Läkemedelsverket anklagas för censur

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Läkemedelsverket har förbjudit två pressmeddelande från läkemedelsföretag - och har stämt ett av företagen på 750 000 kronor.  

Det innebär att medier stoppas från att få medicinsk information från företag - om den inte först har godkänts av tjänstemännen och juristerna på myndigheten, berättar Medierna i P1.  

Nu rasar kritiken mot Läkemedelsverket som anklagas för censur.  

 - Det får väldigt långtgående konsekvenser för vad journalister har rätt att ta del av, säger Anders Blanck, vd för LIF, de forskande läkemedelsföretagen, till Expressen.se

Läkemedelsverket har hamnat i blåsväder. Anledningen är två kontroversiella beslut om att förbjuda pressmeddelanden från läkemedelsföretag. 

 Ett av företagen är Boehringer Ingelheim AB som ligger bakom det blodproppshämmande medlet Pradaxa. Enligt läkemedelsverket är pressmeddelandet marknadsföring, och hänvisar till ett EU-direktiv och därmed också läkemedelslagen. Receptbelagda mediciner får inte marknadsföras mot allmänheten, och verket definierar journalister som allmänhet eftersom de inte är läkare. Det är första gången man tillämpar reklamregler på information som uttryckligen vänder sig till journalister.

Konsekvenser

 - Det får väldigt långtgående konsekvenser för den svenska lagstiftningen i övrigt kring vad journalister har rätt att ta del av. De har ändå setts som en extra statsmakt som ska kunna granska. Vi har bedömt att de gör ju inget annat än att granska information och göra egna bedömningar. Här så skulle man inte få göra det. Det känns väldigt konstigt och som ett väldigt stort steg tillbaka, säger Anders Blanck, vd för branschorganisationen LIF, de forskande läkemedelsföretagen. 

 Boehringer Ingelheim AB har stämts av läkemedelsverket att betala vite på 750 000 kronor men har överklagat till förvaltningsrätten i Uppsala.

Är det rimligt att bara myndighetsgodkänd information som får spridas? 

 - Nu har du ett felslut där. Information är tillåten men det här är frågan om reklam och de är inte tillåtet, säger Kenneth Nordback, jurist på läkemedelsverket till Expressen.se. 

Vad är skillnad mellan reklam och information?

 - Det kan vara svårt i det enskilda fallet, men det är inte problematisk i det här fallet. 

 Enligt den tolkning verket gör av lagen och det som kommit fram i EU-domstolen kan verket ingripa även mot medieföretag som publicerar information som kommer från läkemedelsföretag och inte är godkänt av läkemedelsverket. 

 Ragnhild Johnsson utredare på läkemedelsverket säger till Medierna i P1:  

 - Teoretisk kan vi det. Teoretiskt är det möjligt vem som än skriver, säger hon. 

 Ännu har inte Läkemedelverket ingripit mot någon artikel, men i Medierna i P1 bekräftar Ragnhild Johnsson att band annat en artikel som Expressen har skrivit har varit uppe för diskussion. 

 Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är kritisk. 

 "Att statliga läkemedelsverket sällar sig till den skammens lista av aktörer som vill få tidningar, radio och tv att inte våga eller vilja eller få publicera vad man anser relevant – det är faktiskt kort och gott just skamligt", skriver han i sin blogg på Expressen.se. 

 Om företaget i stället ger samma information i intervjuform till en journalist, är det också förbjudet?

 - Man har ägnat sig åt reklam genom att kalla det pressmeddelande men sedan är jag inte beredd att spekulera i andra tänkbara scenarier, säger Kenneth Nordback.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.