Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landssorg på Kuba efter Castros död

Kubas diktator Fidel Castro dog vid 90 års ålder.
Foto: Mediapunch/Rex/Shutterstock / MEDIAPUNCH/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
"Jag vaknade på morgonen och blev verkligen förvånad", säger Havannabon Cesar Emilet, 41.
Foto: Magnus Falkehed
"Det är ett blad som vänds, något nytt som börjar."
Foto: Magnus Falkehed
I Colombia har nio dagars landssorg utlysts.
Foto: Fernando Llano / AP TT NYHETSBYRÅN
Det är under tiden förbjudet att spela musik offentligt och att ha fest.
Foto: Rebecca Blackwell / AP TT NYHETSBYRÅN

HAVANNA. Havanna har blivit en tystare stad sedan el Líder Maximo, Fidel Castro avled.

Under nio dagars landssorg är musik och fest förbjudet.

– Här på gatan brukar det dunka av musik: Latinopop, salsa och reggaeton, säger Havannabon Cesar Milet, 41.

Men den här lördagskvällen är det bara en 12-årig pojke i shorts som går förbi på villagatan med lite musik i högtalaren på mobiltelefonen.

– Han är ung, säger Cesars fru Tania ursäktande.

Den 85-årige presidenten Raúl Castro, har utlyst nio dagars landssorg efter bortgången av sin ikoniske och nittioårige bror. Kubanerna uppmanas till återhållsamhet, eftertanke och sorgearbete.

– Det här var uppenbarligen väl förberett. Redan klockan tre på morgonen fick vi se väl förberedda dokumentärer, säger Cesar Milet, 41, som är en av öns nya generation av egenföretagare.

– Min mamma som är 78 år grät. Jag tror att speciellt generationen över femtio varken är tagna av beskedet, säger Cesar.


LÄS MER: Mats Larsson: Omöjligt förutspå vem som kommer ta över"


Tystnad om dödsorsaken

Nyhetsflödet är som det bara kan vara i en stat som fortfarande har marxism-leninismen som ideal: Oavsett vilken tevekanal man kopplar in sig på så möts man av Fidel Castro, el Líder Maximo i olika svartvita poser. Förutom där! Nej, det var en amerikan som talade om sina fina minnen av Fidel … Barnprogram, nöjesprogram och allt annat i tablåerna har fått ge vika för Fidel Castros bortgång.

Ändå sägs ingenting om omständigheterna kring döden, diagnos på sjukdomen eller någon annan detalj.

Regimens tidningar är fyllda av porträtt på den ledare som under hela andra halvan 1900-talet satte det lilla tropiska öriket i mittpunkten för stormakternas kraftmätningar.

Det var på lördagsmorgonen, svensk tid, som beskedet att Kubas diktator Fidel Castro avlidit kom.

– Med djup sorg berättar jag för vårt folk, våra vänner i detta Amerika och världen, att klockan 22:29 dog den kubanska revolutionens befälhavare, sa hans bror Raul Castro i sitt tillkännagivande.

Under fyra dagar ska processioner med Fidel Castros aska arrangeras genom hela landet, ända bort till Santiago de Cuba i öns östra halva, inte långt från Guantánamo.

"Historien kommer att frige mig"

Där väntas en officiell minneshögtid hållas till minne av Fidel Castro. Det var nämligen här som han inledde sin rekordlånga karriär som revolutionär.

Det var den 26 juli 1953. Tillsammans med en skara vänsterrevolutionärer ville de storma en militärkasern under Castros ledning. Det slutade i fiasko efter att en del av truppen gått vilse och en annan tog fel på adress.

Men som med allt annat som berörde sin egen myt lyckades Fidel Castro ta judogrepp på historieberättelsen och vända den till sin fördel. Han egna försvarstal i domstol blev världsberömt:

– Döm mig! Det gör inget, historien kommer att frige mig, sa han.

Fidel Castro hade en förmåga som få att få folk att rätta sig i ledet bakom honom. Hans vältalighet och sinne för dramaturgi fick generationer av intellektuella som Ernest Hemingway och Bob Dylan att bländas av den kubanska solen.

Hoppas på ett mer öppet Kuba

Nu är det i stället klungor av kubaner som står och samtalar tyst i den ljumma Havannanatten utmed Malecón, eller avenida de Maceo som strandpromenaden egentligen heter.

Egenföretagaren Cesar Emiltet, 41, har redan börjat drömma om nya tider.

– Jag vaknade på morgonen och blev verkligen förvånad. För mig har ledaren alltid varit där. Det är ett blad som vänds, något nytt som börjar, säger han och fortsätter:

– Samtidigt var vi beredda på detta. Men min mamma, hon grät.

Hans tre äldre systrar, som alla är högutbildade, säger att de har Fidel Castro att tacka för sina karriärer.

– Mina syster säger att "utan Castro hade vi inte haft den möjligheten", säger Cesar Milet.

Cesar Milet jobbar med turism, så gott det nu går. Företagande är fortfarande krångligt på Kuba, påpekar han.

– Nu tror jag att saker kommer att ändras. Men jag hoppas att det ändras på vårt sätt. Vi importerade italiensk pizza, men vi lagar inte den med parmesan, utan med vår caribeost, säger Cesar Milet.

"Vi tänker inte på fria val"

På samma sätt menar han att kubanerna har en annan bild av vilka samhällsförändringar landet behöver, än vad européer i allmänhet föreställer sig.

– Vi vill kunna göra affärer på ett jämlikt sätt. Men val som ni har i Europa, det tänker folk mindre på.

– Vi ska öppna Kuba, få in varor och reservdelar som vi behöver till att få i gång ekonomin. Men det ska vara en ekonomi på rättvisa villkor. Jag är optimist, säger han och lägger till:

– För sådana är vi kubaner. Även om livet kan vara svårt och jobbigt på många sätt här så har vi lätt för att le, säger han. På frågan om fria val av europeisk modell tillhör den framtiden blir han tankfull:

– Nej, det där är faktiskt inte något som folk kopplar ihop med framtiden. Vi tänker mer på ekonomin, säger han.

Donald Trump kan svänga om Kuba

Öppningen av ekonomin är inte något självklart, heller. Under Barack Obama har bit efter bit av embargot mot Kuba börjat nedmonteras. Senast gällde det cigarrer och rom som nu får säljas i USA. Den amerikanske presidenten besökte själv ön i mars 2016.

Det amerikanska näringslivet hejar på. En ny, amerikansk ambassadör väntar på klartecken från kongressen i Washington.

Men som Washington Post understryker så gjordes öppningen med så kallade executive orders, presidentdekret. Och lika lätt som han har gjort det kan näste president, Donald Trump, svänga igen.

Då kan tystnaden i Havanna bli bra längre än nio dagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.