Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Länderna där folk blir fulla oftast – så högt ligger Sverige

Här är torsdagens största nyheter i Expressen TV
Australien är det land där invånarna blir berusade oftast enligt en ny undersökning.
Foto: Colourbox
Sverige hamnar på åttonde plats på listan.
Foto: RALF HIRSCHBERGER / DPA/IBL

Australien är det land där invånarna blir berusade oftast.

Sverige hamnar på åttonde plats – men ligger efter två av våra nordiska grannar.

Det visar en ny undersökning, rapporterar New York Post.

32 000 personer från 22 länder deltog i undersökningen som gjordes av Global Drug Survey. Deltagarna fick svara på frågan hur ofta de under det senaste året hade druckit så mycket alkohol att ”balans och tal blev påverkade, du kunde inte fokusera, och personer som känner dig kunde märka att ditt beteende tydligt hade förändrats”.

Sett till alla svarande var snittet att folk blev berusade 15 gånger det senaste året. Men de svarande från Australien, landet som placerar sig överst i undersökningen, blev fulla 27 gånger. En orsak till det kan ha varit att landet inte drabbades av omfattande nedstängningar på grund av coronapandemin till skillnad från många andra länder vilket gjorde att pubar och klubbar var öppna som vanligt.

– Det kan ha haft något att göra med att Australien toppar listan över hur ofta ett lands invånare blir berusade, säger läkaren Monica Barratt, som arbetade med undersökningen, till The Latch.

Danmark och Finland är delad tvåa

Danmark och Finland kommer delad tvåa i undersökningen – de danska och finska deltagarna uppgav att de drack sig fulla 24 gånger det senaste året.

Sverige hamnar på åttonde plats efter USA, Storbritannien, Kanada, Irland och Frankrike. Svenskar dricker sig fulla 16 gånger per år enligt undersökningen.

Sist på listan hamnar Mexiko.

Därför ökar Systembolagets försäljning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.