Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förlossningsvården i kris: "Det är fullt, fullt, fullt"

Barnmorskan Charlotte Göthe konstaterar att både föderskor och barnmorskor lider under trycket. "Folk mår jättedåligt, många vill inte gå till jobbet." Foto: PRIVAT

Förlossningskrisen har inte ebbat ut - snarare har den tilltagit i styrka. De senaste dagarna har det varit i princip fullt på alla förlossningsavdelningar i Stockholmsområdet.

– Vi fick hänvisa en omföderska till Uppsala. Pappan var så arg och grät i telefonen, säger barnmorskan Charlotte Göthe vid Danderyds sjukhus.

Det har varit stort tryck på barnmorskorna i Stockholm över helgen och under måndagen. Man har blivit tvungen att hänvisa vidare till andra sjukhus och kvinnor som ska förlösas har fått vänta till sista stund att komma in.

– Två av de som kom var öppna tio centimeter och födde nästan på en gång. En tredje hade en bebis som inte mådde bra, men kunde ändå inte komma in tidigare, säger barnmorskan Charlotte Göthe som under måndagen publicerade en bild på sitt anteckningsblock där de olika sjukhusen var listade. 

Bredvid namnen kunde man läsa "fullt, fullt, fullt..."

– Det är mycket frustration i den här lappen, säger Göthe.

Lappen som barnmorskan Charlotte Göthe delade på sin Facebook efter att ha fått sitta en hel dag och försöka hänvisa föderskor vidare till andra sjukhus. Foto: PRIVAT

– Den här dagen fick jag hänvisa en omföderska till Uppsala och de som föder sitt andra barn föder ofta väldigt fort. Den pappan, han var så arg och grät i telefonen. Man hörde hans fru i bakgrunden som var rädd. Till slut blir man avtrubbad och bara: "ja, du får vara glad att du får ett rum".

 

LÄS ÄVEN: Katarina fick lämna BB – timmar efter födseln 

 

Många som är utbrända

Göthe konstaterar att både föderskor och barnmorskor lider under trycket.

– Det blir inte säker vård, de får inte en barmorska som kan vara inne hos dem och man håller kvinnorna hemma alldeles för länge. Folk mår jättedåligt, många vill inte gå till jobbet. De går hem, gråter och har ont i huvudet. Det är jättemånga som är utbrända.

Inte heller lockar branschen för de studerande som får pröva på kaoset.

– Nyutbildade barnmorskor som vi haft som studenter vill inte jobba som barnmorskor. 

De har både anmält problemen till facket och bombarderat Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms län, via Instagram med information om det krisande läget. I morgon ska hon besöka Danderyds sjukhus.

– Man säger att hänvisningarna minskat och att det ser bra ut, men anledningen är att det inte går att hänvisa. Därför måste de komma in. Vi har egentligen stängt fem rum på Danderyd, men när kvinnor måste komma in och föda då öppnar man upp de här rummen. Men det finns inte personal, det är farligt, säger Göthe.

Fler platser till hösten

Ella Bohlin säger att hon är väl medveten om krisen och att det varit en "jätte ansträngd helg".

– Ibland händer det att någon dag eller två per månad är fulla överallt, till och med i kringliggande län.

Hon säger att åtgärder har gjorts för att fixa problemet som kommit i svallvågorna av att BB Sophia stängde i maj förra året. Till hösten öppnas en ny förlossningsenhet vid Karolinska Huddinge och en helt ny klinik på St Görans 2020. Man har även på kort sikt skjutit till 12 miljoner extra till förlossningsvården.

– Jag gör allt i min makt att vi inte ska hamna här nästa sommar. Men det är viktigt att skilja på vad som politikerns roll och vad är professionens. Jag förmedlar skattepengar genom politiska beslut, men jag lägger inte schema och kan inte anställa barnmorskor. Jag tycker fler verksamhetschefer måste ta sitt ansvar som chefer och goda ledare, det tycker jag tyvärr att har brustit.

Och hur blir det med den här sommaren?

– Det kommer vara ansträngt. Min roll är att försöka omfördela resurserna, men det är upp till verksamhetscheferna att se till att planera så att det fungerar. Så att man man ska kunna byta mensskydd, som en barnmorska berättat att hon inte kunnat. Det är en fruktansvärt ohållbar situation.

Överväger att åka utomlands

Organisationen Födelsevrålet, som startade för drygt ett år sedan som svar på den nalkande förlossningskrisen, säger också att kaoset verkar ha trappats upp den senaste tiden.

– Läget har förvärrats. Fler och fler barnmorskor vittnar om kaos, säger Emma Pettersson som tillsammans med kollegerna driver en så kallade "Förlossningsjour" dit kvinnor kan vända sig med frågor och funderingar.

 

LÄS ÄVEN: Petras bild visar hur tufft det kan vara för barnmorskorna 

 

– Dit kommer allt från förlossningsrädsla till kvinnor som bara vill fråga var man ska föda, var det är bäst att föda och kvinnor som blivit drabbade av kriser, kanske fått trauma efter förlossningen och inte vet vart man ska vända sig. 

Men den stora frågan är: Hur ser det ut där jag ska föda, kommer jag få plats? 

– Vissa säger att de kanske ska ta sig utomlands. Det har gått så långt att folka är beredd att lämna sina hem för att hitta en säker plats.

Vad rekommenderar ni då?

Vi är privatpersoner, är inte utbildade och gör inga medicinska saker över huvudtaget, vi rekommenderar så klart att prata med sin barnmorska och kräva mer. Vi har rättigheter och det finns en patientlag i Sverige. Vi har rätt att vara delaktiga och bestämma över vår egen vård.

Emma Pettersson är talesperson för organisationen Födelsevrålet, som startade för drygt år sedan. Hon säger att många kvinnor ringt till dem och att läget vekrar ha "förvärrats". Foto: PRIVAT

Stor demonstration planeras

För tillfället planerar man en stor demonstration på olika håll i landet för att belysa frågan.

– Vi vill förklara att vi vägrar acceptera detta, det är hög tid att vårt liv och välmående prioriteras, vi har fått nog.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!