Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lämnar styrelsen
för Systembolaget

Under torsdagen  avgick Mona Sahlin från statliga Systembolagets styrelse. Foto: Sven Lindwall
Systembolaget AB:s styrelse består av åtta ledamöter, två ordinarie personalrepresentanter och två suppleanter till personalrepresentanterna. Mona Sahlin har suttit i styrelsen sedan 2012. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop / /ALL OVER PRESS

Mona Sahlin lämnar Systembolagets styrelse – efter flera avslöjanden om falska intyg och speciella förmåner för en före detta livvakt.

Hon mejlade in beskedet till Socialdepartementet på torsdagen.

– Hon har gjort ett mycket förtjänstfullt arbete i Systembolagets styrelse men har valt att avsäga sig sitt uppdrag. Skälen till det får hon själv berätta om, låter Gabriel Wikström, ansvarig minister, hälsa via sin pressekreterare.

Mona Sahlin har sedan tidigare avgått som ansvarig för Nationella samordnaren för våldsbejakande extremism. Inledningsvis såg det ut som att hon skulle behålla sina tre parallella uppdrag, två arvoderade styrelsejobb och ett ideellt.

Hon fick bland annat stöd av ansvarig minister för Systembolaget, där hon varit en av åtta ledamöter i styrelsen.

– Vi ser för närvarande ingen anledning att förändra styrelsen i Systembolaget, sa Helena Paues, pressekreterare hos folkhälsominister Gabriel Wikström, förra veckan.

Men under torsdagen, efter Expressens senaste avslöjande om ytterligare ett falskt löneintyg till sin före detta livvakt, avgick Mona Sahlin från statliga Systembolagets styrelse.

– Det stämmer. Hon mejlade vår expeditionschef i dag, säger Helena Paues.

Något skäl för uppsägningen fick inte socialdepartementet.

– Hon skrev att hon avsade sig uppdraget att sitta i bolagsstyrelsen.

Uppgav hon någon orsak?

– Nej, det gjorde hon inte.

Wikström: "Gjort ett förtjänstfullt arbete"

Folkhälsominister Gabriel Wikström har fått beskedet om Mona Sahlins avgång. Han var på resande fot under torsdagskvällen men låter hälsa följande, via sin pressekreterare:

– Hon (Mona Sahlin, reds anm) har gjort ett mycket förtjänstfullt arbete i Systembolagets styrelse men har valt att avsäga sig sitt uppdrag. Skälen till det får hon själv berätta om.

Ersättningen i Systembolagets styrelse är 100 000 kronor om året, och styrelseledamöterna får betalat per månad vilket betyder lite drygt 8 300 kronor. Mona Sahlin har erfarenhet av att sitta i flera styrelser, däribland i Riksidrottsförbundet, där sågs hon som framtida ordförande men avgick efter två år på grund av att valberedningen inte föreslog henne för omval.

Mona Sahlin sitter fortfarande kvar i styrelsen för vårdbolaget Iris Utvecklingscenter.

– Vi har nomineringsmöte i slutet på maj och bolagsstämma därefter. Vi jobbar på enligt plan, säger vd:n Erik Andrén.

Mona Sahlin är även ideell ordförande i Anna Lindhs minnesfond.

 

LÄS MER: Brottsutredningen om Mona Sahlins intyg växer

 

En ersättare ska hittas

Systembolaget AB:s styrelse består av åtta ledamöter, två ordinarie personalrepresentanter och två suppleanter till personalrepresentanterna. Mona Sahlin har suttit i styrelsen sedan 2012. Första året var hon bara med på tre av de första nio mötena – och fick då kritik av dåvarande styrelseordföranden Cecilia Schelin Seidegård.

– Ja, det gjorde jag då. Det är så att första året var det väldigt lite närvaro, men sedan blev det bättre, har hon sagt till Expressen.

Nu inleds arbetet med att hitta en ersättare för Mona Sahlin i Systembolagets styrelse.

– Nu påbörjas ett rekryteringsarbete och sen fattas beslut om fyllnadsval vid en extra bolagsstämma. Men Systembolaget har en förhållandevis stor styrelse, så det ska inte vara något problem för styrelsen att fungera fram till dess, säger Helena Paues.

Expressen har förgäves sökt Mona Sahlin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!