Landstinget polisanmäler SSU

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Genom avancerat och systematiskt fiffel svindlade SSU Norrbotten landstinget på minst 1,2 miljoner i bidrag mellan 2005 och 2010, enligt en extern granskning.

Landstinget kräver nu tillbaka pengarna och har polisanmält SSU-distriktet.

- Jag är upprörd och besviken, både över omfattningen och att det pågått så lång tid, sade Kent Ögren, landstingsråd (S), vid en presskonferens på måndagen när granskningsrapporten presenterades.

Ett antal förtroendevalda inom SSU Norrbotten som varit ansvariga för de falska bidragsansökningarna riskerar nu åtal.

SSU:s politiske sekreterare på central nivå, Juan-Pablo Roa, tror inte att fusket skadat hela den socialdemokratiska ungdomsorganisationen.

"Ett fåtal individer"

”Jag tror att det finns en förståelse för att det här har handlat om SSU Norrbotten och ett fåtal individer där, säger han till TT.

Fusket i Norrbotten har varit mycket avancerat. Ledarskapskurser har exempelvis hittats på, andra kurser har haft färre deltagare än rapporterat och andra har pågått kortare tid än vad som uppgivits.

Omfattningen har varit mycket stor. Av 184 granskade kurser är det bara elva som hållits på det sätt som angivits i ansökningarna om bidrag.

- Det krävdes en djupdykning vid granskningen för att fusket skulle synas. Till exempel att konferensanläggningar kontaktades för att se om uppgivna kurser verkligen hållits där, säger landstingsdirektör Gunnar Persson.

- Polisutredningen får visa vem som burit ansvaret, säger han.

Förnekar fuskkultur

Landstinget har nu beslutat att också granska bidrag som betalats ut under perioden 2002–2004.

Kent Ögren fick frågan om rapporten tyder på att det funnits en fuskkultur inom SSU Norrbotten.

- Nej, enligt revisorerna var fusket systematiskt, men, nej man kan inte tala om det funnits en kultur att fuska, sade han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.