"Hon skakade honom till döds."
Det var åklagarnas anklagelser när shaken baby syndrome år 1997 fick sitt internationella genombrott. Den brittiska au pair-flickan Louise Woodward dömdes för att ha misshandlat en åtta månader gammal pojke till döds i Massachusetts i USA.
Ett år senare bildades Mio-gruppen i Sverige.
Bakom nätverket stod professor Olof Flodmark, hjärnröntgendoktor, som startade gruppen sedan han engagerat sig i ett av Sveriges sannolikt första skakvåldsfall samma år, 1998.
- Han upplevde att det inte fanns några som helst riktlinjer eller rutiner i barnmisshandelsfall i allmänhet, och i synnerhet skakade barn, säger sjuksköterskan Björn Tingberg som några år senare, 2003, blev den enda anställda inom gruppen.
Ett tiotal experter kom att samlas i det informella nätverket Mio-gruppen.
"Gruppen har karaktären av ett nätverk och har hittills haft en mycket lös organisation och gruppen existerar egentligen endast då den samlas", skriver gruppen i ett internt informationsblad från 2003 som Expressen tagit del av.
Ska vara oberoende experter
Detta informella nätverk kom att ha avgörande betydelse i en lång rad svenska rättsfall.
Expressens granskning visar att gruppens experter i flera fall vittnat - tillsammans i samma mål - mot misstänkta.
Gruppens medlemmar har då haft samma uppfattning som talat till nackdel för den misstänkte.
I ett skakvåldsfall där den misstänkte dömdes till fyra års fängelse - men fick resning och friades i december 2014 - vittnade tre av Mio-gruppens medlemmar.
Till synes som av varandra oberoende experter och utan att rätten känt till att de ingår i samma informella nätverk där det till och med finns nedskrivet att man ska skydda varandra:
I 2003 års informationsblad framgår att ett av gruppens syften var att skydda sina egna när medlemmarna anmäls av privatpersoner till dåvarande HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
"Mio gruppens arbetsuppgifter omfattar och skall omfatta följande områden... Att bistå med stöd i samband med motanmälningar till HSAN."
Och redan tidigt hade gruppen ett starkt inflytande i svenska rättssalar.
Mamman förlorade barnen
Ett tidigt fall i Expressens granskning är från 1999 då en mamma i Sundsvall fick barnet omhändertaget enligt LVU efter ett intyg av professor Olof Flodmark.
Redan då satte rätten sin tilltro till läkarnas utlåtande, i detta fall från professor Olof Flodmarks som konstaterade att det var ett fall av shaken baby syndrome:
"Kombinationen av blödningar under den hårda hjärnhinnan och frakturer distalt i skenbenen talar starkt för att skadorna uppkommit genom misshandel av barnet".
Och mamman förlorade barnen till socialtjänsten.
Läkarna från Mio-gruppen är också starkt kopplade till amerikanska läkarsällskap som arbetar för skakvåldsdiagnosen. Gruppens främste profil, efter Olof Flodmark, kom att bli amerikanske barnläkaren Gabriel Otterman som flyttade till Sverige och knöts till Mio-gruppen 2003.
Otterman har en ledande funktion inom det amerikanska hederssällskapet Ray Helfer Society där skakvåldsdiagnosens främsta förespråkare samlas.
I gruppens interna mejllistor diskuteras bland annat den "ilska" och "avsky" som ifrågasättandet mot skakvåldsdiagnosen väcker hos medlemmarna. Skakvåldsdiagnosen, som lett till friande domar i Sverige och ifrågasatts av Högsta domstolen, jämförs inom dessa grupper som vilda konspirationsteorier:
"Vad är det som händer? Hur kan förmodat sofistikerade högutbildade människor komma till slutsatser som går stick i stäv med tydliga och övertygande bevis? I ett ord: förnekelse. Vi har sett det i antivaccin-rörelsen och bland de som argumenterar för att hiv inte är orsaken bakom aids", skriver Christopher Greeley från Ray Helfer Society.
Kollegor är "okunniga"
Samma stridslystnad går att hitta i de interna informationsbladen från svenska Mio-gruppen. Meningsmotståndare bland läkarkollegor beskrivs som "okunniga" när de söker efter andra förklaringar än misshandel:
"En annan kanske ännu viktigare faktor är de starka psykologiska försvarsmekanismer som gör även erfarna läkare obenägna att acceptera misshandel som den sannolika orsaken till de fynd och symtom som ett sjukt barn uppvisar".
Enligt Expressens uppgifter har gruppen också haft en lång rad informationsmöten med poliser och åklagare som fått veta att den nu hårt kritiserade skakvåldsdiagnosen byggde på en säker vetenskaplig grund.
I gruppens egna dokument framgår om gruppens mål:
"Att arbeta för utökat samarbete med polis och sociala myndigheter samt åklagare med målet att uppnå en bättre återkoppling i enskilda fall men också att åstadkomma en ömsesidig kunskapsöverföring".
Friade, men får inte sitt barn
Ellinore och Danny Johansson i Karlskoga är en av de föräldrar som förlorat sitt barn sedan Mio-gruppens representanter gett samstämmiga intyg.
Paret gick fria efter misstankar om misshandel men fick ändå sin dotter omhändertagen efter ett intyg av Gabriel Otterman. De anmälde läkaren till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som sedan 2012 tagit över HSAN:s prövningar i disciplinärenden.
Den som fick i uppdrag att granska Gabriel Otterman blev Olof Flodmark - Ottermans närmaste kollega i Mio-gruppen.
Flodmark skrev om sin kollegas beslut: "Jag har inget annat att tillägga" och passade på att kritisera den amerikanske specialist på benskörhet som haft en avvikande uppfattning i ärendet.
Och anmälan lades ner.
- Jag förstår inte riktigt syftet med IVO om man ändå ska lämna över till personer i samma grupp. För då är det klart att det blir samma svar. Konstigt, säger Danny Johansson.
Gruppen avvecklades 2010
Hans Rudstam på IVO, som undertecknat beslutet, säger till Expressen att Sverige är ett litet land med svårigheter att hitta helt oberoende experter.
Mio-gruppen avvecklades 2010 sedan verksamheten gått över i barnskyddsteam som finns i Stockholm, Uppsala och Linköping.
Gabriel Otterman, i dag på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och Olof Flodmark, professor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, har valt att inte kommentera.