Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landsting köpte bluffkurser för elva miljoner

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Granskar. Om något låter för bra för att vara sant, så är det sannolikt så, säger Christian Dahlström som avslöjade regionernas spenderande på bluffkurser.
Ett erkännande. Även om jag har fått mycket beröm för mina granskningar är priset ett erkännande, att jag har haft rätt, säger Christian Dahlström.
Kritisk. Skattebetalarnas pengar har slösats bort på ovetenskapligt trams, säger Pontus Böckman, ordförande Föreningen Vetenskap och Folkbildning.
Västra Götalandsregionen är den region som betalat mest för de kritiserade utbildningarna.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Nu får fyra regioner den vanhedrande utmärkelsen ”Årets förvillare” av föreningen Vetenskap och folkbildning.

Drygt elva miljoner skattekronor har spenderats på pseudovetenskapliga kurser för läkare. 

– Det är som horoskop. Det är olyckligt att skattemedel går till rent trams samtidigt som regionerna har enorma sparkrav, säger föreningens ordförande Pontus Böckman. 

Priset som 2019 års förvillare går till Hallands-, Östergötlands-, Västernorrlands- och Västra Götalandsregionen för att ha använt pseudoveteskapliga tester för att utbilda, kartlägga och rekrytera personal. 

Testerna, så kallade DISC- eller DISA-tester, kategoriserar alla människor i fyra olika färger och personlighetstyper. Att klassas som en röd, gul, grön eller blå person kan alltså vara avgörande för arbetslivet, exempelvis om man får jobbet man sökt. 

– De här testerna fungerar inte. Det är lika tokigt och vilseledande som att anställa människor efter horoskop eller ögonfärg, säger Pontus Böckman, ordförande för föreningen Vetenskap och folkbildning.

Han tycker att en bekymmersam konsekvens är att testerna kan ha använts för att rekrytera, omplacera och bedöma personal. Eller ännu värre, hantera patienter.  

– Skattebetalarnas pengar kommer inte till nytta, utan kan tvärtom komma till skada

Det finns olika leverantörer, som Move management, som säljer testerna. Thomas Erikson, föreläsare och författare till den omtalade boken Omgiven av idioter, gjorde färgteorin allmänt känd. Han fick det vanhedrande priset förra året. 

– Det borde vara välkänt och finnas större skepticism mot de här testerna. Men läxan har visst inte gått hem, säger Pontus Böckman. 

Säljer som smör

Regionerna, som ju ska ge medborgarna sjukvård som har vetenskapligt stöd, borde veta bättre, tycker Pontus Böckman. 

– Det är attraktivt med enkla lösningar på komplexa problem. Det är därför sånt här säljer som smör. Men det är inte så enkelt, människor är komplexa.

Författaren och podcastaren Christian Dahlström får utmärkelsen Årets folkbildare 2019 för sin grävande journalistik. 

– Det är verkligen fantastiskt att få ett sånt erkännande, helt otroligt! Normalt är jag verbal men nu har jag svårt att uttrycka mig! Det känns overkligt, jättekul och inspirerande. 

I podcasten ”Sinnessjukt” avslöjade Christian Dahlström nyligen att de fyra regionerna under en tidsperiod på knappt elva månader lagt över elva miljoner kronor på utbildningar med just sådan ”färglära”. Det är främst läkare som gått utbildningarna och eftersom de haft full lön under tiden är kostnaderna ännu högre. 

Responsen på granskningen blev stor, berättar Christian Dahlström. 

– Många har blivit utsatta för de här testerna, det var som att vreden släpptes loss, säger han. 

Flum och kvacksalveri

Christian Dahlström har också granskat en bästsäljande hälsobok som påstår att snälla bakterier hjälper mot svåra sjukdomar som alzheimer, autism och depression, vilket Expressen tidigare rapporterat om.

Christian Dahlström tror att psykologi och psykiatri är extra utsatta för flum och kvacksalveri. Dessutom är områdena oreglerade. 

