Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Länder har olika status i NSA-samarbetet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Edward Snowden.
Foto: Glenn Greenwald And Laura Poitras

Norge och Danmark har haft en central roll i NSA-övervakningen av data-  och teletrafiken, framgår av Edward Snowdens läckta dokument.

De bekräftar att Storbritannien, Kanada, Australiens och Nya Zeeland är de viktigaste parterna i underrättelsesamarbetet och att de tillsammans med USA utgör de så kallade Five Eyes ("Fem ögon"). Samarbetsavtalet ingicks på 1950-talet.

De läckta dokumenten visar att länderna har olika status i samarbetet.

Delar rådata

De fem länderna delar på rådata, finansiering, tekniska system och personal medan övriga länder hålls på armlängds avstånd.

Norge, Danmark, Frankrike och Nederländerna tillhör de så kallade "Nio ögon" medan Sverige tillsammans med Tyskland, Frankrike och Spanien återfinns i den utvidgade gruppen "14 ögon". Det finns också en grupp med 41 länder eller "ögon", som inkluderar alla länder som deltagit i koalitionen i Afghanistan.

Vad som skiljer sig när det gäller praxis mellan de olika länderna framgår inte av de läckta dokument, men i från norsk sida har man inte delat med sig rådata till USA.

Det betyder att information som inhämtas genom kommunikationsspaning (Comint) ofta med hjälp av amerikansk finansiering bearbetas och analyseras av norsk underrättelsetjänst innan man delar informationen med amerikanerna.

Pressar USA

Enligt The Guardian använder Tyskland nu avlysningen av förbundskansler Angela Merkel till att pressa USA i ett försök att bli uppgraderad till gruppen "nio ögon" eller allra helst "fem ögon".

Men USA:s viktigaste partner är brittiska GCHQ. Snowdens dokument visar britternas omfattande tappning av datatrafiken mellan Europa och USA.

Storbritannien har en viktig position som knutpunkt för den trafiken, vilket gör det möjligt för NSA att följa omkring 90 procent av datatrafiken över Atlanten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.