Läkemedelsverket varnar för näthandel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Elin Maria Bergsten, utredare.
Säkert. Håll utkik efter den här symbolen! Den visar att apoteket är godkänt i Sverige.
Om du köper läkemedel inom EU så titta efter den här symbolen. Om du klickar på den kommer du till landets läkemedelsmyndighet där du kan kolla så att säljaren är registrerad och försäljningen laglig.

Du tror du köper antibiotika - men det kan vara något helt annat i pillren.

Nu varnar Läkemedelsverket för att shoppa antibiotika på nätet.

Vid en razzia beslagstogs 1200 antibiotikatabletter från Indien på bara en vecka.

– Det är både farligt och dålig vård att köpa antibiotika på internet, säger utredaren Elin Maria Bergsten.

Under en vecka fokuserar Polis, Tullverket och Läkemedelsverket på att granska den olagliga handeln med läkemedel. Projektet kallas operation Pangea har pågått i nio år. Det vanligaste är att svenskarna privatimporterar narkotikaklassade läkemedel, potensmedel och bantningsmedel från utlandet via internet. Men i senaste razzian hittade man även 1 200 antibiotikatabletter. Medicinen var tillverkad i Indien men inköpt i webbshoppar för läkemedel.

– Det här ger en ögonblicksbild som visar att det finns ett inflöde av receptbelagd antibiotika, vilket vi inte sett tidigare på samma sätt, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.

Hur stor omfattningen av antibiotikaimporten är går inte att säga. Detta eftersom tull och polis normalt inte letar aktivt efter denna typ av läkemedel.

– Narkotika och dopingmedel letar man efter året om. Men vi ser bara inflödet av antibiotika under just den här veckan. Därför är det lite unikt, säger Elin Maria Bergsten.


LÄS OCKSÅ: Resistenta bakterier funna i tunnelbanan

"Kan vara vad som helst i tabletten"

Nu larmar Läkemedelsverket för riskerna med att självmedicinera med antibiotika man köpt på nätet.

– Man kan inte se på en tablett vad den innehåller. Det är inte som att köpa jeans. Det kan vara vad som helst i tabletter du köper på internet, en helt annan substans eller ingen verksam substans alls. Du har ingen aning om vad du får. Tabletter är perfekta varor att piratkopiera och luras med, säger Elin Maria Bergsten.

Vid razzian hittade myndigheten nio olika typer av antibiotika. Undersökning av tabletterna visade att de kunde hålla dålig kvalitet. Tabletter och kapslar kunde vara trasiga och blisterförpackningar öppnade. Analys avslöjade även att en antibiotikaprodukt också innehöll spår av värkmedicinen paracetamol.

– Det här visar att läkemedlen inte tillverkas på ett kvalitetssäkert sätt. Den här gången var det paracetamol i, som inte är farligt. Men nästa gång kan det vara en annan substans. Läkemedel är potenta, därför är det farligt när de inte tillverkas med bra kvalitet, säger hon.

Det finns också andra hälsorisker med att shoppa antibiotika på nätet.

– Det blir dålig vård när man ställer diagnos på sig själv. Det är inte säkert att det är rätt antibiotika eller att du ens behöver antibiotika mot dina besvär.

Antibiotikaresistens är en annan risk med självmedicinering. Många antibiotika säljs mot urinvägsinfektion, akne och könssjukdomar. Och när det gäller könssjukdomar som klamydia och gonorré kan självbehandlingen också stoppa smittspårning.

– Om smittspårning aldrig genomförs är risken att könssjukdomarna sprids vidare.


LÄS OCKSÅ: WFF köp inte thailändsk kyckling

Läkemedelsverket: Köp endast på godkända apotek

Utredaren påpekar att det inte är tillåtet att importera läkemedel utanför EU, inte ens receptfria läkemedel, naturläkemedel eller kosttillskott.

– Det som är ett kosttillskott i USA kan vara ett läkemedel här. När det gäller narkotika och doping riskerar man själv straff, annars returneras läkemedlet.

Rekommendationen från Läkemedelsverket är att endast köpa läkemedel från godkända apotek.

FAKTA

Vanliga kännetecken för olagliga nätapotek

* De som säljer läkemedel olagligt på internet jobbar hårt för att se äkta ut. De använder ord som ”godkända”, ”legitimerade läkare/farmaceuter” när de i själva verket inte är det. Det är omöjligt att veta vad som är i tabletterna om du inte har köpt din medicin från en legal webbshop.

* Webbplatsen saknar kontaktuppgifter till försäljaren/apoteket.

* Stöter du på formuleringar så som: ”Recept inget krav” ”No prescription required”, ska du se det som ett varningstecken. För att kunna hämta ut receptbelagda läkemedel krävs det att du har ett giltigt recept.

FAKTA

Tips för att handla läkemedel säkert

* Lär dig känna igen den nationella apotekssymbolen och den EU-gemensamma symbolen för aktörer som säljer läkemedel lagligt. Handla inte läkemedel om du inte hittar någon av symbolerna.

* Hos Läkemedelsverket finns listor på alla godkända apotek och registrerade försäljare av vissa receptfria läkemedel i Sverige, samt de som har registrerad handel med läkemedel på internet.

* Det är ett krav på att du ska kunna visa upp ett giltigt recept när du hämtar ut dina receptbelagda läkemedel på apotek. Säljer aktören receptbelagda läkemedel utan att be om recept ska du inte handla av denna aktör.

* Vad som klassificeras som receptbelagt läkemedel och vilka läkemedel som får skickas med post/föras in i ett land kan skilja från ett land till ett annat, även inom EU.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.