Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landstinget köper
från skandalfabriken

Arbetare köar vid en av datajätten Dells kinesiska fabriker. Under högsäsong tvingas de arbeta 73,5 timmar i veckan - det är bara en av punkterna som kritiseras i den danska organisationen Danwatch rapport.Foto: TV4
Dell har avtal med ett antal landsting.Foto: TV4
Arbetarna bor åtta-tio personer i varje rum. 55 arbetare delar på en toalett.Foto: TV4

Landstingens upphandlare varnades om allvarliga missförhållanden på Dells kinesiska fabriker.

Trots det kan TV4:s Kalla Fakta i kväll avslöja att det tecknats mångmiljonavtal med datortillverkaren - eftersom de var billigast.

– Man har gått ut väldigt publikt och offentligt med sina regler och så följer man det inte, det är klart att det inte är bra, säger Tomas Brytting, professor i organisationsetik, i programmet.

Svåra missförhållanden på Dells fabriker i Kina

Citat från den danska organisationen Danwatch rapport:

Bryter mot mänskliga rättigheter

Svåra arbetsförhållanden och brott mot en rad kinesiska lagar och internationella konventioner samt brott mot mänskliga rättigheter påträffades.

Hård övervakning av arbetarna

Arbetsledare som övervakar arbetet och arbetstempot skriker och grälar på arbetare som är för långsamma. Om arbetarna vill ändra ställning måste de fråga arbetsledaren om lov.

Obligatorisk övertid i högsäsong

För de flesta arbetare är övertid inte ett frivilligt val utan ett krav. Högsäsongen innebär en obligatorisk övertid på 33,5 timmar i veckan utöver de vanliga 40 timmarna. De arbetar då alla dagar i veckan.

55 arbetare delar på en toalett

Mellan åtta och tio arbetare inhyses i varje rum, i våningssängar. 55 arbetare måste dela på en toalett.

Arbetare kan vägras att sluta

Gruppchefen måste godkänna avskedsansökningar. Det har varit tillfällen när han helt enkelt inte tillåtit arbetare att sluta. Källa: Kalla Fakta

Kalla Faktas reporter Camilla Ziedorn har träffat Liu som arbetar med att montera datorer på en fabrik i den kinesiska staden Shenzhen.

Han börjar klockan sju på kvällen och jobbar till sju på morgonen. I totalt tio timmar står han upp och kontrollerar datordelar vid löpande bandet, minst sex nätter i veckan.

– Om vi inte jobbar övertid varje dag och inte jobbar extra på helgerna är det knappt så att pengarna räcker, säger han i programmet.

Varje år köper de svenska landstingen in varor till bland annat sjukhus och vårdcentraler för 120 miljarder kronor. De är mäktiga aktörer på marknaden och har stort utrymme att avbryta kontrakt om företag inte håller sig till de etiska kraven.

Kalla Fakta kan nu avslöja att flera landsting medvetet brutit mot de etiska värderingarna vid upphandlingar. Trots upprepade varningar om missförhållanden på datortillverkaren Dells kinesiska fabriker valde landstingen att köpa in deras datorer.

Avtal med landsting

I januari 2014 mejlar en handläggare på inköpsavdelningen i Västra Götalandsregionen experter på landstingen runtom i Sverige. Han har just läst en rapport från den danska organisationen Danwatch om mycket grova missförhållanden i datortillverkaren Dells fabriker i Kina. När rapporten kommer har över hälften av Sveriges 21 landsting avtal om att köpa in just Dell-datorer.

I juni samma år har landstingen ett möte med Dell. Enligt Kalla Fakta medger Dell då att datorerna som landstingen köper in kommer från just de fyra fabriker som rapporten handlar om.

Men trots det fortsätter landstingen att köpa in deras datorer. Den 5 september 2014 tecknar Thomas Wedegren, upphandlingschef i Stockholm, ett nytt avtal om att under tre år köpa in 45 000 datorer till ett värde av 156 miljoner kronor.

Thomas Wedegren

"Kan inte vara tydligare"

Kalla Faktas reporter Camilla Ziedorn frågar honom varför de valde att köpa in Dell-datorer när de visste hur det såg ut i deras leverantörsled.

– ... I en upphandlingssituation så kan inte vi styra över vilka underleverantörer våra leverantörer anlitar.

Men ni visste att de inte levde upp till sina villkor.

– I en upphandlingssituation kan vi inte göra så.

På vad sätt, du måste förklara för mig.

– Jag kan inte vara tydligare för så ser det ut. Så ser upphandlingssituationen ut.

Var 16 miljoner billigare

Thomas Wedegren upprepar det sista svaret flera gånger. Han kan inte förklara valet av Dell.

Men enligt Kalla Fakta fanns det en faktor som vägde tyngre än socialt ansvarstagande. Dells återförsäljare Atea var 16 miljoner kronor billigare än de konkurrerande alternativen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.