Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lambertz engagerar sig i Palmemordet

Justitierådet Göran Lambertz har kritiserats hårt för att ha agerat privatspanare i fallet Thomas Quick.

Expressen kan i dag avslöja att Lambertz samtidigt i hemlighet engagerat sig i utredningen av Palmemordet.

I mejl till riksåklagaren RÅ ber Lambertz om att få träffa spaningsledningen tillsammans med författaren Lena Andersson, som i en bok i fjol hävdade att mycket talar för att Olof Palme samtalade med mördaren på Sveavägen och att Lisbet Palme tigit om detta i alla år.

– Det finns saker som polisen borde göra, säger Göran Lambertz.

Expressen har tagit del av en mejlväxling som justitierådet och före detta justitiekanslern Göran Lambertz haft med riksåklagare Anders Perklev och med vice riksåklagare Kerstin Skarp, som är ansvarig förundersökningsledare i Palmeutredningen.

Det första mejlet skickar Göran Lambertz kvart i ett på natten till den 14 maj i år till Anders Perklev.

Lambertz skriver att han och Inga-Britt Ahlenius, före detta chef för riksrevisionen och efter det stridbar och hyllad chef för FN:s internrevision, "av olika skäl funderat en del på senare tid kring Palmeutredningen".

"Vi känner också frustration"

Lambertz fortsätter sitt mejl till RÅ:

"För att göra en lång historia kort så känner vi båda en viss frustration över ett antal ganska tydliga och bestående missar i utredningen och, som vi uppfattar det, en ovilja att göra några saker som borde åtgärdas - i varje fall med tanke på hur resultatet kommer att te sig när det ska göras bokslut så småningom."

Lambertz skriver att han är medveten om att det innebär risker att engagera sig på de sätt som han nu gör i Palmemordet.

"Vi känner också frustration över de svårigheter som tycks finnas att beröra detta ämne utan att bli betraktad som i någon mån oseriös".

Riksåklagare Anders Perklev svarar på eftermiddagen den 14 maj i ett mejl och informerar Lambertz om att det är vice riksåklagare Kerstin Skarp som de bör tala med "om ni vill tillföra utredningen några nya aspekter eller lämna synpukter på handläggningen".

RÅ Anders Perklev avslutar mejlet till Lambertz:

"Jag uppfattar det inte på något annat sätt än att ni i så fall gör detta utanför tjänsten".

Kritikstormen växte

Kerstin Skarp skriver i ett mejlsvar att Lambertz och Inga-Britt Ahlenius är välkomna till ett möte på riksåklagarens kontor. Skarp skriver att hon också informerat kommissarie Hans Melander, som är polisens nya spaningsledare för utredningen av statsministermordet, om Lambertz initiativ.

De senaste veckorna - mitt under den hätska debatten kring Göran Lambertz agerande i fallet Thomas Quick - mejlar Lambertz flera gånger med vice riksåklagare Kerstin Skarp för att försöka få tillstånd ett möte med henne. Mejlen har rubriken "Möte ang. palmemordet".

I förra veckan, onsdagen den 19 september avslöjade Expressen Lambertz mejlväxling med männen bakom Quickmålen, före detta överåklagare Christer van der Kwast, polismannen Seppo Penttinen och advokat Claes Borgström.

Kritikstormen mot Lambertz växte till orkanstyrka. Han anklagades för att ha agerat privatspanare och/eller okritiskt språkrör för de poliser och åklagare som låg bakom de nu upprivna domarna mot Thomas Quick.

Men redan dagen efter, torsdagen den 20 september, mejlade Lambertz till vice riksåklagare Kerstin Skarp och föreslog sex alternativa dagar i oktober för mötet om Palmemordet.

I mejlen avslöjar Lambertz inga detaljer om vad han vill lämna för uppgifter om statsministermordet eller polisutredningen.

I Lambertz sista mejl till RÅ - som han ännu inte fått något svar på - frågar han dock Kerstin Skarp:

"Har du något emot att även Lena Andersson (som skriver kolumner i DN) följer med?"

"Jag ska vara med"

Lena Andersson är flerfaldigt prisbelönt författare och journalist. Hon förklarar för Expressen att anledningen till att justitierådet Göran Lambertz vill ha med henne på det planerade mötet med Palmeåklagarna är den text om statsministermordet och polisutredningen som hon i fjol höstas publicerade i boken "Förnuft och högmod".

– Jag har inte så mycket att säga om det. Jag ska vara med på det där mötet och det är på grund av något jag skrivit i min senaste bok, en essä, säger Lena Andersson.

Den som har rubriken "Elementär induktion", om Palmemordet?

– Ja, just det.

I sin text driver Lena Andersson, baserat på vittnesmålen från mordplatsen, tesen att paret Palme i själva verket stannade till och pratade med mördaren på Sveavägen strax innan denne drog fram sin revolver och avlossade det dödande skottet mot Olof Palme och skadade Lisbet Palme - och att detta är något som Lisbet Palme förtigit under alla år.

"För att Lisbets historia ska stämma måste fem vittnen ha helt fel", skriver Lena Andersson.

Lena Andersson hävdar i boken att Lisbet Palme är "den som har störst orsak att dölja vad som egentligen händer" på mordplatsen.

Lena Andersson skriver själv att hon bygger sina slutsatser på uppgifter i författaren Gunnar Walls bok "Mordgåtan Olof Palme", utgiven av bokförlaget Semic 2010.

