Nu öppnar ledningen för Stockholm läns landsting och Storstockholms lokaltrafik, SL, för att dra sig ur partneravtalet med Stockholms stad, efter problemen under We are Sthlm. Foto: Alexander Tillheden/We Are SthlmNu öppnar ledningen för Stockholm läns landsting och Storstockholms lokaltrafik, SL, för att dra sig ur partneravtalet med Stockholms stad, efter problemen under We are Sthlm. Foto: Alexander Tillheden/We Are Sthlm
Nu öppnar ledningen för Stockholm läns landsting och Storstockholms lokaltrafik, SL, för att dra sig ur partneravtalet med Stockholms stad, efter problemen under We are Sthlm. Foto: Alexander Tillheden/We Are Sthlm
"De har blundat för, underlåtit att rapportera om och inte tagit tag i vad som får betraktas som omfattande trakasserier, våld och hot. Sexuella övergrepp, inte minst riktat mot unga tjejer. Det ser jag extremt allvarligt på och tycker är helt oacceptabelt", säger landstingsrådet Kristoffer Tamsons (M). Foto: Pressbild"De har blundat för, underlåtit att rapportera om och inte tagit tag i vad som får betraktas som omfattande trakasserier, våld och hot. Sexuella övergrepp, inte minst riktat mot unga tjejer. Det ser jag extremt allvarligt på och tycker är helt oacceptabelt", säger landstingsrådet Kristoffer Tamsons (M). Foto: Pressbild
"De har blundat för, underlåtit att rapportera om och inte tagit tag i vad som får betraktas som omfattande trakasserier, våld och hot. Sexuella övergrepp, inte minst riktat mot unga tjejer. Det ser jag extremt allvarligt på och tycker är helt oacceptabelt", säger landstingsrådet Kristoffer Tamsons (M). Foto: Pressbild

Landstinget hotar med avslutat samarbete

Publicerad

På grund av sexövergreppen på We are Sthlm hotar landstinget och SL med att hoppa av samarbetet kring ungdomsfestivalen.

– Ingen ska behöva utsättas för den typen av otrygghet, trakasserier eller sexuella övergrepp, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons, M.

Nu öppnar ledningen för Stockholm läns landsting och Storstockholms lokaltrafik, SL, för att dra sig ur partneravtalet med Stockholms stad, efter problemen under We are Sthlm.

– De har blundat för, underlåtit att rapportera om och inte tagit tag i vad som får betraktas som omfattande trakasserier, våld och hot. Sexuella övergrepp, inte minst riktat mot unga tjejer. Det ser jag extremt allvarligt på och tycker är helt oacceptabelt, säger landstingsrådet Kristoffer Tamsons.

Han berättar att landstinget bidrar med runt 180 000 kronor om året och att man från landstingets håll medverkar även på andra sätt under We are Sthlm.

– Det har vi gjort med en idé om att bidra till en bra verksamhet för unga människor och nu har det ju uppdagats att det här inte är en bra verksamhet för unga människor utan tvärtom, säger Tamsons.

"Inte okej att man mörklägger"

Kristoffer Tamsons riktar skarp kritik mot Stockholms stad och vill se "bot och bättring". Han kräver en utredning om vad som hänt och garantier för att problemen inte upprepas. Han uppmanar även andra som stöttar festivalen att hoppa av annars.

– Det är inte okej att man mörklägger och att på det här sättet arrangera en verksamhet som inte är trygg och säker för unga tjejer, säger Tamsons.

Ett annat krav är att "ett antal åtgärder" vidtas för att öka säkerheten.

– Det handlar förmodligen om ökad kameraövervakning, ökad närvaro av väktare och ordningsvakter, men också att polisen signalerar att de tänker bidra till att öka tryggheten och säkerheten, säger Tamsons.

När vill ni ha ett svar?

– Jag hoppas att vi snarast kan få en signal om att man tar frågan på allvar. Sen vill vi så snart som möjligt ha återkoppling.

Expressen söker Stockholms stads evenemangschef Roger Ticoalu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag