Lambertz: Jag kan säkert ha utsatt kvinnor för obehag

Göran Lambertz om sina uttalanden om kvinnan och hur han ser på skillnaden mellan ”kladd” och ”tafs”.
”På alla år så har det kanske hänt 20 gånger”, säger Göran Lambertz när han får frågan om hur många gånger det hänt tidigare att han blivit ”kladdig”
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Göran Lambertz står fast vid sina uttalanden om kvinnan efter den massiva kritiken han fått sedan tisdagens presskonferens.

Han berättar även att han ”kladdat” på kvinnor kanske 20 gånger. 

– Jag har nog aldrig reflekterat över hur dåligt det där beteendet är, säger han.

På tisdagen släpptes den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz ut ur häktet efter att på sannolika skäl ha misstänkts för våldtäkt. Kort därefter höll han en presskonferens i sin egen trädgård, där han gjorde uttalanden om målsägaren som han sedan starkt kritiserats för. 

Är kritiken befogad tycker du? 

– Jag tycker att jag kanske uttryckte mig lite för hårt, alltså med för hård röst och så där. Någon frågade mig på Facebook om jag skulle ha gjort samma sak igen. Och jag skulle nog ha gjort det, fast kanske ha varit lite mjukare i rösten. Men jag står för det jag sa. 

Enligt kvinnans målsägarbiträde bor hon just nu på skyddat boende just på grund av en allvarlig hotbild. Vad tänker du om det? 

– Det är jättesynd att hon behöver vara på skyddat boende och jag vill verkligen ta starkt avstånd från alla former av hot och hat mot henne. Men samtidigt vill jag säga att man inte ska smeka det där beteendet medhårs, utan säga vad det handlar om. Och om det därav följer att hon känner sig hotad så får det väl vara så. 

Tänker du att du har något ansvar i att hon har hamnat där hon är just nu, vad gäller tonläge, val av ord och så? 

– Om jag skulle ha något ansvar för det skulle man få titta på hur saker och ting hände. Om det exploderade just efter det. Ja, men då har jag ett slags ansvar för det. Men det innebär inte att jag tycker att man inte ska säga så. Jag tycker man ska säga som det är. 

”Jag tycker att jag kanske uttryckte mig lite för hårt, alltså med för hård röst och så där”, säger Lambertz i en stor intervju efter kritiken.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Givet att du känner henne, finns det något du inte borde ha sagt ur integritetssynpunkt för att inte skada henne? 

– Alltså det är klart. Om jag verkligen hade gått in för att bara inte skada henne. Då kanske jag inte skulle ha sagt någonting. Men mitt syfte var att sätta fingret på det här brottet inför hela Sverige: Så här går det till, ibland.

Under presskonferensen gjorde du skillnad på att ”tafsa” och att ”kladda”. Vad är skillnaden egentligen, enligt dig? 

– För mig ligger det något sexuellt i att tafsa. Kladda är att lägga armen om, att krama lite för länge. Kanske pussa på kinden, pussa på huvudet. Sådant som inte är sexuellt men som ändå är oönskat av de allra flesta. 

Tror du inte att det kan vara sexuellt från den som är på andra sidan, som får ta emot pussar och eventuella kramar? 

– Det blir inga sexuella känslor av det, tvärtom tror jag. 

Göran Lambertz berättar att han och målsägaren druckit en hel del under den aktuella kvällen: tre glas vin, två snapsar, två drinkar och något till kaffet. 

”Jag har aldrig reflekterat över hur dåligt det där beteendet är”, säger han i intervjun.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hur mycket brukar du behöva dricka innan du blir kladdig? 

– Det vet jag faktiskt inte. Dricker jag så där mycket så finns det en risk för det kanske, tyvärr. Jag ska aldrig mer göra så har jag bestämt mig för. 

Du säger att du inte ska dricka mer på det sättet, så att du blir kladdig. Hur många gånger har det hänt tidigare? 

– Ja, på alla år så har det kanske hänt 20 gånger. 

Tror du att du kan ha utsatt kvinnor för obehag? 

– Ja, det kan jag säkert ha gjort. 

Göran Lambertz säger att han tidigare åtminstone bett två personer om ursäkt just efter ett sådant ”kladdigt” beteende. 

– När man var yngre var man inte så genomtänkt, det här hände väl mest när jag var i 20-årsåldern. Då tänkte man inte riktigt som man gör nu. Så jag har nog aldrig reflekterat över hur dåligt det där beteendet är. Och det är klart att det blir värre och värre ju mer gubbig man blir så att säga (skratt). Då börjar man också ta mer och mer ansvar för det man gör, så jag tror säkert att jag skapat obehag. 

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ändå skrattar du lite, som att det inte är så allvarligt? 

– Det är väldigt klandervärt. Man ska absolut inte göra det, så jag skrattar inte bort det. Men det är lite pinsamt, och det är väl det som skrattet handlar om. 

Experter menar att du kan ha gjort dig skyldig till ofredande enligt det du beskrev som försök till ”kladdande” från din sida under kvällen. Vad säger du om det?

– Det är inte ofredande. Skulle jag ha lagt min hand på hennes lår, då skulle det ha kunna varit sexuellt ofredande. Det finns ingen jurist som kan sin juridik som skulle kunna säga en sådan sak. 

Tror du att ditt agerande nu, där du pratar så öppet om målsägaren, kan påverka att kvinnor kanske inte vågar anmäla våldtäkter framöver? 

– Nej, tvärtom tror jag. För jag tycker verkligen att det som är en våldtäkt, det ska verkligen anmälas och tas upp på ett seriöst sätt. 

Lambertz gjorde själv en anmälan om falsk tillvitelse som lades ned direkt. Han hävdar också att han ska stämma staten på en miljon kronor. 

– Det som gör att jag vill stämma staten och få en rättegång är att jag nu förstått att det här inte funkar som det ska göra. Det var helt orimligt hur slarvigt de förhört och undersökt henne. 

Du menar också att staten orsakat en publicitetsskada, trots att du valde att gå ut med ditt namn själv? 

– Det kändes så konstigt, meningslöst och dumt att inte säga vem jag var. Dels kan alla ta reda på det, dels är det ett sätt att stå upp för det man gjort. Och det gör jag fullt ut.

Rättsexperten Ingela Hessisus tror inte Lambertz chans till en miljon kronor av staten är särskilt stor.

– Det ser jag som otroligt då han själv bad om att få sitt namn publicerat och varit aktiv i medierna. Och det gör mig ännu mer förvånad eftersom att han själv varit JK och vet hur det går till, säger hon.

Däremot tror hon att det finns en möjlighet att han gjort sig skyldig till förtal.

– Den möjligheten finns. Med tanke på att han uppenbart har uppgett hennes namn, säger hon.

Lambertz anser själv att han inte gått över gränsen. Samtidigt menar Hessius att gränsen för förtal är svårbedömd.

– Om det går till rättegång är det till sist domstolen som avgör saken, oavsett om Lambertz är en luttrad jurist.

Kvinnans advokat: ”Inte så enkelt”

Kvinnan berättar för Aftonbladet att hon ”hade en känsla av att mitt liv skulle förstöras och det har det”.

Advokat Clea Sangborn, kvinnans målsägarbiträde, säger till Expressen att kvinnan mår så pass dåligt så att de inte vet hur de ska gå vidare rättsligt i fallet.

– Vi måste ha med det i beräkningen också. Så det är inte så enkelt. Vi överväger och har inte bestämt oss.

Åklagaren Annika Bokefors motiverade beslutet att lägga ned förundersökningen på tisdagen:

– Under tiden mannen varit häktad har vi hållit förhör med inblandade och vittnen och vi har gått igenom de beslag som gjorts. Den samlade bedömningen som jag gör nu är att bevisningen inte räcker för en fällande dom, sa kammaråklagare Annika Bokefors i ett pressmeddelande.”Jag blir kladdig när jag är full”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.