Gotlands landshövding Marianne Samuelsson är i blåsväder. Foto: Google Maps, Lars Nyberg
Gotlands landshövding Marianne Samuelsson är i blåsväder. Foto: Google Maps, Lars Nyberg

Landshövdingen: Jag ångrar ingenting

Publicerad
Uppdaterad
Gotlands landshövding Marianne Samuelsson ville låta storföretagaren bygga på strandskyddad mark - trots att länsstyrelsen protesterade.
Då spelade en besviken medarbetare in samtalet i smyg.
I mars ville Marianne Samuelsson godkänna att ägaren till finanskoncernen Payex, Max Hansson, hade byggt till sin fastighet på östra Gotland inom strandskyddat område – utan tillstånd.
De senaste 30 åren har Max Hansson tiofaldigat sin strandtomt och byggt golfhål, inhägnader, lusthus och tennisbana.
En besviken medarbetare till landshövdingen spelade in diskussionen i smyg.

Olika behandling

När en av ärendets handläggare protesterade mot att affärsmannens svartbyggen skulle godkännas av näringspolitiska skäl, betonade Samuelsson att Max Hansson är en av Gotlands största företagsägare.
En av mötesdeltagarna ifrågasatte då om man kunde behandla folk så här olika.
– Ja, det gör man i dag, svarade Marianne Samuelsson då, enligt Radio Gotland.
På mötet säger Marianne Samuelsson även följande:
– Jag tror inte att länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen ville göra åtgärder i närheten av strand.

Golfhålen blev kvar

Den 15 juli godkändes Max Hanssons svartbyggen, med undantag för en byggnad som flyttats utan lov samt en del av inhägnaden runt fritidshuset som låg utanför avgränsad tomtplats.
Golfhål, lusthus och tennisbana fick vara kvar.
Marianne Samuelsson förnekar att tillståndet har någonting med Max Hanssons samhällsställning att göra. Officiellt hävdar hon att bygget godkänts för det hör till ett jordbruk eller har gjorts till hemfridszon.

"Var dumt"

I en intervju med SR Ekot säger Marianne Samuelsson att hon inte ångrar det hon säger på bandet.
– Det var väl dumt att säga det så att det gick att spela in. Men jag ångrar inte att jag tycker att Gotlands företagare är viktiga, säger hon.
Som svar på varför hon tog upp argumentet om att Max Hansson är en av de största företagarna på ön vid mötet säger hon:
– Det har naturligtvis med Gotlands utveckling att göra. Våra företagare på Gotland är oerhört viktiga.
På frågan om man ska behandla företagare annorlunda än andra människor svarar Marianne Samuelsson:
– Nej, vi behandlar ganska många strandskyddsärenden, en stor majoritet får ett positivt beslut.


Lyssna på den hemliga bandinspelningen här!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag