Svenskar iklädda munskydd blir en allt vanligare syn. Tidigt i coronakrisen möttes de med en konstig blick – men sedan USA uppmanar invånare att täcka ansiktet ställer sig allt fler frågan: Borde jag också?
Det spontana svaret är nej, enligt smittskyddsexperten Johan Giesecke, rådgivare åt WHO och tidigare statsepidemiolog. Det hindrar inte bäraren från att smittas, eftersom munskydden inte sluter tätt.
– Alla länder i Europa vidtar just nu en massa åtgärder som det inte finns någon som helst vetenskaplig grund för, säger Giesecke till TT.
Frankrikes dubbla bud
Den som lämnar hemmet utan munskydd riskerar böter i länder som Tjeckien och Bosnien-Hercegovina, och i Österrike och Slovakien gäller masktvång i livsmedelsbutiker. Ledande experter i Tyskland har i stället uppmanat allmänheten att tillverka egna masker, för att inte riskera att sjukvården blir utan.
Tidigare har franska myndigheter sagt att munskydd endast har betydelse för vårdpersonal, men i helgen förändrades tonen. Nu rekommenderas även allmänheten att skydda ansiktet.
Ett ansiktsskydd kan potentiellt hindra den som redan är sjuk i covid-19 från att sprida sjukdomen till andra via hosta och nysningar. En ny studie, som publicerats i Nature, visar att förekomsten av virus i utandningsluften minskade hos personer med munskydd.
En annan fördel med att täcka ansiktet kan vara att man undviker att röra sin näsa och mun, enligt Johan Giesecke. Men vid misstanke corona bör man hålla sig isolerad hemma, och då är skyddet menlöst.
Världshälsoorganisationen WHO har sedan pandemins början sagt att endast sjuka, och de som behandlar sjuka, bör skydda ansiktet. Men nyligen ändrades tonläget något.
– WHO fortsätter att utvärdera potentialen i en bredare användning av ansiktsmasker för att kontrollera överföringen av covid-19 i samhället, sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i onsdags, enligt Politico.
Anges Wold: ”Filtrerar inte luften”
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, anser dock att munskydd kan skapa en falsk trygghet.
– Vanliga munskydd är till för att användas på operationer. De filtrerar inte luften. I stället för att köpa verkningslösa munskydd av papper kan du därför gärna stänga munnen och andas genom näsan om du måste till affären eller om det av någon anledning inte går att på bussen hålla 1,5 meters avstånd till andra. Att andas genom näsan är naturens eget reningsfilter. Håll avstånd i köer så att det är en rejäl lucka till framförvarande, har hon sagt till Expressen.
Enligt henne hjälper endast riktiga skyddsmasker som man har i vården.
– Men det finns ingen som orkar andas i sådana någon längre tid och utomhus är det meningslöst för där smittar det ändå inte om man håller avstånd. I hemmet tror jag inte heller att någon skulle vilja bära sådan skyddsmask.