Arbetare köar vid en av datajätten Dells kinesiska fabriker. Under högsäsong tvingas de arbeta 73,5 timmar i veckan - det är bara en av punkterna som kritiseras i den danska organisationen Danwatch rapport. Foto: TV4Arbetare köar vid en av datajätten Dells kinesiska fabriker. Under högsäsong tvingas de arbeta 73,5 timmar i veckan - det är bara en av punkterna som kritiseras i den danska organisationen Danwatch rapport. Foto: TV4
Arbetare köar vid en av datajätten Dells kinesiska fabriker. Under högsäsong tvingas de arbeta 73,5 timmar i veckan - det är bara en av punkterna som kritiseras i den danska organisationen Danwatch rapport. Foto: TV4
Dell har avtal med ett antal landsting. Foto: TV4Dell har avtal med ett antal landsting. Foto: TV4
Dell har avtal med ett antal landsting. Foto: TV4
Arbetarna bor åtta-tio personer i varje rum. 55 arbetare delar på en toalett. Foto: TV4Arbetarna bor åtta-tio personer i varje rum. 55 arbetare delar på en toalett. Foto: TV4
Arbetarna bor åtta-tio personer i varje rum. 55 arbetare delar på en toalett. Foto: TV4

Landstinget köper
från skandalfabriken

Publicerad

Landstingens upphandlare varnades om allvarliga missförhållanden på Dells kinesiska fabriker.

Trots det kan TV4:s Kalla Fakta i kväll avslöja att det tecknats mångmiljonavtal med datortillverkaren - eftersom de var billigast.

– Man har gått ut väldigt publikt och offentligt med sina regler och så följer man det inte, det är klart att det inte är bra, säger Tomas Brytting, professor i organisationsetik, i programmet.

Kalla Faktas reporter Camilla Ziedorn har träffat Liu som arbetar med att montera datorer på en fabrik i den kinesiska staden Shenzhen.

Han börjar klockan sju på kvällen och jobbar till sju på morgonen. I totalt tio timmar står han upp och kontrollerar datordelar vid löpande bandet, minst sex nätter i veckan.

– Om vi inte jobbar övertid varje dag och inte jobbar extra på helgerna är det knappt så att pengarna räcker, säger han i programmet.

Varje år köper de svenska landstingen in varor till bland annat sjukhus och vårdcentraler för 120 miljarder kronor. De är mäktiga aktörer på marknaden och har stort utrymme att avbryta kontrakt om företag inte håller sig till de etiska kraven.

Kalla Fakta kan nu avslöja att flera landsting medvetet brutit mot de etiska värderingarna vid upphandlingar. Trots upprepade varningar om missförhållanden på datortillverkaren Dells kinesiska fabriker valde landstingen att köpa in deras datorer.

Avtal med landsting

I januari 2014 mejlar en handläggare på inköpsavdelningen i Västra Götalandsregionen experter på landstingen runtom i Sverige. Han har just läst en rapport från den danska organisationen Danwatch om mycket grova missförhållanden i datortillverkaren Dells fabriker i Kina. När rapporten kommer har över hälften av Sveriges 21 landsting avtal om att köpa in just Dell-datorer.

I juni samma år har landstingen ett möte med Dell. Enligt Kalla Fakta medger Dell då att datorerna som landstingen köper in kommer från just de fyra fabriker som rapporten handlar om.

Men trots det fortsätter landstingen att köpa in deras datorer. Den 5 september 2014 tecknar Thomas Wedegren, upphandlingschef i Stockholm, ett nytt avtal om att under tre år köpa in 45 000 datorer till ett värde av 156 miljoner kronor.

Thomas Wedegren

"Kan inte vara tydligare"

Kalla Faktas reporter Camilla Ziedorn frågar honom varför de valde att köpa in Dell-datorer när de visste hur det såg ut i deras leverantörsled.

– ... I en upphandlingssituation så kan inte vi styra över vilka underleverantörer våra leverantörer anlitar.

Men ni visste att de inte levde upp till sina villkor.

– I en upphandlingssituation kan vi inte göra så.

På vad sätt, du måste förklara för mig.

– Jag kan inte vara tydligare för så ser det ut. Så ser upphandlingssituationen ut.

Var 16 miljoner billigare

Thomas Wedegren upprepar det sista svaret flera gånger. Han kan inte förklara valet av Dell.

Men enligt Kalla Fakta fanns det en faktor som vägde tyngre än socialt ansvarstagande. Dells återförsäljare Atea var 16 miljoner kronor billigare än de konkurrerande alternativen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag