Läkarna struntar i att informera patienterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens granskning visar att svenska läkare tar beslut om att neka sjuka livräddande vård - utan att prata med den sjuke själv eller dess anhöriga.
Foto: Emil Nordin

Nya strängare regler från socialstyrelsen skulle tvinga läkare att bli bättre på att informera patienter och deras anhöriga.

Men Expressens granskning visar att det blivit sämre i 8 av 21 landsting och regioner jämfört med i fjol.

Bakgrunden är att Expressen förra året avslöjade att fler patienter får så kallade behandlingsbegränsningar, beslut om liv och död, till exempel att patienten inte ska återupplivas om denne får hjärtstillestånd eller slutar att andas.

Besluten tas ofta utan att patienterna eller anhöriga informeras trots att det strider mot lagen.

Strax efter Expressens artikelserie om saken förra året införde socialstyrelsen nya ännu tuffare föreskrifter för hur läkare får ta sådana beslut, men när Expressen nu har kontrollerat saken ett år senare så visar det sig att 8 av 21 landsting och regioner blivit sämre på att lämna ut informationen, enligt siffror från det så kallade Palliativregistret.

"Är dåligt"

Det gäller till exempel Uppsala län. Förra året fick 50,8 procent dokumenterad information från läkaren. Siffran för juli månad var 44,7 procent.

– Det är dåligt, men det kan vara så att det är eftersläpningar i registret, säger Kristina Holmberg, utvecklingsledare för vård i livets slutskede på Akademiska Universitetssjukhuset.

Läs hela Expressens granskning i måndagens tidning. Där kan du också kolla hur ditt landsting handskas med informationsutlämningen.

Har du förtroende för svensk sjukvård?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.