En kilometerlång traktorkortege rullar just nu på E4:an. Foto: LäsarbildEn kilometerlång traktorkortege rullar just nu på E4:an. Foto: Läsarbild
En kilometerlång traktorkortege rullar just nu på E4:an. Foto: Läsarbild
Lantbrukarna från "Landsbygdsupproret" demonstrerar mot de dåliga förhållandena på landsbygden. Foto: LäsarbildLantbrukarna från "Landsbygdsupproret" demonstrerar mot de dåliga förhållandena på landsbygden. Foto: Läsarbild

Lantbrukarna från "Landsbygdsupproret" demonstrerar mot de dåliga förhållandena på landsbygden.

 Foto: Läsarbild
Fredrik Nordin sitter i en traktor i kortegen. Foto: PrivatFredrik Nordin sitter i en traktor i kortegen. Foto: Privat
Fredrik Nordin sitter i en traktor i kortegen. Foto: Privat
Kortegen skapar långa köer mitt i påsktrafiken. Foto: LäsarbildKortegen skapar långa köer mitt i påsktrafiken. Foto: Läsarbild

Kortegen skapar långa köer mitt i påsktrafiken.

 Foto: Läsarbild

Lång traktorkortege stoppar trafiken på E4

Publicerad

Hamnade du bakom en lång kö av traktorer i går?

Chansen är stor att det var upproriska bönder som demonstrerade mot nedmonteringen av landsbygden.

Aktionen genomfördes på ett 20-tal platser i Sverige.

– Stad och land behöver varandra, säger Erika Sörengård ordförande i Landsbygdsupproret.

Manifestationen startade klockan 11 på långfredag på ett 20-tal platser från Höör i söder till Sundsvall i norr.

På E4 i höjd med Härnösand rullade en kilometerlång kortege med 40-50 traktorer. I ett av fordonen satt Fredrik Nordin, vice ordförande i organisationen Landsbygdsupproret. Bakom bildades långa köer, förstås.

Men tanken med aktionen var inte att reta upp bilister på väg till fjällen.

– Vi måste få en ordning på landsbygden och den urbanisering som sker. Snart finns det inga lantbrukare kvar och vi måste ju kunna leva på någonting. Det funkar inte att vi importerar så mycket mat som vi gör i dag, säger Fredrik Nordin och fortsätter:

– Och sen kan man inte fortstätta att lägga ner skolor, matbutiker och mackar i den takt som vi gör. Landsbygden är faktiskt större än huvudstan.

"Vi har bemötts jättebra"

Upprorsmakare Nordin tycker att demonstrationen gick bra, med högt massmedialt tryck och övervägande positiva reaktioner ute bland folk.

– Vi har bemötts jättebra, i Härnösand stod folk på balkongerna och vinkande och bilister gjorde tumme upp.

Landsbygdsupprorets ordförande Erika Sörengård från Ervalla i Örebro kommun hade posterat sig på Mynttorget i Stockholm, där hon förgäves väntade på lantbruksminister Sven-Erik Bucht, S,

– Han hade inte tid, mejlade han. Däremot träffade jag förre ministern Eskil Erlandsson och ett stort antal vanliga konsumenter. Det har varit många bra diskussioner, säger Erika Sörengård.

"Vi vill ha betalt"

Orsaken till avfolkningen av landsbygden är prispressen mot svenskproducerad mat, menar organisationen. Mjölkpriserna är en het fråga.

– Vi vill inte ha något mer stöd, vi vill ha betalt för det vi gör. Det försvinner en mjölkbonde varje dag, det är skrämmande, säger Fredrik Nordin.

Att det blir en manifestation även på långfredag 2017 är sannolikt.

Men är en traktorkortege inte lite lamt om man jämför med till exempel franska bönder, som brukar dumpa ett ton rykande kodynga eller bränna däck på Champs-Elysées när de är förbannade?

– Ha ha, det har faktiskt diskuterats här också, men vi ville hålla oss på en mer sansad nivå. Men risken är att det blir så om inget händer, svarar Fredrik Nordin.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag