Landslagsspelarnas skräck – gömmer sig för talibanerna

Väldigt få kvinnor syns på gatorna.
Khalida Popal, tidigare kapten i det afghanska damlandslaget som nu bor i London, har berättat för nyhetsbyrån AFP att hon efter att talibanerna grep makten ligger sömnlös av oro för sina lagkamrater som är kvar i landet
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP TT NYHETSBYRÅN
Wida Zemarai hoppas att damlandslaget ska kunna evakueras från Afghanistan innan talibanerna får tag på spelarna.
Foto: Privat
Fram tills för en dryg vecka sedan var Wida Zemarai målvaktstränare för det afghanska damlandslaget i fotboll. Sedan tog talibanerna över landet och kvinnor kan inte längre utöva idrott.
Foto: Privat
Wida Zemarai, 34, kom till Sverige som 13-åring efter att ha flytt från Afghanistan när talibanerna höll på att ta makten första gången.
Foto: Privat
Wida Zemarai hoppas nu att hennes spelare som är kvar i Afghanistan ska få hjälp att ta sig ut.
Foto: Privat

För drygt en vecka sedan var Boråsbon Wida Zemarai, 34, målvaktstränare för det afghanska damlandslaget i fotboll. 

Nu gömmer sig hennes spelare och vädjar om att få bli evakuerade innan talibanerna hämnas på dem för att de är kvinnor och har sparkat boll. 

– Skulle talibanerna få tag på dem kan de ta dem som sexslavar och tortera dem, säger Wida Zemarai.  

Wida Zemarai från Borås är målvaktstränare för afghanska damlandslaget i fotboll. Iallafall fram till för en vecka sedan.

Sedan talibanerna intog Kabul är laget splittrat och Wida Zemarais lagkamrater i Afghanistan håller sig gömda i skräck för den nya regimen, vilket Dagens Nyheter var först att berätta om. 

Wida Zemarai har haft telefonkontakt med några av dem. 

– De viskar när de ringer, som om talibanerna är i närheten. De är rädda. Jag försöker mana dem att vara lugna och berättar att vi ska försöka hjälpa dem. Men jag får hela tiden samma frågor: ”När kan ni hjälpa oss?”, ”Snälla, när kommer ni?”, ”Jag vill inte att min familj ska hamna i fara på grund av mig, snälla få ut mig härifrån”. 

”I talibanernas värld finns inte idrott för kvinnor”

Wida Zemarai, och hennes familj flydde från Afghanistan 1992 när samma fundamentalistiska krafter som nu styr landet för första gången höll på att ta makten genom våld. 

– Vi hoppades att det här aldrig skulle hända igen. Nu har det hänt igen och det är andra som drabbas. Bland andra mina lagkamrater. 

Wida, som är både är svensk och afghansk medborgare, spelade själv i landslaget från 2014 fram tills för några år sedan, då hon fick en tränarroll.

Hon berättar att fotboll är en mycket populär sport i Afghanistan och att seriefotboll för både kvinnor och män sänts live i tv, där spelare intervjuats.

– De de lätta för talibanerna att känna igen, säger hon och tillägger:

– Låt oss säga att talibanerna känner igen någon spelare. Då är det liksom kört. Då är det bara att plocka ut spelaren, tortera henne och få information om var resten av spelarna befinner sig. 

De är alltså talibanernas måltavlor eftersom de är kvinnor och har spelat fotboll? 

– Ja. I talibanernas värld finns inte idrott för kvinnor, säger Wida Zemarai och tillägger:

– De har blivit utsatta tidigare för sexuella trakasserier och man kan väl säga att det som de riskerar att utsättas för av talibanerna är tio gånger värre. 

Tidigare lagkaptenen ligger sömnlös för sina lagkamrater

Även Khalida Popal, tidigare kapten i det afghanska damlandslaget som nu bor i London, har berättat för nyhetsbyrån AFP att hon efter att talibanerna grep makten ligger sömnlös av oro för sina lagkamrater som är kvar i landet. 

Vad kan de utsättas för om talibanerna får tag på dem? 

– Det är hemskt att tänka på. De har själva berättat att de är där för att göra jihad och att de välja tjejer som sexslavar. Skulle talibanerna få tag på någon av tjejerna så kommer de inte ha dem liggandes hemma som dockor. Utan då är det för att använda dem som sexslavar och tortera dem. Kanske tills de dör, säger Wida Zemarai.

Såg en flicka bli skjuten framför sina ögon under flykten

Wida Zemarai  var liten och minnesbilderna från Afghanistan är få men traumatiska. Hon minns hur hon från sitt fönster kunde se mujahedinkrigarna sitta och be uppe i bergen, hur hennes bror skrek åt henne att lägga sig på marken eftersom en raket var på väg, och hur en liten flicka i röd dräkt blev skjuten av mujahedin när hon och familjen satt i en buss som skulle ta dem över gränsen till Uzbekistan. 

Efter Uzbekistan bodde familjen i Ryssland och Ukraina innan Wida Zemarai vid millennieskiftet kom till Sverige som 13-åring. 

– Det var en fantastisk känsla att komma till friheten. Jag vill bara att vi ska försöka se till att de här tjejerna, som inte gjort något förutom att kicka en boll och drömma om att få bli fotbollspelare, får hjälp att evakueras. Deras drömmar krossas på grund av att den afghanska regeringen inte gjort sitt jobb. 

Barnen riskerat att utsättas för trafficking

Förutom unga kvinnor är är barn extra utsatta i det kaos som skapas av talibanernas maktövertagande, enligt Lyla Schwartz, som under många år jobbat som psykolog i Afghanistan för organisationen Poma, Peace of Mind Afghanistan. 

Organisationen har hjälpt omkring 900 barn. 

– Afghanistan har ett av världens högsta antal offer för barn-trafficking. Med den nuvarande situationen är risken än högre för att barn ska utsättas. 

Lyla Schwartz har hjälpt barn som bland annat utsatts för trafficking, sexuellt utnyttjande och andra former av övergrepp. 

Hon nämner att många barn separerats från sina föräldrar under talibanernas maktövertagande och riskerar att bli måltavlor för traffickingligor. Även flickor som talibanerna åtalar för moraliska brott är sårbara för att dras in i sexhandel eller utsättas för andra övergrepp, enligt Lyla Schwartz. 

– Jag uppmanar det internationella samfundet att även evakuera en del barn, inte bara människor som jobbat åt utlänningar, säger hon. 

Lyssna på Magda Gads podd inifrån Afghanistan 

https://embed.radioplay.io/?id=87636&country_iso=se

Ytterligare 55 personer har evakuerats

Utrikesminister Ann Linde (S) gäst i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.