– Det är barockt. Att prova ut kontaktlinser till folk med synskador är reglerat. Men när det gäller depression, som är en dödlig sjukdom, får vem som helst hitta på vilken behandling som helst.   

Det är svårt att få podden att gå ihop ekonomiskt, särskilt med grävande journalistik som kräver mycket resurser. Christian Dahlström tjänar pengar på föreläsningar om psykisk ohälsa, sina böcker och på marknadsföring.

– Man får inte tänka för mycket på ekonomin. Jag gör en granskning för vetenskapen och en föreläsning för hyran. 

Han får, förutom äran, 30 000 kronor i prispengar. Men några utsvävningar blir det inte. 

– Jag är småbarnsförälder och har dyra bolån.   

Förvillare och Folkbildare

Tidigare förvillarutmärkelser har exempelvis gått till P3 Nyhetsguiden för uppgifter om riskerna med HPV-vaccin, TV4 Nyhetsmorgon för att ha släppt igenom pseudovetenskapliga och falska påståenden, Karolinska institutets tidigare rektor professor Anders Hamsten och övriga i KI:s ledning för mörkläggningen av Paulo Macchiarini och Life-kedjan för försäljning av produkter som är tveksamma eller bevisat värdelösa.

Folkbildarutmärkelsen har gått till bland annat forskaren och författaren Emma Frans, Maria Gunther och Amina Manzoor på Dagens Nyheters vetenskapsredaktion, Medierna i P1, och Expressens medicinreporter Anna Bäsén. 

Så försvaras färgläran

Move management, som sålt de kritiserade kurserna, hävdar att påståendena är felaktiga. Enligt ett uttalande på sin hemsida tar företaget ”starkt avstånd från att kategorisera människor i personlighetsfärger”. Enligt Move management är det ”kommunikations- och beteendeverktyg” företaget använder, Everything DISC, inte samma sak som DISC- eller DISA-tester. Enligt företaget är det ett pedagogiskt metodstöd och inte ett personlighetstest. 

I en kommentar till Läkartidningen säger kursansvarig på Move management att utbildningarna stöder sig på ”beprövad erfarenhet” och inte används för kategorisering eller diagnostiserande. Enligt företaget är färgteorin en liten del av kurserna, och att en del utbildningar inte innehåller den alls. 

Regionernas utgifter är också mindre än elva miljoner, eftersom momsen ersätts av staten. 

Västra Götalandsregionen har betalat mest för de kritiserade utbildningarna. Personaldirektör Marina Olsson säger till Läkartidningen att verksamheterna kan ha gjort fel som köpt in utbildningar med såna moment.

Pressekreterare vid Region Östergötland skriver i ett mejl till Christian Dahlström att färgteorin framför allt använts i arbete med medarbetarskap och grupputveckling åren 2015 till 2018. Personalavdelningen har ”tyvärr” inte vetat om att den använts i ledarskapsutbildningar för läkare och sjuksköterskor men ska göra en ny upphandling under 2020. 

Region Hallands utbildningsansvarige Berne Eriksson har sagt till P4 Halland att han är kritisk till metoden eftersom den saknar vetenskaplig evidens och att de nu ser över utbildningarna. 

Thomas Erikson har försvarat sig och sin bok. I en debattartikel i Expressen skriver han att ”Alla modeller får kritik eftersom det inte råder enighet kring vad som är bäst. Ett amerikanskt universitet, Robert Morris University, gjorde redan 2013 bedömningen att ca 50 miljoner DISA/DISC-analyser gjorts världen över. Varken mina föreläsningar eller böcker tar ställning kring exaktheten i verktyget.” Han skriver också att han vill inspirera till självinsikt. ”Genom att stärka den är det lättare att hamna rätt i livet – vare sig det gäller yrke, arbetsplats, partner eller andra åtaganden. I sin tur leder det till lycka, framgång och kanske också pengar.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.