Läkemedelsverket: Titta inte bara på Astra

600 000 doser i veckan • Då slutar Sverige köpa in Astra Zenecas vaccin • Nya fabriker ”up and running”.
Veronica Arthurson vid en av Folkhälsomyndigheten digitala covid-pressträffar.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket.
Foto: JEANETTE HÄGGLUND

13 dödsfall har anmälts till Läkemedelsverket efter att personer tagit Astra Zenecas vaccin.

Motsvarande siffra för Moderna är 10 och Pfizer 159. 

– Jag tycker att det är viktigt att inte bara lyfta fram siffran för Astra Zeneca, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket till ”Medierna i P1”.

Rapporteringen kring Sveriges vaccinering har varit omfattande. En del av bevakningen handlar om de biverkningar som uppstått. I sällsynta fall har personer drabbats av blodproppar och fått färre blodplättar.

Efter att dödsfall efter vaccinering rapporterats till Läkemedelsverket har medier i många fall följt upp. Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, anser att tonvikten på Astra Zenecas vaccin varit för stor. Två av 13 anmälda dödsfall har en konstaterad koppling till vaccinet.  

– Det skapar naturligtvis en oro. Det känner jag är fullt förståeligt. Men det är viktigt att man sätter det i ett perspektiv, säger Veronica Arthurson i ”Medierna”.

– Med tanke på hur många som har vaccinerats så ser vi inte någonting alarmerande. Vi har naturligtvis gått igenom samtliga dödsfall och det finns inte någonting i de rapporterna som gör att vi misstänker en koppling med de här vaccinen, samma slutsats dras av EMA.

Betydligt fler fall efter Pfizer

I veckan var siffran för Pfizers vaccin 159.

Förklaringen till det är att dubbelt så många tagit Pfizer – och betydligt fler äldre. Till Expressen sa Arthurson i veckan:

– Majoriteten har sannolikt ingen koppling med vaccinet. Jag tycker det är viktigt att inte bara lyfta fram siffran för ett av vaccinen. Det är betydligt fler som dör efter att ha tagit Pfizers vaccin.

I ”Mediernas” program på lördagen används en pushnotis från Aftonbladet som exempel på hur Astra Zeneca hamnar i fokus. Vid den myndighetsgemensamma presskonferensen där Veronica Arthurson informerade om dödsfallen skickade tidningen ut en notis med budskapet.

”Kan inte plocka ut enskilda pushar”

Martin Schori, chef för nyhets- och grävredaktionen, och ställföreträdande ansvarig utgivare, på Aftonbladet säger i programmet:

– Man kan inte plocka ut enskilda pushar och säga att det är så Aftonbladet rapporterat. Många läsare är engagerade och har läst väldigt mycket. Man måste se det som en samlad bild. Vi försöker göra ett så bra jobb som möjligt.

Flera timmar efter presskonferensen sände rapport ett inslag om Astra Zeneca och att tio personer dött – den siffra Läkemedelsverket angav på presskonferensen men som senare korrigerades.

– Det var den siffran vi hade då, inte 13. Vi hade inte inblick hur många av dem som hade just de här blodplättarna. Vi vet att det är att två konstaterade. Vi visste inte om det var fler konstaterade.

13 dödsfall i Sverige med misstänkt koppling till Astra Zenecas vaccin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.