Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landsförrädaren sköt sjukvårdare i ansiktet

Här vårdas storspionen. Spiondömde Stig Bergling, nu Stig Sydholt, vårdas på Stockholms sjukhem där han misstänks för inblandning i ett skottdrama i tisdags.Foto: Magnus Jönsson

Den spiondömde Stig Bergling, numera Stig Sydholt, misstänks för inblandning i ett skottdrama på Stockholms sjukhem i tisdags.

76-årige Bergling uppges ha avfyrat ett luftvapen i ansiktet på en vårdare efter ett bråk om respekt.

- Skottet träffade i närheten av ögat, säger en person med insyn.

Dömdes för grovt spioneri

Polisinspektören Stig Bergling, född 1937, anhölls och dömdes 1979 för grovt spioneri till livstids fängelse. Bergling hade då arbetat i hemlighet för Sovjetunionen.

Under en permission 1987 rymde landsförrädaren under uppmärksammade former, vilket bland annat ledde till att den dåvarande justitieministern Sten Wickbom tvingades avgå.

Bergling vistades många år utomlands, bland annat i Libanon och Sovjetunionen, men han återvände på egen hand till Sverige 1994 av hälsoskäl.

I juli 1997 frigavs han efter att ha avtjänat hälften av sitt 23-åriga straff. Sedan en tid tillbaka vårdas han på Stockholms sjukhem på Kungsholmen i Stockholm.

Källa: NE

Detta är soft air-gun

Soft Air-gun är ett airsoftvapen som vanligen ser ut som realistiska kopior av riktiga vapen. De drivs av gas, fjäder eller el.

Vapnet skjuter plastkulor av kaliber 6 eller 8 millimeter.

Juridiskt sett jämställs airsoftvapen med luftgevär och för att köpa dem måste man vara minst 18 år.

Stig Bergling var under många år känd som landsförrädaren som sålde ut känsliga delar av Sveriges säkerhetspolitik till Sovjet. Under flera år jagades han över hela världen efter att ha rymt från en permission. Nu har han åter fått polisens misstankar riktade mot sig.

Träffade nära ögat

Expressen kan i dag avslöja att storspionen misstänks ha riktat ett luftvapen mot en anställd på Stockholms sjukhem under tisdagseftermiddagen - och tryckt av.

Vid 15-tiden på tisdagen var en vårdare inne i Stig Berglings rum. Där ska det ha uppstått en dispyt varpå Stig Bergling uppges ha dragit fram en vapenattrapp, en så kallad "soft airgun".

- Bråket ska ha handlat om hänsyn och respekt, säger en källa med insyn.

Enligt vad Expressen erfar ska Bergling ha hotat vårdaren med att det var ett riktigt vapen innan han sköt.

- Skottet träffade i närheten av ögat, säger en person.

Flera personer bekräftar att en person blivit skjuten på vårdhemmet där Stig Bergling vårdas.

Kommissarie Bengt Carlsson på Citypolisens utreder ärendet:

- Någonting verkar ha hänt mellan en boende på Stockholms sjukhem och en anställd. Det finns en massa påståenden i anmälan som vi måste gå igenom för att se exakt hur det här gått till, säger han.

Lägger locket på

Finns det uppgifter om att skjutvapen har använts?

- Det finns uppgifter om det, men jag har inga bra uppgifter på vad det är för typ av vapen. Det har inte varit någon optimal skada från ett kulvapen.

Bengt Carlsson bekräftar att den misstänkte mannen är född 1937 och att vårdaren fått någon typ av skada.

- Det är inga livshotande skador på målsägaren, säger han.

Ledningen för Stockholms sjukhem är förtegna om händelsen, men verksamhetschefen Lise-Lotte Henretta bekräftar att det inträffat en allvarlig händelse.

- Det har hänt en allvarlig händelse och en person har polisanmälts. Vad som hänt ytterligare kan jag inte gå in på, säger hon.

Har fått psykologhjälp

Efter händelsen uppges sjukhemmet ha tagit sin interna kris- och beredskapsplan i bruk. Den skjutna vårdaren uppges ha fått psykologhjälp.

- Alla involverade medarbetare får stöd i frågan, säger Lise-Lotte Henretta.

Expressen har förgäves sökt Stig Bergling för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.