Här vårdas storspionen. Spiondömde Stig Bergling, nu Stig Sydholt, vårdas på Stockholms sjukhem där han misstänks för inblandning i ett skottdrama i tisdags. Foto: Magnus Jönsson
Här vårdas storspionen. Spiondömde Stig Bergling, nu Stig Sydholt, vårdas på Stockholms sjukhem där han misstänks för inblandning i ett skottdrama i tisdags. Foto: Magnus Jönsson

Landsförrädaren sköt sjukvårdare i ansiktet

Publicerad

Den spiondömde Stig Bergling, numera Stig Sydholt, misstänks för inblandning i ett skottdrama på Stockholms sjukhem i tisdags.

76-årige Bergling uppges ha avfyrat ett luftvapen i ansiktet på en vårdare efter ett bråk om respekt.

- Skottet träffade i närheten av ögat, säger en person med insyn.

Stig Bergling var under många år känd som landsförrädaren som sålde ut känsliga delar av Sveriges säkerhetspolitik till Sovjet. Under flera år jagades han över hela världen efter att ha rymt från en permission. Nu har han åter fått polisens misstankar riktade mot sig.

Träffade nära ögat

Expressen kan i dag avslöja att storspionen misstänks ha riktat ett luftvapen mot en anställd på Stockholms sjukhem under tisdagseftermiddagen - och tryckt av.

Vid 15-tiden på tisdagen var en vårdare inne i Stig Berglings rum. Där ska det ha uppstått en dispyt varpå Stig Bergling uppges ha dragit fram en vapenattrapp, en så kallad "soft airgun".

- Bråket ska ha handlat om hänsyn och respekt, säger en källa med insyn.

Enligt vad Expressen erfar ska Bergling ha hotat vårdaren med att det var ett riktigt vapen innan han sköt.

- Skottet träffade i närheten av ögat, säger en person.

Flera personer bekräftar att en person blivit skjuten på vårdhemmet där Stig Bergling vårdas.

Kommissarie Bengt Carlsson på Citypolisens utreder ärendet:

- Någonting verkar ha hänt mellan en boende på Stockholms sjukhem och en anställd. Det finns en massa påståenden i anmälan som vi måste gå igenom för att se exakt hur det här gått till, säger han.

Lägger locket på

Finns det uppgifter om att skjutvapen har använts?

- Det finns uppgifter om det, men jag har inga bra uppgifter på vad det är för typ av vapen. Det har inte varit någon optimal skada från ett kulvapen.

Bengt Carlsson bekräftar att den misstänkte mannen är född 1937 och att vårdaren fått någon typ av skada.

- Det är inga livshotande skador på målsägaren, säger han.

Ledningen för Stockholms sjukhem är förtegna om händelsen, men verksamhetschefen Lise-Lotte Henretta bekräftar att det inträffat en allvarlig händelse.

- Det har hänt en allvarlig händelse och en person har polisanmälts. Vad som hänt ytterligare kan jag inte gå in på, säger hon.

Har fått psykologhjälp

Efter händelsen uppges sjukhemmet ha tagit sin interna kris- och beredskapsplan i bruk. Den skjutna vårdaren uppges ha fått psykologhjälp.

- Alla involverade medarbetare får stöd i frågan, säger Lise-Lotte Henretta.

Expressen har förgäves sökt Stig Bergling för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag