Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkemedel mot cancer för dyra – används inte

Rapport visar att en del läkemedel mor cancer är för dyra – för att användas.Foto: Shutterstock

Hisnande 180 miljarder på tio år.

Så mycket har notan för läkemedel till Europas cancerpatienter ökat, enligt en ny genomgång från Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi.

De höga priserna för nyare medicin blir nu allt mer ifrågasatta.

Den dyra notan gör att patienternas tillgång till de effektivaste behandlingsformerna har blivit väldigt osäker.

– Vi hör från våra medlemmar, patienter, att de haft diskussioner med läkare och de får inte tillgång till de läkemedel de egentligen behöver. Många regioner och deras läkare tvingas säga nej till patienter av kostnadsskäl, säger Lise-Lott Eriksson, ordförande i Blodcancerförbundet, till Sveriges Radio.

Ett av skälen till att kostnaderna rakat i höjden är att befolkningen i Europa dels ökar och dels blir äldre. Plus att många nya och dyrare mediciner har tillkommit. 

Kritikerna menar nu att dessa läkemedel blivit alltför kostsamma.

Kritiker: ”Gör ingen nytta om de står på en hylla på apoteket”

En av dessa kritiker är Nils Wilking, en av författarna bakom rapporten från Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi:

– Vi förstår att det är dyrt att utveckla nya läkemedel. Men de gör ju ingen nytta om de står på en hylla på apoteket därför att de är så dyra att de inte kan användas.

Även patientföreningen Blodcancerförbundet är av åsikten att nya betalningsmodeller behövs. Kombinerat med och ett mycket större inflytande från patienternas sida.

– Jag tror också att vi måste börja diskutera helt andra betalningsmodeller, där man bara betalar för när patienter får reell effekt av de här läkemedlen, förklarar Lise-Lott Eriksson för Sveriges Radio.

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.