Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lambertz: "Jag berörs inte överhuvudtaget

Göran Lambertz får nya arbetsuppgifter.
Foto: Christian Örnberg

Justitierådet Göran Lambertz, 63, får tillfälligt nya arbetsuppgifter.

Om en vecka börjar han arbeta hos Lagrådet, uppger Aftonbladet.

Själv säger Lambertz att han inte påverkas av kritiken.

– Jag berörs inte överhuvudtaget. Jag känner att det är jag som har utsatt medierna för en kritikstorm, säger han till TT.

Uppgiften om de nya arbetsuppgifterna kommer bara dagar efter Lambertz framträdande under SVT:s "Veckans Brott" där han kraftfullt försvarade linjen att de tidigare fällande domarna mot Thomas Quick, i dag Sture Bergwall, inte var felaktiga.

Lamberts kommer att vara frånkopplad från sitt ämbete som domare i HD från 9 december till sista februari nästa år. I stället ska han alltså granska lagförslag från regeringen inom Lagrådets verksamhet i riksdagen.

"Jag berörs inte"

Göran Lambertz själv bekräftade på söndagen uppgifterna om förflyttningen till lagrådet i en intervju med TT, men han vill inte svara på varför flytten sker just nu.

– Jag kommenterar inte mer, men konstaterar att det är roligt att följa spekulationerna i medierna, säger han till TT.

Göran Lambertz säger också till TT att han kommer att fortsätta medverka i Högsta domstolen även efter 9 december.

- Ja det kommer jag att göra, svarar Lambertz som inte vill kommentera på vilket sätt han ska vara delaktig.

Han säger att han inte berörs av de senaste dagarnas kritik efter att han ifrågasatte de friande domarna i Quick-rättegången

– Jag berörs inte överhuvudtaget. Jag känner att det är jag som har utsatt medierna för en kritikstorm, säger Göran Lambertz till TT.

Flytten planerad sedan tidigare

Högsta domstolens ordförande Marianne Lundius har tidigare sagt till nyhetsbyrån TT att hon inte vill recensera hur Göran Lambertz har använt sig av sin yttrandefrihet och att hon fortsatt har förtroende för honom.

- Däremot har jag talat med honom i dag och sagt att han får tänka på vad det här har för inverkan på Högsta domstolen och rättsväsendet i stort, sa Lundius till TT häromdagen.

Marianne Lundius säger till TT att beslutet om att Lambertz ska tjänstgöra i Lagrådet är fattat långt innan den senaste Quick-debatten kom i gång.

- Lagrådsuppdraget har ingenting överhuvudtaget att göra med den massmediala debatten som förs, säger Marianne Lundius.

När sista dagen att lämna propositioner till riksdagen närmar sig brukar ett extra lagråd krävas, säger Lundius, och bemanningen sker enligt rutin efter åldersordning. Tidigare uppgifter om att Lambertz skulle varit inne i Lagrådet redan i början av hösten bekräftas av Lundius.

- Vi har haft så mycket att göra så därför har han fått stanna kvar, med förbehåll för när det krävs ett extra lagråd så skulle han gå in i Lagrådet.

Expressen.se har varit i kontakt med Göran Lambertz som inte vill kommentera de nya arbetsuppgifterna ytterligare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.