Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkemedelsverket avfärdar bieffekter av kopparspiral

Ninni Löfstedt är besviken på Läkemedelverkets rapport. Foto: Privat
– De kan inte bara avfärda oss på det här sättet, säger Anneli Jörlfeldt. Foto: Privat
Kopparspiralen har använts i Sverige i många år, men under förra året fördubblades plötsligt antalet larm om bieffekter, skriver Vårdfokus. Foto: Ola Torkelsson / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnor som använt kopparspiral slog larm om okända biverkningar: allt ifrån panikattacker, yrsel och håravfall till muskelvärk. 

Läkemedelsverket startade en utredning – som nu har kommit fram till att ett eventuell samband är ”osannolikt”.

– De kan bara inte avfärda oss på det här sättet, säger Anneli Jörlfeldt, en av flera kvinnor som larmat om upplevda bieffekter.

Efter att rekordmånga kvinnor larmat om okända bieffekter av kopparspiraler under 2017 startade Läkemedelsverket en utredning. Kopparspiralen har använts i Sverige i många år, men under förra året fördubblades plötsligt antalet larm om bieffekter, skriver Vårdfokus. Totalt inkom runt 700 larm med allt ifrån akne till ångest, blodsockerfall, panikattacker, håravfall och muskelvärk. 

Samtidigt ökade inte rapporterna som kom in till vården. En utredare på Läkemedelsverket säger till Vårdfokus att detta kunde bero på att kvinnorna inte känt att de fått gehör när de kontaktat sjukvården.

Inget samband har kunnat hittas

Nu är Läkemedelsverkets utredning klar – och uppvisar inget vetenskapligt belagt samband mellan kopparspiraler och de rapporterade bieffekterna. 

– Vi har inte kunnat hitta att det finns något samband eller någon koppling när det gäller de inrapporterade allmänna symptomen som inte redan är kända negativa effekter vid användning av kopparspiral, som mensvärk och ökade blödningar, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef vid myndigheten till SVT Nyheter.

 

LÄS MER: Kvinnorna larmar om kopparspiraler 

 

I rapporten står i stället att ”Den observerade ökningen av rapporter anses vara resultat av stimulerad rapportering på grund av aktivitet i sociala medier.”

Ewa-Lena Hartman påpekar dock att det alltid finns individuella skillnader, och att kvinnor kan ha upplevt biverkningar även om det inte syns i utredningen. 

– Det har inte bekräftats av vården att man har sett dessa symptom men det är viktigt att komma ihåg att det finns individuella skillnader. En individ kan vara känslig och uppleva biverkningar även om det inte vetenskapligt stöds, säger hon till SVT.

Utredningen slår även fast att informationen som ges till kvinnor som överväger att sätta in kopparspiral måste förbättras.

Kvinnorna som larmade: "Det känns som ett hån" 

Ninni Löfstedt och Anneli Jörlfeldt är två av dem vittnade om sina bieffekter i Expressen i december. Ninni Löfstedt berättade då att hon bland annat fick panikattacker, ångest och kraftigt håravfall av spiralen – och att allt slutade när hon tog ut den.

I dag säger hon att hon känner sig besviken av beskedet från myndigheten. 

– Det känns som ett hån, att de inte har lyssnat på alla kvinnor som har skickat in rapporter. 

Anneli Jörlfeldt är besviken. "Det här har förstört så många år av mitt liv", säger hon. Foto: Privat

Även Anneli Jörlfeldt, som vittnade om bland annat muskelvärk, illamående, humörsvängningar och extrem trötthet, är besviken. 

– De slår allt i från sig. De har ju inte gjort någon undersökning utan bara tittat på gammal fakta, det finns inga ordentliga studier som undersökt varför kvinnor plockar ut dem. De kan inte bara avfärda oss på det här sättet, de måste undersöka mer, säger hon och fortsätter: 

– Det här har förstört så många år av mitt liv. 

Välkomnar att mer information måste ges

Båda kvinnorna säger att de fick bristfällig information av vården om kopparspiraler, och välkomnar att rapporten säger att detta bör förbättras. 

– Det här är information som måste komma ut, så kvinnor blir medvetna om att de bör ta ut spiralen om de upplever sådana här saker, säger Ninni Löfstedt. 

Anneli Jörlfeldt säger att hon inte hade satt in spiralen om hon vetat vilka problem den skulle leda till.

– Aldrig.