Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lambertz stämde staten – får betala 220 000 kronor

Expressen träffade Göran Lambertz efter hans kritiserade pressträff i våras.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: LISA MATTISSON

Tidigare justitiekanslern Göran Lambertz stämde staten efter att ha suttit häktad misstänkt för våldtäkt.

Lambertz krävde en miljon kronor – nu tvingas i stället han betala 222 000 i rättegångskostnader, visar handlingar från Stockholms tingsrätt.

Samtidigt får han 18 520 kronor i skadestånd. 

I våras greps och häktades Göran Lambertz misstänkt för att ha våldtagit en kvinna. Den påstådda våldtäkten ska ha ägt rum i hans hem i Uppsala vid jul.

Lambertz nekade genomgående och fallet lades ner efter två veckor. Kvinnan som anmälde den tidigare justitiekanslern står fast vid sin version av vad som hände.

I samband med att Lambertz släpptes kallade han till en presskonferens i sin trädgård där han bland annat sa att han skulle stämma staten på en miljon kronor för att ha suttit häktad.

Han hade tagit ”avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar” i samband med våldtäktsutredningen, menade han.

I en handskriven stämningsansökan yrkade han att staten skulle:

”... till mig utge en miljon (1 000 000) kr jämte ränta från dagen för delgivning av stämning till dess betalning sker”.

Lambertz skyldig staten 200 000

Nu har rättegången, där Lambertz stod mot Justitiekanslern, avslutats. På fredagen föll domen: Lambertz tvingas betala 222 000 kronor.

Lambertz hade inför förhandlingarna sänkt kravet på skadestånd till 200 000 kronor. Samtidigt yrkade Justitiekanslern på att få rättegångskostnaderna betalade. Och det är det som händer nu.

”Göran Lambertz ska ersätta staten för rättegångskostnad med 222 000 kronor”, står i domen från Stockholms tingsrätt.

Samtidigt framgår att staten betalar 18 520 kronor i skadestånd till Lambertz.

”Beloppet fördelar sig på 18 000 kronor för lidande och 520 kronor för avdrag på allmän pension”, står i domen.

Pekade ut 24 påstådda fel

Lambertz radade upp 24 ”försummelser” som han menar att staten gjort sig skyldig till i hanteringen av hans ärende. Huvudsakligen riktades kritiken mot åklagaren.

Justitiekanslern å sin sida menar att ”varken polis eller åklagare gjort sig skyldig till några skadeståndsgrundande fel, försummelser eller brott”.

Tingsrätten går på JK:s linje. I domen skriver de att det ”vid en helhetsbedömning” inte framkommit att polis eller åklagare gjort sig skyldiga till några fel som:

”… varken på de enskilda punkterna eller sammantaget, som medför skadeståndsansvar för staten för ekonomisk skada, sakskada eller ideell skada utöver vad som medgetts av staten.”

Lambertz: Kommer nog inte överklaga

Skadeståndet han får är enligt domstolarnas och JK:s praxis för frihetsberövanden av jämförbar längd.

”Varken med hänsyn till publicitet eller av annat skäl finns det anledning att medge något förhöjt belopp för lidande”, står vidare i domen.

Expressen har varit i kontakt med Göran Lambertz som hänvisar till sin blogg, där han skrivit om domen.

”Jag kommer sannolikt inte att överklaga domen. Jag anser visserligen att den är felaktig på ett allvarligt sätt, men det är domstolen som dömer och nu vill jag lägga detta bakom mig”, skriver han bland annat.

Lambertz skriver att han ”försökt göra en insats för att stärka rättssäkerheten i brottsutredningar”. Samtidigt skriver han att det känns ”sorgligt att konstatera att Justitiekanslern slåss ganska ivrigt mot förstärkningar av rättssäkerheten”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.