Andersson understryker i texten att hon självklart inte tror att Lisbet Palme förtigit vad som hände på mordplatsen för att denna själv skulle ha varit inblandad i mordet, "eller något sådant nonsens".

Avtalat möte

"Människor undanhåller fakta av helt andra skäl. De gör det av skräck, skam, fruktan och social prägling. De döljer händelser för säkerhets skull och för obehaget inför tanken att generande bisaker kan uppdagas när huvudsaken rullas upp. Rädslan för att de egna barnen eller man själv kan vara hotade räcker också för att avstå från sanningen. Det finns flera skäl att ljuga i den här världen än det finns att tala sanning. För en statsministerfru föreställer jag mig att minsta oro för att makens statsmannarykte ska solkas eller att det som utspelat sig just före mordet blir svårt att förklara för svenska folket är tillräckligt för att reflexmässigt välja tystnaden."

Lena Andersson menar i sin text att det är osannolikt att paret Palme korsat Sveavägen strax före mordet bara för att Lisbet Palme, som hon uppgav i förhör, ville titta i skyltfönstret till en klädbutik:

"Varför korsar de Sveavägen? Det orimliga däri pekar mot ett avtalat möte som hon av någon anledning inte kan berätta om", skriver Lena Andersson i sin bok.

Det du skriver i boken är anledningen till att Göran Lambertz vill ha dig med på mötet med riksåklagaren? Du har inga andra uppgifter om utredningen?

– Nej, det är faktiskt bara det, säger Lena Andersson.

Hon berättar att hon skickade Lambertz boken när den kom ut i fjol och frågade om han var intresserad.

– Och tydligen var han det, konstaterar hon.

Enligt Lena Andersson har de två trots det inte särskilt ingående diskuterat hennes teori och slutsatser.

– Vi har diskuterat saken väldigt lite faktiskt, men jag känner honom lite från andra sammanhang.

– Jag har ingen aning om vad som ska hända på det här mötet. Prata med Lambertz i stället. Jag har skrivit min text och den står jag för.

Vill inte gå in på detaljer

Är du personligen övertygad om att mordet gick till så som du framställer det i din bok?

– Det går inte att vara övertygad om någonting när det gäller Palmemordet, men jag noterar vad som står i förhören och att man verkar ha struntat i dem. För de stämmer inte med Lisbet Palmes vittnesmål, säger Lena Andersson.

Expressen talade i går kväll med justitierådet Göran Lambertz för att be honom berätta om sitt engagemang i utredningen av Palmemordet, och om han delar Lena Anderssons misstankar när det gäller Lisbet Palme.

– Jag har funderat länge på Palmeutredningen. Kritiken från bland annat granskningskommissionen har inte tagits på tillräckligt stort allvar. Bland annat det vill vi framföra till Kerstin Skarp, säger han.

Men granskningskommissionens rapport kom redan 1999. Vad är det som har fått dig att agera just nu?

– Jag har läst en del böcker, dels granskningskommissionens rapport, men också Gunnar Wall, bröderna Poutiainen och Anders Jallai och reagerat. Jag vill inte gå in på detaljer, men de är fler personer än jag som anser att det finns saker som polisen bör göra.

Göran Lambertz refererar således till böckerna "Mordgåtan Olof Palme", "Inuti labyrinten" och spänningsromanen "Landsförrädaren". 


Hur kommer det sig att Inga-Britt Ahlenius och du gör gemensam sak?


– Hon är också kritisk mot att granskningskommissionens kritik och slutsatser inte tagits på tillräckligt stort allvar.


"Hon är en tänkare"


I ditt sista mejl till RÅ, förra veckan, så skriver du att du vill att författaren och DN-kolumnisten Lena Andersson ska vara med på mötet med spaningsledningen. Hon publicerade i fjol en bok med rätt spektakulära teorier om hur mordet gått till.

– Men hennes slutsatser är naturligtvis inte någonting som jag ställer mig bakom. Det är inte för att föra fram de teorierna som hon skulle vara med på mötet hos riksåklagaren, säger Göran Lambertz.

Men varför i så fall?

– Hon är en tänkare, en tänkande människa. Vi är vänner.

Göran Lambertz säger dock att han efter den senaste tidens kritik mot hans agerande i Quick-fallet kommit fram till att hans planerade aktion i Palmeutredningen måste skjutas på framtiden. Han säger att han är orolig att avslöjandet av hans kontakt med Palmeutredningen nu gör att viktiga utredningsåtgärder som polis och åklagare borde vidta aldrig kommer att bli verklighet.

– Uppmärksamheten kring Quick förgiftar allt just nu. Vid mötet hos RÅ hade vi planerat att säga att vi måste skjuta på allt ett halvår, kanske ett år, säger Göran Lambertz.

Olof Palmes son Mårten Palme är frågande till hur justitierådet Göran Lambertz nu försöker påverka Palmeutredningen. Han tar också avstånd från Lena Anderssons spekulativa teorier och ifrågasätter det lämpliga i att hon ska delta i det planerade mötet hos riksåklagaren.

– Anklagelsen verkar totalt ogrundad. Hela grejen verkar helsnurrig, tycker jag, säger Mårten Palme till Expressen.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp säger att hon inte har några kommentarer till Göran Lambertz initiativ.

Expressen har förgäves sökt Inga-Britt Ahlenius för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.