Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låna hund - på lovet

Har du ingen hund? Då kan du låna en på sportlovet. Foto: Colourbox
Har ditt barn ett stort hundintresse men saknar en egen hund?
Då kan sportlovet bjuda på ett ypperligt tillfälle för glada möten med våra fyrbenta vänner.

FAKTA

Att ha hund

• Hunden härstammar från vargen och anses vara människans första husdjur. Troligen började människor att ha hund för mer än 10 000 år sedan, bland annat som hjälpreda vid jakt och som vakt mot faror.
• Hundar är flockdjur och mår inte bra om de är ensamma utan behöver träffa både människor och andra djur. En hund ska inte lämnas ensam under en hel dag för att bli rastad eller aktiverad först till kvällen.
• Alla hundar behöver daglig motion och regelbunden rastning. Hundar ska rastas åtminstone var sjätte timme dagtid.
• Hundägare ansvarar för vad hundar gör på allmän plats. Hunden får inte störa eller skrämma människor eller andra djur. Mellan den 1 mars och den 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur.

Källa: Nationalencyklopedin, Jordbruksverket. (TT)

Finns det ingen hund hemma att leka med ordnas under sportlovsveckorna aktiviteter på flera håll i landet där också barn utan hund får chansen att vara husse eller matte under några timmar.

Cirkuskonster


I Haninge, söder om Stockholm, lånar Camilla Stefansdotter ut hundar från Freedom dogs hunddagis. Barnen får bland annat göra lättare cirkuskonster, enkla lydnadsövningar och testa lite agility med hundarna. Förutom att ha kul ska barnen lära sig hänsyn och det ansvar som det innebär att ha hund.
- Tanken är att barn som kanske är allergiska och inte kan ha hund ska få leka med hundar utomhus. Hundarna jag lånar ut trivs jättebra med barn och är lätta att motivera, säger Camilla Stefansdotter.

Får låna en hund


Vid Karlshamns Hundungdoms klubbstuga bjuds det också på hundbus under en av lovets dagar. Klubben samlar då ihop så många av sina medlemmars vovvar som de bara kan. För att låna hund – det är populärt.
- Barnen blir jätteglada bara de får hålla i kopplet och strosa runt. Enda klagomålet brukar vara att det tar slut för fort, säger Jennie Persson från Karlshamns Hundungdom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!