Långa köer på Arlanda: ”Helt oacceptabelt”

Det här är flygvärdinnornas tips för en smidigare flygresa.
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK

Långa köer på över en timme sträcker sig mellan terminalerna på Arlanda under fredagsmorgonen.

Anledningen till den långa väntetiden är personalbrist i kombination med ett extra högt restryck, enligt Swedavia.

– Vi ber alla som ska ut och resa att vara ute i god tid och hålla kontakt med sitt flygbolag, säger Swedavias presschef Robert Pletzin.

Restrycket har varit hårt efter pandemin, inte minst under den senaste månaden, vilket lett till långa väntetider för resenärer vid Swedavias flygplatser. 

Även under fredagsmorgonen sträcker sig köer på Arlanda.

– Vi har och står inför en reseintensiv dag, och just nu har vi längre väntetider än vanligt i säkerhetskontrollen på cirka en timme, säger Robert Pletzin, presschef vid Swedavia.

Det långa köandet på över en timme beror enligt Swedavia på ett högt restryck efter pandemin, i kombination med personalbrist vid säkerhetskontrollerna.

– Vi gör nu ett antal insatser, och det handlar framför allt om rekrytering. Vi har medarbetare på väg in i organisationerna, säger Robert Pletzin.

”Helt oacceptabelt”

En av de resande, terrorforskaren Magnus Ranstorp, kommenterade de långa köerna i ett inlägg på Twitter.

”Fullständig KATASTROF på Arlanda. Köer ringlar sig från Terminal 4 till Terminal 5 för att komma igenom säkerhetskontroller. Så misskött av Swedavia och Avarn”, skriver Magnus Ranstorp.

Han berättar att han kommit till flygplatsen vid 6-tiden på morgonen, och kom igenom säkerhetskontrollen först efter över en timmes köande.

– Det tar en timme och en kvart att ta sig igenom till säkerhetskontrollen, säger Magnus Ranstorp och tillägger:

– Jag trodde när man kommer hit 6 på morgonen att visst, det kommer vara lite folk, men inte så mycket folk.

Har ni fått någon information eller förklaring?

– Nej inget, det är bara jätteköer, säger Ranstorp.

Han tillägger:

– Det har varit så länge. Det är helt oacceptabelt.

Swedavia har i nuläget ingen prognos över när köerna kan lätta upp igen. Det är oklart om resenärer missat sina flyg under fredagsmorgonen.

– Vår målsättning är att alla ska komma med sitt flyg, och det är därför vi gör de här insatserna. Det absolut största flertalet kommer med sitt flyg, säger Robert Pletzin.

Öppnar ytterligare en terminal

Inför sommaren kommer Swedavia att återöppna terminal 4 den 15 juni, rapporterar TT.

Under pandemin när restrycket var lågt flyttades all flygverksamhet till en punkt på Arlanda, terminal 5. I höstas öppnade man upp terminal 2 igen, och om några veckor planerar man att också öppna terminal 4.

”Att ytterligare en terminal öppnas blir en viktig åtgärd när vi nu står inför en intensiv reseperiod under sommaren. Vi kommer nu ha de tre största terminalerna åter i bruk och det för första gången sedan pandemin”, skriver Peder Grunditz vid Swedavia i ett pressmeddelande.

Både incheckning och säkerhetskontroll kommer att finnas på plats temporärt vid terminal 4 när den öppnar i juni.

Peder Grunditz vid Swedavia om personalbristen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.