Långa män tjänar mer än korta

Publicerad
Långa män tjänar mer än korta.
Det visar ny forskning från Högskolan i Kalmar.
- I snitt har de som är tio centimeter längre sex procents högre inkomst, säger Dan-Olof Rooth, professor, till Östran.
Längre än din kompis?
Då har du troligtvis en bättre lön än vad han har.
I alla fall om man ska tro nya forskarresultat från Högskolan i Kalmar.
Professor Dan-Olof Rooth har tillsammans med sina medarbetare tittat på statistik för närmare 500 000 män.

Genomsnittslönen stiger med längden

Han har jämfört männens längd vid mönstringen, med lönenivån mellan det att de var 28 och 38 år gamla.
Resultatet: Genomsnittslönen stiger med längden.
- Det är inga små skillnader vi upptäckt, i snitt har de som är tio centimeter längre sex procents högre inkomst, säger Dan-Olof Rooth till tidningen Östran rapporterar TT.
Dan-Olof Rooths forskning visar också att det finns inkomstskillnader mellan olika långa syskon.

Alla längdnivåer

Resultaten gäller inte för alla individer, poängterar Dan-Olof Rooth, men de gäller för alla längdnivåer.
- Skillnaden finns även mellan en som är 173 centimeter och en som är 175 centimeter och mellan en som är 178 centimeter och en som är 180. Den effekten är ganska stabil, säger Dan-Olof Rooth till TT.
Varför längden spelar roll i lönekuvertet är ännu oklart.
Det ska Dan-Olof Rooth försöka ta reda på nu.
- Till viss del kan det vara så att längre personer varit mindre sjuka under uppväxten. Säg att två personer skulle ha blivit 180 centimeter långa i en perfekt värld, men en var väldigt sjuk som ung och blev i stället 178 centimeter, så är det ett tecken på att den individen blivit mindre fysiskt utvecklad och kan ha fått en sämre kognitiv förmåga, Dan-Olof Rooth.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag