Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landets drag – säkrar gratis vaccin för sina medborgare

Stor svensk studie pågår om hur covid-19 kan påverka graviditeten och barnets och mammans hälsa.
”Om det här vaccinet visar sig vara framgångsrikt kommer vi tillverka och leverera vaccin och göra det gratis för 25 miljoner australier.”, säger premiärminister Scott Morrison i ett uttalande.
Foto: JONAS LINDKVIST / DN TT NYHETSBYRÅN
Australiens premiärminister Scott Morrison besöker Astra Zenecas fabrik i Sydney.
Foto: NICK MOIR / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Australien har skrivit ett avtal med Astra Zeneca som ska ge gratis vaccin till hela befolkningen, rapporterar CNN.

– Förhoppningsvis har vi det tidigt nästa år, men ännu tidigare vore förstås bra, säger premiärminister Scott Morrison till tv-kanalen ABC.

Astra Zeneca har beskrivits som det läkemedelsbolag som kommit längst i utvecklingen kring ett möjligt coronavaccin. Nu har Australien tecknat ett första avtal med företaget, som ska säkra tillgången på vaccin för alla medborgare. Vaccinet utvecklas i samarbete med Oxford-universitetet.

”Om det här vaccinet visar sig vara framgångsrikt kommer vi tillverka och leverera vaccin och göra det gratis för 25 miljoner australier.”, säger Scott Morrison i ett uttalande.

EU har tecknat avtal

Förra veckan tecknade EU ett första avtal med Astra Zeneca om att köpa in 300 miljoner doser av vaccinet, om det visar sig vara säkert och effektivt. Det betyder att Sverige kan få tillgång till vaccinet.

– Det går fort som sjutton och jag tror att vi kommer att få vaccin godkända mot slutet eller i början på nästa år och då få tillgång till vissa volymer, sa Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Expressen förra veckan.

I slutet av juli presenterade Astra Zeneca de första resultaten från sin vaccinkandidat, som visade att läkemedlet ger antikroppar mot covid-19 utan allvarliga biverkningar.

Fas två och tre av försöken ska nu visa om vaccinen ger ett skydd mot viruset och ska testas på tiotusentals personer. De resultaten förväntas vara färdiga i höst.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.