Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarna trotsar Tegnell: Kräver munskydd i butiker

Trängsel på Drottninggatan under Black Friday-helgen.
Foto: Polisen Norrmalm
Läkarföreningen kräver munskydd vid butiksbesök.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm.
Foto: FRIBILD

Sjukhusläkarna i Stockholm kör över Folkhälsomyndigheten och kräver munskydd i butiker och begränsning av antalet kunder i varuhusen.

– Här finns ett personligt ansvar. Men framför allt är det myndigheterna som är lama under en pandemi som ännu inte peakat, säger ordförande Andreas Fischer till Svenska Dagbladet, SvD

Efter en helg där bilder på myllrande folksamlingar i storstädernas shoppingstråk under Black Friday-helgen har föreningen Sjukhusläkare i Stockholm fått nog. 

Läkarnas kritik mot Folkhälsomyndigheten: ”Diffusa”

Nu kritiserar de myndigheternas flathet i att försöka hindra smittspridning i gallerior och butiker och kallar de allmänna råden för ”vaga och diffusa”. 

– De borde vara mer distinkta. De kan göra mycket mer med hjälp av smittskyddslagen och inte vara så återhållsamma, säger föreningens ordförande Andreas Fischer till SvD. 

Deras krav är enkla och går på tvärs mot Anders Tegnells och Folkhälsomyndighetens skeptiska inställning till munskydd: Krav på munskydd i butiker och begränsning av antalet kunder i varuhusen. 

Läkarföreningen: ”Myndigheterna som är lama”

– Här finns ett personligt ansvar. Men framför allt är det myndigheterna som är lama under en pandemi som ännu inte peakat. Kulmen verkar komma under mitten av december och några veckor framåt när julhandeln är som störst. Det kan sluta väldigt illa, vi börjar redan få problem med vårdplatser och intensivvård. Dessutom drabbas sjukhuspersonalen som knappast får några ledigheterna i jul och nyår, säger Andreas Fischer till SvD

Luktsinnet kan förbättras efter covid-19

Hör forskaren förklara: Därför slår covid-19 ut luktsinnet – kan bli bättre senare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.