Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lämnar sitt uppdrag – för chefsjobb hos kungen

Enligt Svenska Dagbladet ska försvarsminister Peter Hultqvist varit oense med Salestrand. Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
En femte statssekreterare, Jan Salestrand, har lämnat.
Salestrand är den femte statssekreteraren som lämnat Löfven. Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Oscar Stenström var den tidigare S-ledaren Håkan Juholts utrikespolitiska sekreterare. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Annelie Roswall.
Ulrika Modéer lämnar regeringskansliet för FN. Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet
Therese Svanström lämnar regeringen för facket.
1 / 9

Valet är exakt en månad bort – då drabbas statsminister Stefan Löfven av en tung smäll.

En femte statssekreterare, Jan Salestrand, lämnar regeringen för ett toppjobb hos kungen, rapporterar SvD

– Det kan ge intryck av allmän uppbrottsstämning inför valet. Det kan ge bilden av att regeringen har gett upp, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Statssekreteraren Jan Salestrand lämnar Stefan Löfvens regering. Han är den femte statssekreteraren på kort tid som avgår.

– De som kan lämnar nu innan valet, och de som är kvar muttrar lite att ”råttorna lämnar sjunkande skeppet”, sade en tidigare S-tjänsteman tidigare i somras – då fyra statssekreterare lämnade regeringen på mindre än tre veckor. 

Enligt Svenska Dagbladet fattade regeringen beslutet vid ett sammanträde under torsdagen. Utrikesminister Margot Wallström (S) ledde mötet, trots att Peter Hultqvist var på plats.

”Han deltog inte i regeringsbeslutet på grund av sin relation till Jan Salestrand i hans egenskap som närmaste medarbetare”, skriver försvarsministerns pressekreterare Marinette Nyh Radebo i ett mejl till Expressen.

 

LÄS ÄVEN: S nya valfilm: Stefan Löfven köper korv

 

Tungt besked för statsministern. Foto: LISA MATTISSON EXP

Enligt tidningen är den exakta anledningen till avgången oklar i nuläget, men under våren ska Hultqvist och Salestrand ha blivit oense om ansvarsfördelningen mellan Försvarsmakten och Försvarets Materielverk.

Har det något att göra med det?

”Absolut inte!”, skriver pressekreterare Marinette Nyh Radebo.

”Redan vid rekryteringen för fyra år sedan var det klarlagt att han stod till förfogande en mandatperiod. Jag har varit helt införstådd och informerad om rekryteringsprocessen. Jan Salestrand har gjort ett utmärkt arbete”, skriver försvarsminister Peter Hultqvist. 

Stefan Löfvens tunga bortfall

Tidigare i somras kunde Expressen berätta att hela fyra av Löfvens statssekreterare, som är departementens högsta tjänstemän, lämnade regeringen på bara tre veckor.

– Det är inte ovanligt att politiskt anställda ser om sitt hus. Särskilt om det ser ut att inte gå bra i valet, säger statsvetaren Jenny Madestam, universitetslektor vid Stockholms universitet och Expressens politiska expert.

– Det skickar signaler till medierna att det rör sig om strömhopp. Om den bilden sätter sig kan det ge en bilden att regeringen har gett upp.

– Jag tror inte att Löfven och ministrarna är särskilt glada över att statssekreterare hoppar av. Det är viktigt i valrörelsen att ha gott självförtroende och ge budskapet att det här ska vi vinna. Bilden naggas i kanten om man skickar signaler om att man redan förlorat, säger hon.

LÄS MER:  Medarbetarna överger Löfven – fyra har lämnat på tre veckor 

Avhopp efter avhopp

Det hela började den 24 maj – då EU- och handelsminister Ann Lindes statssekreterare, Oscar Stenström, lämnade sin post för att bli ambassadör i Chile.

En vecka senare meddelade civilminister Ardalan Shekarabis statssekreterare Annelie Roswall Ljunggren att hon lämnar regeringen för att bli generaldirektör och chef för Statskontoret.

Det hann knappt gå en vecka förrän Isabella Lövins statssekreterare Ulrika Modéer utses till assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprograms avdelning för externa relationer och påverkansarbete, UNDP. Tjänsten hade hon sökt helt på egen hand.

Det fjärde avhoppet tog form av Annika Strandhälls statssekreterare Therese Svanström – som genom Facebook meddelade att hon i stället fått jobb som kanslichef på fackförbundet Unionen.

Varför har fem statssekreterare avgått sedan maj?

”De har blivit erbjudna mycket bra arbeten och det är naturligt att mycket kompetenta personer är attraktiva på arbetsmarknaden”, skriver försvarsministerns pressekreterare Marinette Nyh Radebo.

”Råttorna lämnar det sjunkande skeppet”

– De som kan lämnar nu innan valet, och de som är kvar muttrar lite att ”råttorna lämnar sjunkande skeppet”, sa en tidigare S-tjänsteman då.

Jan Salestrand blir nu förste adjutant till kung Carl XVI Gustaf.

 

Osäker inför valet? Gör Expressens valkampanj här. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!