Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lambertz om Butt: Inte säkert han är skyldig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Sporrong

Efter Olof Palme och Thomas Quick.

I Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio gav justitierådet Göran Lambertz sin syn på våldtäktsdömde Billy Butt som begärt resning i högsta domstolen flera gånger.

Lambertz menar att han kan vara oskyldigt dömd.

– Det är inte säkert att han är skyldig till våldtäkt. Han borde få sin sak omprövad, säger Göran Lambertz.

När det kom fram att Göran Lambertz engagerat sig i Thomas Quick-fallet började det storma runt justitierådet och domaren högsta domstolen.

Expressen avslöjade sedan att han gjort detsamma i Palmeutredningen. Där hävdade Göran Lambertz att Palmegruppen inte utrett det så kallade polisspåret och militärspåret tillräckligt i utredningen.

Efteråt gick Högsta domstolens ordförande Marianne Lundius ut och sa att det var "oförenligt med domarrollen att engagera sig i en brottsutredning."


Billy Butt.
Foto: Foto: Cornelia Nordström

"Undersöka spåret"

Men trots det står Göran Lambertz fast.

I Ekots lördagsintervju i P1 talade han återigen om en "ovilja" hos Palmeutredarna att undersöka det så kallade polisspåret.

– Det finns flera saker som talar för att det kan ha varit extremistiska militärer eller poliser bakom mordet. Det är många möten som starkt pekar på det, säger Göran Lambertz.

– Jag tycker att man åtminstone ska undersöka det spåret och gå till botten med det. Att man inte har gjort det tycker jag är konstigt, fortsätter han.

Mejlkonversationer med Butt

Göran Lambertz ser själv inget problem att han som domare i högsta domstolen engagerar sig i Palmeutredningen på det här sättet.

– Det är utan tvekan förenligt med domarrollen att komma med kritik och framföra den, säger han i Sveriges Radio.

Och det finns mer han har åsikter om.

Rättsprocessen runt Billy Butt, till exempel.

Göran Lambertz berättar att han har mejlkonversationer även med honom.

– Han mejlar mig ofta och kritiserar och ställer frågor och han vill få in mig på sin sida. Jag svarar oftast vänligt, men ibland mindre vänligt.

Borde få sin sak omprövad

Billy Butt, musikproducent och tidigare skivbolagsdirektör, dömdes 1993 till fyra års fängelse för våldtäkt. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig och fört en kamp för upprättelse. Billy Butt har begärt resning i högsta domstolen flera gånger men alltid fått avslag.

– Uppgifterna från målsäganden som vann rättegången där Billy Butt dömdes för våldtäkt kan ifrågasättas. Han borde få sin sak omprövad, säger Göran Lambertz.

– Han har gjort en del fula saker, det kan nog alla vara överens om, men det är inte säkert att han är skyldig till våldtäkt, fortsätter han.

Anne Ramberg, ordförande i advokatsamfundet, är fortsatt kritisk mot att Göran Lambertz engagerar sig i polisutredningar.

– Det är inte förenligt med domarrollen att leka privatspanare, det riskerar att skada högsta domstolen och hela rättsväsendet, säger hon till Expressen.se.

Om mejlkonversationen med Billy Butt säger Ramberg:

– Det vill jag inte kommentera, men det klart att det kan uppstå problem om det blir en ny resningsansökan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.