillarna fast storebror. De sätter en pistol mot hans huvud och skriker “jag ska döda dig” framför ögonen på lillebror.

Efteråt ringer familjen polisen. Eftersom det inte är pågående brott kan polisen inte komma förrän efter fyra timmar. Under tiden får Elise inte vara med barnen eftersom det kan “färga deras vittnesmål”.

– Jag stod rakt upp i köket och skrek, säger hon.

En av förövarna filmade med mobil under övergreppet, som rubriceras som grovt olaga hot mot minderårig. Därför misstänker Elise att de lagt ut det på Snapchat. Utredningen är nedlagd i brist på bevis.

Mohannad Haron, 23, bagare: "Vilken säkerhet frågar du efter? Det finns ingen säkerhet här. På dagen är det lugnare, på kvällen vill jag inte gå förbi. Jag är inte rädd men jag vill inte ha kontakt med folket som står här. Ser du bakom oss nu? En bil har stannat och en kille räcker över sån skit till honom. Alla vet vad det är för skit. Folkets park är känt i hela Malmö för sån skit. Polisen måste göra rent här. Alla svenskar säger att det var fint här för tjugo år sedan, det var en ren park, inget ställe där folk står och säljer. Kan det inte bli rent igen? Dom som står bakom försäljningen kan reglerna här i Sverige, därför skickar dom femtonåringar till att stå och sälja här, som inte går att skicka i fängelset. För mig som är äldre gör det ont att se ungdomar dras hit."
Foto: Lisa Mattisson

Kristianstadsgatan är inte vilken gata som helst. Den är centrum för det Möllan som ömsom beskrivs som politiskt aktivt, ömsom totalt uppgivet.

På en vägg har någon skrivit POLISER ÖVERALLT, RÄTTVISA INGENSTANS medan avställda och uppenbart felparkerade bilar står hursomhelst runtomkring. Sedelbuntar och vapen byts helt öppet i bilar. En vansinneskörning tidigare i år resulterade i en hjärnskada på ett barn och flera människor har varit inblandade i andra krockar.

Flera initiativ har tagits för att förändra situationen med mjuka medel. Gatukontoret har i samarbete med polisen ökar belysningen, tekniska nämnden ger många miljoner åt att köpa in nya armaturer för “bättre färgåtergivning och ett jämnare ljus”. Ett stort antal boende lobbar för fler vägbulor och farthinder för att få bort fortkörningar förbi rondellen.

Polisen kör förbi området och tar då och då in någon säljare, men i regel har killarna så lite på sig att de släpps direkt. Några vi pratar med oroar sig för försäljarnas arbetsvillkor – de verkar aldrig ha ledigt! Vi tar med frågan om polisens närvaro är tillräcklig till tio drogförsäljare som hänger runt den rosa damcykeln.

Cykelägarens bror svarar först:

– Jag tycker det behövs mer poliser här. Då kanske det skulle bli mindre bråk, säger han innan brodern avbryter.

Kompisarna skrattar och undrar om han förstått frågan. En i gänget pratar tyska och en flytande italienska – de har uppenbarligen levt i flera länder. Vi ber gruppen på tio personer att bara svara för eller emot fler poliser och det visar sig vara ganska jämnt, flera vill se polisen ingripa mot just våld och hot. Sex svarar emot, fyra för.

– Nej, det räcker med dem. Rondellen är bästa området i Malmö där man tjänar mycket pengar, avslutar rosa cykelns ägare.

Burcu Bilim, 25, kundtjänstmedarbetare: "Jag har aldrig känt mig otrygg i Malmö. De gånger jag blivit erbjuden droger och sett våld har varit på undergroundklubbar, inte på gatan. Jag hade en period då jag sökte mig till svartklubbar bara för att undersöka miljön. På klubbar kan säljare vara väldigt pushiga med sitt MDMA och kokain. Men klubbarna är samtidigt en plats som du själv väljer om du söker dig till och som är lätt att lämna när det inte längre känns bra. Jag har ett bra intryck av Malmös polis. De är inte fascister, som i Istanbul där jag bodde i sex år."
Foto: Lisa Mattisson

De tre småbarnsföräldrarna refererar hela tiden till större skjutningar och sprängningar när de ska tidsplacera händelser. Det var “veckan efter Docentgatanskjutningen” och “precis efter Babelsprängningen”. Samtidigt är de flesta, större som mindre, incidenter outredda. De används som almanacka utan att vi vet vad de egentligen handlade om.

– Folk slutar ringa och anmäla. Nu har vi inte ringt på länge. Sedan säger cheferna till medier att anmälningarna inte gått upp, säger Andreas.

– Jag har anmält så många gånger. När jag hämtar barnen i skolan ser jag två uppenbart drogpåverkade förare sitta och röka med folie och glasrör. Jag är ingen drogexpert men jag tänker att “ska de köra efter det där” och ringer 11414. De svarar “ja men vad vill du att vi ska göra, innan vi kommer har de kört iväg” och ber mig stoppa dem. Men jag svarar att jag står här med mina barn, sju och tio år! De har också frågat om jag testat att säga till killarna när jag ringt in om stök på gatan. Och en gång sa de att” du kanske ska börja tänka på var jag bosätter dig med dina barn”, berättar Elise.

– Vi privatpersoner kan inte ingripa. Det måste vara polisen som gör det. Vi vill ha kvarterspoliser som känner och vågar prata med säljarna för fortkörningarna och bråken hör samman med narkotikan, säger Lena.

Elise är också provocerad av köparna.

– Speciellt när jag ser en pappa komma gåendes med barnen i händerna och han ändå stannar och köper, eller när de kommer i bilar från fina områden med barnstol i baksätet.

Vid den lilla rondellen i centrala Malmö sker knarkhandeln helt öppet.
Foto: Lisa Mattisson

Malmöpolisen har god kännedom om drogförsäljningen i området, enligt pressinformatören Lars Förtsell.

– Vi gör och har länge gjort stora insatser i området, säger han. Vi samverkar också med ordningsvakter i Folkets park som har bra uppsikt över de individer som bedriver drogförsäljning. Hela området kommer fortsätta att prioriteras precis som vi gjort under lång tid.

I veckan genomförde polisen en trygghetsvandring i området. Sedan förskolan Källan fått först flytta alla hämtningar till parken bredvid och sedan hyra in väktare till porten har rondellen fått nationell uppmärksamhet. Men säljarna vi träffade i oktober är fortfarande kvar på jobbet den här veckan.

Killen med den rosa cykeln är trött på våra försök till intervjuer.

– Behöver ni röka? är det sista han säger till oss.


LÄS MER: Man satte torg i skräck – men polisen kom inte

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.