Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarna trodde Maja hade huvudvärk – var en stroke

Sex vanliga symptom att ha koll på – då ska du larma 112.
Maja Berg blev chockad när hon fick beskedet att hon drabbats av en propp i hjärnan.Foto: Privat
Hon spenderade över en månad på sjukhus – och ännu har proppen inte försvunnit.Foto: Privat

Läkarna trodde bara Maja hade en kraftig huvudvärk.

Men efter flera vändor kom chockbeskedet: 22-åriga Maja hade drabbats av en propp i hjärnan.

– Jag är ju så ung så jag tänkte inte ens tanken att det kunde hända mig, säger hon. 

Precis i början av juli i år hade Maja Berg, då 21, precis börjat nytt jobb på en restaurang i Stockholm och inom en månad skulle hon dessutom åka på sin drömresa till USA. 

I stället fick hon tillbringa en månad på sjukhus – och än är hon inte frisk. 

Fick intensiv huvudvärk

Det började med en nysning. En nysning som gav Maja en värre huvudvärk än hon någonsin känt tidigare. Med tårarna rinnande av smärta googlade hon och hennes sambo om symptomen och kom fram till att det nog var migrän. 

Men när smärtan kom tillbaka två dagar senare var den ännu värre. 

– Jag bara gråter, fryser, svettas och skriker. Jag var säker på att jag skulle dö och varken Alvedon eller migräntablett hjälpte någonting, berättar Maja. 

Vid ett besök hos vårdcentralen morgonen efter blev hon hemskickad med recept på 100 Alvedon och 25 naproxen, smärtstillande hon skulle ta under några dagar då värken trängde sig på.  

– Samtidigt som jag litade på läkaren blev jag lite chockad, jag visste innerst inne att det var något mer allvarligt än så. Jag känner min kropp och jag visste att det inte var en vanlig huvudvärk, säger Maja. 

Och hon hade rätt.

Hittade förändring

När värken bara blev värre åkte hon tillsammans med sin mamma tillbaka till närakuten, där hon då fick en skiktröntgen gjord – som visade förändringar. 

Exakt vad det var kunde läkarna inte se, utan Maja skickades till Danderyds sjukhus för att undersökas av specialister. 

– När jag och mamma gick ut till bilen för att åka brast jag ut i gråt, jag var chockad men också lättad för att dom hade hittat orsaken till huvudvärken. Jag kommer ihåg att mamma försökte intala sig själv att läkarna måste sett fel.

Det läkarna trodde var kraftig huvudvärk visade sig vara en propp i hjärnan. Foto: Privat

Vid den nya skiktröntgen sprutades en kontrastvätska in i Majas blod för att lysa upp hjärnan för en bättre bild, och efter en en lång väntan kom beskedet: 

Det man trott var en mindre förändring visade sig vara en stor propp i hjärnan. En propp som sträckte sig från hjässan rakt ner i nacken. Sinus Trombos.

– Tyvärr fick jag beskedet av en läkare som inte la fram det på ett så bra sätt. Så då blev det en ny chock när han med ett leende på läpparna berättade att jag har en stor propp som täcker hela hjärnan, säger Maja och fortsätter:

– Några timmar senare fick jag prata med en annan läkare som förklarade vad det innebar och det lugnade ner mig lite, även om chocken fortfarande var stor.

Kroppen domnade av

Sommaren som skulle bestå av nytt jobb och en USA-resa blev en månads lång sjukhusvistelse. Förutom smärta, morfindimmor, dagliga provtagningar och flera avdelningsbyten fanns det andra sätt stroken gjorde sig till känna. 

En dag när hennes pappa satt vid hennes säng märkte Maja plötsligt hur hennes ben började domna bort. Det rörde sig uppåt och till slut kunde hon inte få fram ett ord. Hennes pappa, som såg paniken i hennes ögon kallade på hjälp strax innan talet kom tillbaka, en upplevelse Maja även skriver om på sin blogg. 

Efteråt fick hon förklarat av läkarna att det var hennes hjärna som ”retades” och att det kan hända när man har en blodpropp i hjärnan. 

I dag har Maja svårt att se ordentligt och är sjukskriven fram till oktober. Tills dess hoppas läkarna att proppen försvunnit. Foto: Privat

Försöker vara positiv

Maja blev inskriven den 11 juli och utskriven den 7 augusti i år, dagen före sin 22-årsdag. 

Proppen är än i dag oförändrad och hon tvingas ta sprutor i sin mage dagligen och undersöks även flera gånger i veckan. 

I nuläget är hon sjukskriven till den sista oktober – och synen blir allt sämre.

– Proppen har orsakat ett tryck inuti mitt huvud som gör att jag inte ser så bra, det blir ett tryck på synnerven. Jag behandlas med blodförtunnande tabletter och sprutor, en tablett som ska minska trycket i mitt huvud samt morfin dagligen. 

Att hålla sig positiv är svårt, men Maja säger att hon försöker peppa sig själv och påminna sig själv att proppen kommer att försvinna.  

– Jag känner att jag måste vara positiv för att inte gå under, jag tar mycket stöd från familj och vänner. Jag försöker tänka framåt på positiva saker jag har framför mig. Det hjälper inte att deppa ihop totalt, proppen sitter där den sitter. Jag måste lita på det läkarna säger, att kroppen ska ta hand om proppen och att den ska vara borta om ett par månader, förhoppningsvis.

Trodde inte det kunde hända

Att få en propp i 20-årsåldern visste Maja inte ens var möjligt, säger hon.  

– Jag hade googlat massor under veckan jag låg hemma med helveteshuvudvärken. Först trodde jag det var migrän, sen Hortons, men stroke kom aldrig upp som ett alternativ. Jag är ju så ung så jag tänkte inte ens tanken att det kunde hända mig.

Maja har fått veta att hon har lättare än andra att få blodproppar, på grund av medfödda faktorer. Nu vill hon uppmana andra att ta sina smärtor på allvar. 

– Man måste stå på sig, man känner sin kropp bäst själv. Och att man ska vara försiktig med östrogen, som när det gäller saker som preventivmedel är det viktigt att ta det barnmorskan informerar om propp i släkten på allvar, säger hon. 

Expressens Anna Bäsén om stroke.