Läkarnas dom om snuset: ”Ansvarslöst”

Både influencers och tobaksjättar har fått kritik för marknadsföring av snus.
Nikotinet i det vita snuset utvinns ur tobak, men innehåller inte tobak.
Foto: SWEDISH MATCH
Joanna Stjernschantz Forsberg, specialistläkare och enhetschef för Sluta Röka-Linjen poängterar att nikotin är mycket skadligt för foster och att ökningen bland unga kvinnor därför är särskilt problematisk.
Foto: Anna Molander Fotograf

En Novusundersökning från i år visar att hälsoriskerna ofta underskattas gällande det ”tobaksfria” snuset. 

Samtidigt som produkterna marknadsförs som ett hälsosamt alternativ varnar nu läkare för effekterna av nikotinet. 

– Vad kronisk nikotinexponering kan betyda för hjärnan borde oroa, säger överläkaren och professorn Hans Giljam.

Uppfattningen om att nya nikotinprodukter, bland annat så kallat tobaksfritt, vitt snus, är mindre skadliga än traditionella tobaksprodukter tros vara en orsak till att unga testar produkterna och en teori som bekräftas i en Novusundersökning gjord i år.

Resultaten i undersökningen visar att nästan sex av tio i åldersgruppen 14-18 år och nästan sju av tio i åldersgruppen 18-79 år tror att en anledning till att man använder det vita snuset kan vara för att man tycker att det verkar mindre farligt än traditionella nikotinprodukter.

Unga blir lättare beroende av nikotin 

Produkterna har ökat lavinartat bland unga och inte sällan pekas marknadsföringen ut som en anledning. 

Barbro Westerholm, läkare och tjänstgörande riksdagsledamot i Liberalerna, har många års erfarenhet av tobaksrelaterade frågor. Hon är mycket kritisk till tobaksindustrins marknadsföring av det tobaksfria snuset.

– Det är ansvarslöst, säger hon. 

Barbro Westerholm säger att det är extra viktigt att barn och ungdomar inte använder nikotin då de har lättare för att bli beroende. 

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm är kritisk mot snusreklamen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Nikotinet påverkar hjärnans struktur. Mängden nikotinreceptorer ökar, och detta är extra negativt för unga där hjärnan är särskilt känslig och fortfarande håller på att utvecklas.

– För mig är det den risken som gör att jag tycker att man måste vidta starka åtgärder så att ungdomar inte kommer in i ett beroende som de inte kan bli av med, säger Barbro Westerholm.

Joanna Stjernschantz Forsberg, specialistläkare och enhetschef för Sluta Röka-Linjen är inne på samma spår och ser bekymmersamt på den ökande trenden bland unga. 

– Man vet att unga lättare blir beroende av nikotin. Det är nästan alltid när man är ung som man börjar med nikotinprodukter.

Även hon är kritisk till hur produkterna marknadsförs. 

– De här nya nikotinprodukterna marknadsförs hårt mot ungdomar och ungdomlighet – inte mot gamla rökare direkt. Det är verkligen någonting fräscht och ungt som man vill att det ska framstå som, säger hon.

Effekterna borde oroa

Hans Gilljam är överläkare och professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet. Han säger att det fortfarande finns lite kunskap kring det tobaksfria snusets exakta och långsiktiga hälsoeffekter men konstaterar att nikotin är ett nervgift och att effekterna bör oroa.

– Nikotin är beroendeskapande och det är det som är det farliga. Efter att ha kommit över obehaget som nybörjare börjar hjärnan kräva nikotin för att man ska kunna komma upp till sin normalnivå av välbefinnande.

Även Hans Giljam menar att det är särskilt problematiskt att produkterna brukas av unga. 

– Hjärnan är inte färdigutvecklad förrän vid cirka 25 år. Vad kronisk nikotinexponering kan betyda för degenerativa sjukdomar (reds. anm: sjukdomar där funktionen nedsätts/upphör i celler, vävnader eller organ. Exempelvis demenssjukdomar, ALS med flera) i hjärnan borde oroa.

Ökat bruk bland unga kvinnor oroar särskilt 

Joanna Stjernschantz Forsberg betonar även att det är riskfyllt för gravida att använda sig av nikotin.

– Nikotin kan vara farligt för foster, och man ska inte använda det om man är gravid, säger hon.

På Folkhälsomyndigheten anser man att det ökande snusandet bland unga kvinnor är särskilt problematiskt. Man menar att en lagändring måste till även för att skydda gravida och foster.

– Det är problematiskt att vi ser det här ökade bruket bland unga och framför allt ökat bruk bland unga kvinnor som planerar att bli gravida, för nikotin har en skadlig effekt på foster. Det kommer att behöva göras insatser för att blivande mammor ska hålla sig fria från nikotin under graviditeten, säger Josefin Jonsson, chef för enheten för alkohol och tobakstillsyn på Folkhälsomyndigheten, till TT i November.

LÄS MER: Unga lockas till ”vitt snus” – med fest och influencers

Nya Zeeland fimpar rökning för framtida generationer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.