Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lämnade barnen i Moskva – för att starta bolag i Sverige

Den misstänkta mannens ryska pass som han använde när han skapade bolaget i Sverige 1998.
Säkerhetspolisen söker igenom parets villa utanför Stockholm.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX / JANNE AKESSON/SWEPIX

Premium: Det ryska paret sålde lägenheten i Moskva, lämnade de två barnen hos släktingar och reste till Sverige för att söka lyckan och starta företag.

De var välutbildade och planerade att bedriva konsultverksamhet med export och värdepappershandel. Paret lyckades bygga upp sina liv – få miljonomsättning i företaget och bli svenska medborgare. Därefter misstänks de ha börjat den olovliga underrättelseverksamheten mot Sverige och ytterligare ett land.

– Han var väldigt intresserad av att tjäna pengar, han sa ofta att han aldrig skulle vilja vara anställd. Han ville vara sin egen, säger en rysk tidigare vän till familjen.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Madelen, 31, sparade ihop en miljon med enkla köpknepen

Premium: ”Jag har uppnått min dröm genom sättet som vi levt på”

Lyxiga detaljerna från Stordalens jättefest

Premium: Amanda Schulman: ”Helt otroligt”

Gåva eller arv – vilket är ekonomiskt smartast?

Premium: ”Bättre att ge bort huset redan nu?” • Birgitta Piper svarar