Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lambertz vägrar ge sig om Quick

FÅR MOTHUGG. Göran Lambertz i diskussion med Filters chefredaktör Mattias Göransson efter sändingen av SVT:s "Debatt" i går. Foto: Roger Lundsten

Göran Lambertz fortsätter att hävda att det finns bevis mot Thomas Quick i mordfallen.

I dag presenterar han fem nya punkter för sin sak på DN Debatt.

Men hans kritiker säger att argumenten är ohållbara - punkt för punkt.

Efter ytterligare en stormig tv-debatt om Thomas Quick-fallet lägger justitierådet Göran Lambertz fram ytterligare "indicier" för att Sture Bergwall, som Quick heter i dag, trots allt är skyldig till de många morden.

Lambertz stod praktiskt tagit ensam i "SVT Debatt" i går kväll - precis som han gjort ända sedan han den 20 augusti publicerade en kontroversiell artikel i Dagens Nyheter där han ifrågasatte frikännandena av Quick.

I dag kommer Lambertz med fem nya punkter på DN Debatt - men han får snabbt mothugg.

- Praktiskt taget alla Lambertz punkter är redan avfärdade i resningsärendena, säger Mattias Göransson, chefredaktör på Filter som hjälpte avlidne Hannes Råstam att avsluta den uppmärksammade boken om Thomas Quick - som övertygade de flesta om att det rör sig om en rättsskandal.

Inristning i träd

• Lambertz på DN Debatt: Under utredningen av mordet på en nioårig norsk flicka hittades en inristning i en björk, som Sture Bergwall sade att han hade gjort.

Göransson: Just den björken var en mycket späd planta när Bergwall sade att han gjorde inristningen - och därför är det orimligt att han valde den.

• Lambertz på DN Debatt: Bergwall berättade opåkallat i förhör att den nioåriga flickan hade ärr på armen.

Göransson: Förhörsledaren fick honom att tala om ärren genom ledande frågor. Det här är totalt motbevisat i resningsärendet.

• Lambertz på DN Debatt: Angående mordet på en 11-årig pojke nämnde Bergwall att det kom ljud som från en dieselmotor på platsen.

Göransson: Bergwalls information är värdelös eftersom han vallades på brottsplatsen av sin terapeut redan innan polisutredningen började.

• Lambertz på DN Debatt: Bergwall berättade att han efter mordet på en ung israel hade smekt kroppen. Blod hittades på mordoffrets tröja.

Göransson: Bergwall sade i förhör att han ville känna på offrets håriga bringa. Men det har konstaterats att offret helt saknade bröstbehåring.

"Fick information i förväg"

• Lambertz på DN Debatt: Bergwall berättade i förhör att en ung mördad norsk kvinna hade kräkts. Detta stämde med rättsläkarens utlåtande.

Göransson: En norsk journalist gav Bergwall den informationen före förhöret.